SEB Sverige indexnära

 Annons: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

I mina ögon är det här den bästa svenska indexfonden. SEB Sverige Indexnära följer SIXPRX vilket är ett index för hela Stockholmsbörsen. Inget begränsat urval av större bolag alltså som i vissa andra fonder. Här är det hela klabbet, nästan. Likt flera andra fondbolag har SEB hållbarhetsregler som hindrar dem att investera i vissa verksamheter. Det är dock bara några ytterst få bolag som inte kommer med pga detta så det är inget att orda om i bemärkelse att följa det där indexet. Det är också därför fonden heter "indexnära".

Man får alltså i princip hela Stockholmsbörsen i en enda fond till en total avgift om 0,27 procent. Vissa mäklare visar avgiften lite olika men det korrekta är 0,27 procent total avgift. Du kanske läser 0,25 procent hos din mäklare och det är enbart förvaltningsavgiften. Utöver den har fonden lite transaktionskostnader mm som mynnar ut i en total avgift om 0,27 procent. Avanza är väldigt transparenta med detta och visar klart och tydligt din totala kostnad. Detta gäller naturligtvis alla fonder, att det finns en total avgift och det är den som är relevant för dig. I vissa fall kan det vara en stor skillnad mellan förvaltningsavgiften och den totala kostnaden. 

Anyhow. Ett sådant här index med hela börsen har historiskt presterat bättre än de smalare indexen med främst storbolag. Det finns alltså fonder med lägre avgift men de följer då ett smalare index som i sin tur har avkastat sämre. Den här fonden med 0,27 procent avgift har varit bättre än vissa fonder utan avgift.
Nedan är en jämförelse med Avanza Zero. Grön graf är SEB Sverige Indexnära och gul är Avanza Zero.


Indexfonder är ett smart val. Det är inte lätt att välja aktier och det är svårt att slå börsen. Därför är indexfonder ett smart val. Man får börsens avkastning till en låg avgift.

SEB gjorde en tabbe för något år sedan och bytte namn på fonden och lade till ordet "Hållbar" för att blidka marknaden (Stark hållbarhetstrend). Det har de nu backat på då marknaden snabbt synade att en fond som innehåller i princip allt rimligtvis INTE bör heta hållbar. Så det här är alltså samma fond som tidigare hette SEB Hållbar Sverige Indexnära. De bytte namn i maj 2021 (Enligt brevet jag som ägare fick). Det där är inget att bry sig om annat än att man kan notera att SEB var töntiga som kallade den Hållbar. Det är samma fina fond som följer samma breda index oavsett namn.

Produktens avgift: 0,27 procent.
Fondförmögenhet: Cirka 27 miljarder kronor.
Minsta köp man kan göra via Avanza: 100 kronor.
Köp och sälj innan kl 13 sker samma dag och syns på kontot efter 2 dagar.

Överst i inlägget är en bild som visar de största bolagen på Stockholmsbörsen och denna fonden samt en sektorfördelning.

Länk till SEB Sverige Indexnära hos Avanza (affiliatelänk).

Info om Affiliatelänkar.

22 kommentarer:

  1. Hej!
    Ja det är en bra fond! Fyra stjärnor i Morningstar och AA i FondlyAnalytics.
    /Jonas

    SvaraRadera
  2. PLUS Allabolag Sverige Index kanske är bättre om den inte har hållbarhetstjaffset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja den har potential. Den behöver några år på nacken att visa vad transaktionskostnaderna faktiskt är. Just nu är det lite oklart då fonden är nästan helt nystartad.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Håller med om PLUS Allabolag, och den följer ju OMXSGI och gjort det bra. Men håller med Petrusko också, den behöver några år på nacken. Om jag skulle välja skulle jag ta Plus-fonden.

      Radera
  3. Roligt uppstuds i veteranpoolen idag. Verkar som vaccineringen av den äldre delen av befolkningen börjar få effekt.

    SvaraRadera
  4. Är man en långsiktig investerare och startar ett månadssparande i denna fond är man en vinnare. Givet förstås att man sparar vidare även om börsen rasar. Då får man fler andelar när det är billigt och färre när det är dyrt. Magkänslan kopplas bort.Viktigt.

    MvH Lars







    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Lars,
      Ett vinnande koncept det där. Att spara i indexfonder månad ut och in år efter år.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Hej! Jag tycker detta är rätt smart och jag skulle vilja köpa "hela" marknaden i USA. Förr kunde man handla Vanguard VTI som även är väldigt populär i USA men vi får ju inte handla den längre. Vad tycker ni är det bästa alternativet till VTI? Finns det något bättre än den smalare VUSA?

    SvaraRadera
  6. Vad menar du med att den behöver ett par år för att visa, den har ju lång historik?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      PLUS Alla Bolag är en ny fond och har inte funnits länge. Startades i vintras/sen höst 2020. När den har funnits i några år så har vi svart på vitt vad transaktionskostnader mm ligger på. Just nu är det uppskattningar.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Men jaha tack hjärnsläpp och fel-läsning, hade bara fonden i inlägget i tanken.

      Radera
  7. Ingen index fond. Men jag hade valt denna fond alla dar i veckan
    AMF Aktiefond Småbolag

    SvaraRadera
  8. Hur ser du på att vara 100% investerad mot Sverige på +20 år. Är det på tok för hög risk med ett land som trots allt inte är alltför stort?

    Tack för en bra blogg!

    Mvh
    Ankara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      Om man har allt i tex en svensk indexfond så är en stor del av pengarna investerade i internationella bolag. Det går alldeles utmärkt. Vart ett bolag har sitt huvudkontor eller vart dess aktie är noterad har ingen betydelse. Amerikanska Johnson & Johnson säljer över vida världen precis som svenska Ericsson. Det är skit samma att det ena har HK i USA och det andra i Sverige.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Hej Petrusko
    Hur står sig Xact Sverige med sin 80 innhehav mot SEB Sverige Indexnära?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Betydligt bättre än fonder som följer OMXS30 men inte riktigt lika bra som hela stockholmsbörsen.

      Mvh petrusko

      Radera
  10. Evolution Gaming är inte med, är det pga de (svaga?) hållbarhetskriterierna då kanske?

    SvaraRadera
  11. Hej, bra sammanfattning. Jag väljer dock göra egna analyser, känner mig som nybörjare 3,5 år på börsen men min portfölj ligger +90% senaste 3 åren. Tycker att jag kan fortsätta överprestera i det långa loppet, men man vet aldrig. Hoppas kan man :)

    SvaraRadera
  12. Hej!
    Du har inte lust att skriva ett inlägg om vad som sker med AT&T och om du tror det blir en bra affär för aktieägarna långsiktigt?
    Mvh Peter

    SvaraRadera
  13. Hej ,

    Hur stor är säljavgiften ?

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...