Satsa på det viktigaste och få mer över till det som betyder något

 


En kollega till mig hade en väldigt fin bil han körde till jobbet. Hemma hade han också en Porsche som han inte pendlade till jobbet med. Sommarstuga och motorcykel var också ett par ting i hans ägo. För att nämna några saker. Vi jobbade och reste mycket och under en resa berättade han att han året innan knappt varit i sommarstugan. Det var snarare en tidstjuv den där stugan då han behövde åka dit ibland och sköta om den men sällan nyttjade och njöt av den.

Mest lyrisk var han när han berättade om de årliga skidresorna till alperna. Då sken han upp som en sol. Sommarstugan sålde han senare och blev av med den tidstjuven. Det var inte hans grej. Skidresan till alperna var det sannolikt.

Jag ser fler runt mig som har en fasligt många saker som skall användas, skötas om och betalas för. Vissa har ekonomin till hela klabbet men ingen har tiden. Eller ytterst få har tiden snarare. Det är svårt att få tiden räcka till att arbeta heltid, köra barn till aktiviteter och samtidigt måla båten, klippa gräset vid sommarstugan och serva motorcykeln. Och allt vad man nu har i kalendern.

Om man rannsakar sig själv och kommer fram till vad som betyder allra mest kan man med fördel skippa en rad andra saker och fokusera på just det där betydelsefulla. Man får mer tid till det som betyder något och ekonomin blir något annat också. Det blir ännu mer pengar att lägga på det som betyder eller kanske rentav pengar att lägga på något annat vettigt som tex ett långsiktigt fondspar.

Tänk på saken. Många kan nog komma fram till att det är ett attans bra mindset; Att göra mer av det som man verkligen tycker om.

10 kommentarer:

 1. Japp, kan bara instämma. För egen del har inköpet av en liten stuga förra året blivit mycket lyckat och den utnyttjas ofta och med stor njutning! En gammal bil som hade varit roligt att meka med och fått i bra skicka har dock sålts.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
 2. Hej Petrusko!
  Bra inlägg. Något jag lärt mig genom att börja spara och tänka på ekonomin, är just det du skriver. Tiden är det viktiga. Bättre att lägga pengar på något du faktiskt vill göra. Man måste inte ha allt. Det blir dyrt och tiden räcker inte till.

  Vi köpte husvagn i vintras. Kostade mycket pengar och tar tid. Men vi har inte en massa andra tidstjuvar, så tiden räcker till. Och så vi njuter av denna husvagn. Men det hade vi inte kunnat om det funnits annat att sköta om också.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
 3. Bra sagt! Det är viktigt att inte spread thin, köpa för mycket prylar o ägodelar som till slut bara äter upp tid men utan att skapa värde. Tänker på mina föräldrars generation, många där som har heltidsjobb, villa, tre barn och stuga. Klart dom går in i väggen. Galet egentligen.

  Men det är en svår balans att konstant ha fokus på det som betyder något och gå åt det hållet. Finns mycket som distraherar.
  Vore kul om du kunde skriva hur det känns nu när du varit fri ett par år, hur det blev mot hur du trodde osv.

  Tacksam för denna blogg, den har gjort mitt liv och ekonomi bättre, tack petrusko!

  SvaraRadera
 4. "He has the most who is content with the least." Diogenes
  “Nothing is enough for the man to whom enough is too little.” Epicurus

  SvaraRadera
 5. Instämmer. Hade en segelbåt där som de säger jag var som lyckligast 2 gånger: när den köptes och när den såldes. Det var roligt några år men sedan blev det mest jobbigt med underhåll, iläggning och upptagning, och dåligt samvete för att man inte var ute mer.

  Vill nu ha så lite som möjligt, men hyra när jag vill. Är det något jag verkligen fastnar för kan jag fundera på att köpa (boende + bil är det enda stora jag behöver köpt idag).

  SvaraRadera

Akelius Residential skiftar ut stort belopp

  Fastighetsbolaget Akelius Residential Property avser skifta ut 1314 miljoner euro till stamaktier av serie A. Dessa aktier ägs utav Roger ...