Idag börjar handeln med Corems D-aktie

 


Fastighetsbolaget Corem Property har givit ut en D-aktie som pyntar lika mycket utdelning som preferensaktien från samma bolag; 20 kronor per år. Preffägare fick nyligen möjlighet att byta till dessa D-aktier till en lockande växlingskurs (1,12 st per preff). De håller på och köper upp fastighetsbolaget Klövern och har erbjudit preferensaktieägarna i det bolaget sådana här D-aktier också.

Idag börjar handeln och vi får ett pris av marknaden. Eftersom en D-aktie har lite sämre villkor/rättigheter än en preferensaktie väntas priset vara lägre än de cirka 320 kronor som preffen handlas till.

19 kommentarer:

 1. Vet du när Klövern aktierna är utbyta mot corem aktier? Mina klövern preff finns fortfarande kvar på min depå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Då har något gått snett för dig. Har man skickat in ett svar på Corems ursprungliga erbjudande har man fått sina Klövern preferensaktier utbytta och äger nu istället antingen Corem preferens eller Corem D.

   Tur för dig att de förlängt erbjudandet så du kan skicka in ett svar nu.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag fick mina Corem Pref idag, på Avanza.

   Radera
 2. Måste säga att 291kr för D-aktien känns kanske rent av som den bästa dealen just nu av alla börsens Preff och D-aktier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja det är ingen tokig deal relativt liknande värdepapper.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej Petrusko,
  Jag hade faktiskt samma strul som anonym.
  I min ISK hos Avanza blev mina Klövern preffar låsta efter accept tiden gått ut och under Fredagen dök mina Corem D upp i ISK’n

  Däremot i min ISK hos SEB var det väldigt märkligt för trots att jag svarat på erbjudandet att ta Corem D även där kunde jag utan problem sälja mina Klövern preffar tills Fredag lunch trots flera samtal till dom.

  Hur kan det vara möjligt att sälja sina aktier under dessa omständigheter och vad hade skett om en massa personer som tackat ja till erbjudandet sålt sina Klövern preffar under fredagen? Helt sjukt.

  Trevlig helg.

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   En brist i SEBs plattform/system men du som kund hade fått ta hela smällen när det i efterhand skulle redas ut. Så klart det borde ha spärrats.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Vad tror du om framtiden för corem pref, låt säga 5-10 år? Jag har nu växlat in till corem preffar, såg att de förlängt valet dvs att om man växla över ändå till D aktier så kan man göra det en tid ytterligare om jag fattat rätt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag äger Corem preff och tror jag gör så även om 5 år. Ränteläget kan vara en aning högre då men just nu ser jag ingen anledning att tro på betydligt högre ränta. För 7 år sedan stod svenska 10 åringen strax under 2 procent.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej P

  Är det en rimlig skilland d vs pref (291,5 vs 321) tycker du?

  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Erik,
   Mnja det är lite klurigt att avgöra men på sikt kommer nog gapet bli mindre. D-aktien är ingen tokig deal i dgasläget relativt liknande värdepapper.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Corem D känns mycket attraktiv till fredagens stängningskurs på 291,50kr. Det ger en direktavkastning på 6,86 procent, bra mycket högre än andra D aktier på börsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Jo det håller jag med om. Corem D är ingen tokig deal nu.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Har en stor kassa, är det värt att köpa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mikael,
   Om man har en sådan placeringsinriktning skulle Corem D kunna vara en rimlig komponent ihop med andra liknande värdepapper. Viktigt att sprida risken över flera sådana här preffar och D-aktier. Det händer grejer hela tiden så som inlösen och uppköp. Sådan förändrar spelplanen och kan bli ett negativt slag på sikt vid högre ränta och tex ett uppköp.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Varför inte köpa SBB-D som om en vecka ger 0,5 kr utdelning, tar du bort 0,5 kr av dagens kurs 30,30 - 0,5 = 29,80 kr ger hela 6,7% avkastning. SBB som ftg är mycket stabila finanser som säkrat sin kredit med mycket låga ränta många år framåt. Jag tycker det är en ytterst unik läge att byta till SBB-D.

  SvaraRadera
 9. Hej Petrusko,
  (Kanske detta blir dubbelposter, jag skrev detta en gång verkar har inte skickats vidare, försöker igen)
  En fråga till dig som har bättre kolla på detta:
  Om du skulle ha ca 35000 kr och skulle välja mellan AKEL-D och HEIM-Pref, vilken skulle du föredra, m.a.p. deras belåningsgrad, trygghet och säkerhet, D-aktie eller Pref, osv..
  Jag vet du har definitivt bättre bild av deras belåningsgraden, så uppskattar mycket ditt svar om valet av detta.
  Mvh /Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Lars,
   Jag har Akelius som top pick. Deras lägenheter är i riktigt bra orter i vida världen. De har väldigt låg belåningsgrad.
   Heimstaden har också bra lägenheter men inte lika toppläge som Akelius. De har låg belåningsgrad ändock högre än Akelius dito. Förvisso är det en fördel att det är en preff i Heimstaden men det är en knepig bolagsstruktur med skal i skal och snårigt att greppa.

   Heimstaden och Akelius är två riktigt bra bolag med så trygga tillgångar det kan bli. Bra val båda två för den här typ av investering.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tackar ödmjuk för svaret. Värdesätter hög dina synpunkter.
   Ha en bra dag,
   Mvh /Lars

   Radera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...