Jag har sålt alla investmentbolag i mitt pensionsspar

 


Jag har ett IPS-konto från den tiden när de var en grej. Det är ett pensionsspar-konto där man kunde kvitta insättningar till viss del mot tjänsteinkomster. Istället skattar man uttag som lön när man väl är gammal och gör uttag. Ett smart konto för att mana till pensionsspar.

Anyhow, där har jag sedan länge haft investmentbolag i huvudsak och det har gått mäkta bra. Nu har investmentbolagen som grupp fått en precis stendum värdering varpå jag väljer att klippa den risken. Japp ni läste rätt, den höga värderingen i investmentbolagen är en risk. De presterar inte så bra att de förtjänar en skyhög värdering. Det är andra faktorer som drivit upp värderingen i dem.

Exempelvis har Industrivärden genererat sämre avkastning än börsindex över tid. Investor har genererat lite bättre än index. Andra investmentbolag har presterat betydligt bättre och förtjänar en värdering därefter men det finns gränser. Man kan inte betala vilket pris som helst och tro att det blir en bra investering.

Historiskt har man kunnat köpa investmentbolaget Latour till vilken värdering som helst och ändå fått en bra avkastning på sin investering. Det var när aktien värderades med en rabatt mellan 25 och noll procent. Nu däremot när aktien handlas med en premie bortåt 100 procent är det stor risk att man får medioker eller dålig avkastning. Förr eller senare lär värderingen normaliseras och det är en stor fallhöjd i flera investmentbolag innan dess aktie handlas på en rimlig värdering.

Ett annat investmentbolag som presterat väldigt bra är Svolder men inte så bra att de solklart förtjänar en premie om 30 procent. Ja man kan betala ett högt pris för Svolder men det är rimligare att pynta 10 procent premie än nuvarande 30 procent.

Marknaden kan vara dum längre än man kan tro. De höga värderingarna kan bestå länge. De kan däremot inte fortsätta stiga hur länge som helst. Det finns gränser för hur dumt det kan bli. Latours premie om bortåt 100 procent kanske kan bli 120 procent men vi får nog inte se 300 procent värdering. När multipelexpansionen är borttagen ur ekvationen återstår enbart bolagets prestanda. Investmentbolag som presterar sämre än index kommer då gå sämre än index på börsen. När man sedan lägger till multipelkontraktion, alltså när marknaden nyktrat till och insett vad attans högt värderade de här bolagen är och handlar ned dem ja då kommer de gå betydligt sämre än index.

Vid nuvarande skyhöga värdering av investmentbolag låter jag hellre pengarna ligga i indexfonder. Där tar jag del av börsens goda avkastning utan risk för stor kursnedgång enbart pga att värderingar skall normaliseras. Får jag i framtiden möjlighet att åter köpa investmentbolag till rimlig värdering så gör jag gärna det. Till dess får mina pensionspengar växa på annat håll.

I min vanliga börsportfölj har jag fortfarande kvar Investor, Industrivärden och Latour ändock att jag har minskat lite i dem. Latour har jag kapat hårdare i och har endast kvar en obetydlig liten stek.

17 kommentarer:

 1. Bra inlägg. Jag förstår precis hur du tänker och jag tror det är smart att skifta till indexfonder istället.


  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
 2. https://www.avanza.se/fonder/om-fonden.html/1076398/handelsbanken-gl-hi-div-lo-vol-cr-a1-sek

  Något att ha?

  SvaraRadera
 3. Hallå, har du kollat in sef- kavaljer investmentbolag? Tycker den verkar ha lite bättre spridning än Spiltan. Spiltan är ju nästa 30% Investor
  Vad är din åsikt?

  SvaraRadera
 4. Hej! Överväger att byta mina Investor mot Xact Sverige skulle det kunna vara en bra idé? Man är kvar men får bättre riskspridning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mankan,
   Helt tokigt blir det i vart fall inte. Investor är ett bra bolag och de har presterat en tydlig överavkastning mot index historiskt. De är högt värderade nu relativt sin historiska värdering men det är inte ett av bolagen med galen värdering. Investor handlas i dagsläget med en liten rabatt till skillnad mot Latour som handlas till bortåt 100 procent premie. I det långa loppet blir investeringen i Investor nog bra även ifrån nuvarande nivåer medan Latour kan ha en tuff tid när den där substanspremien tas bort ifrån aktiekursen.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Investor har fortfarande substansrabatt och fina onoterade tillgångar som man inte kommer åt på annat vis. Jag är inte helt säker på att det är dags att släppa den än... Å andra sidan är både direktavkastningen och rabatten på historiskt låga nivåer. Svårt alltså.. vad gäller de övriga investmentbolagen tror jag nog du får helt rätt, jag har i alla fall sålt mina.

  Tack för en bra blogg.

  SvaraRadera
 6. På tal om hög värdering. Har du någon fundering kring ditt innehav i Cibus? Även där har ju värderingen verkligen stuckit iväg. Den har helt plötsligt blivit mitt näst största innehavet . Behålla eller sälj, vad tror du/ni?

  SvaraRadera
 7. Om ja inte minns fel så har tex Svolder 100% noterade innehav. Då är det verkligen inte smart att betala en 30% premie.

  Det faktum att det historiskt varit en omotiverat stor rabatt och nu är en omotiverat stor premie, kan verkligen få en att fundera på om den effektiva marknads hypotesen stämmer.

  SvaraRadera
 8. Hej Petrusko. Kan det inte vara så att det exploderande intresset för aktier gör att det är mer pengar men framförallt fler köpare som ska dela på den ändliga kakan och därför pumpas priserna upp?

  Att äga dyrt Latour blir bättre än att bli kvar utanför börsen när alla man känner snackar om hur bra den går, om du förstår vad jag menar?

  Mvh.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Utanför börsen är inget bra alternativ. Man kan gott låta bli att äga tillfälligt högt värderade bolag. Istället äga andra bolag eller indexfonder med fördel. Det är ett stort inflöde av pengar som drivit upp investmentbolagen och det kommer inte vara beständigt. Jag är övertygad om att äga nuvarande idiotdyra Latour inte är bättre än att äga indexfonder under en period fram till att Latours värdering gått ned rejält.

   Latour presterar sämre substansvärdestillväxt än breda börsindex. Om man antar att den vansinniga värderingen inte går ned men heller inte stiger i närtid så återstår då Latours faktiska prestanda att avspeglas i aktiekursen. Och den är som sagt medioker i närtid. Stor risk på nedsidan och svag potential upp vs index.

   Marknaden kan vara dum länge men inte för evigt.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Om det är en pensionsspar låter det kortsiktigt att sälja av investmentbolag nu. Historiskt klår de index rejält och lär gå både upp och ned innan det är pensionsdags, men troligtvis rejält mycket bättre än index. Förstår således inte växlingen till indexfonder...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Då förstår du inte det här med värdering. Flera av investmentbolagen har faktiskt presterat en sämre substansvärdestillväxt än börsindex (tex Latour och Industrivärden) de senaste 12-18 månaderna. Det är värderingen som stigit och fått aktierna att ändå ge en god avkastning åt ägarna. Värderingen kan inte fortsätta att bli allt högre utan någon gång når den ett maximum och troligtvis kommer den också återgå till normala nivåer. Under den tiden kommer avkastningen från investmentbolagen bli kass. De kanske presterar en substansvärdestillväxt i linje med börsindex men värderingen går ned med 10 procentenheter per år i 3 år tex.

   Investmentbolagen är som grupp bra bolag och de har genererat en god avkastning på mycket lång sikt. De senaste åren har värderingen skenat till idiotnivåer och man kan med fördel köpa dem igen när de inte är värderade på det viset.

   Man måste förstå det här med värdering för att se saken.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Petrusko nu mästrar du och du får besinna dig och vara seriös. Du kan inte behandla börsens alla investmentbolag i klump och prata om 'idiotnivåer'. I fallet Latour är jag benägen att ge dig rätt (har personligen sålt allt). Men det finns fortf investmentbolag som handlas nära substans eller t o m rabatt!

  SvaraRadera
 11. Detta ger en liten tankeställare, jag är rätt ny i börsvärlden men tycker att Investor är ganska dyr, äger idag endast Spiltan aktiefond investmentbolag men vet ej om den är övervärderad eller ej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Spiltans invetsmentbolagsfond innehåller de där högt värderade investmentbolagen så genom att spara i den fonden äger man dessa högt värderade investmentbolag. Över halva fonden består av Investor och Industrivärden och medan de är högt värderade relativt sin egna historiska värdering så är de inte bland de riktigt knasigt högt värderade investmentbolagen. Ett som sticker ut med galen värdering är Latour som jag nämnde och de har en mycket liten andel i spiltans investmentbolagsfond.

   MMvh petrusko

   Radera
  2. Det har du rätt i, det mesta är investor och industriområden. I och med att jag är ganska ny i börsvärden så håller jag mig lite mer till fonder fram tills jag har förstått hur man gör en analys på aktier/investmentbolag. Såna här bloggar som du har är väldigt lärorika att läsa så tack för att du orkar dela med dig!

   Radera
 12. Grattis till bra timing!

  SvaraRadera

Aktiespararna Direktavkastning B (betalar utdelning)

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det här är en rackarns bra fond som presterat bättre avkastning än storbolagsindex und...