Fastpartner avser emittera fler D-aktier

 Annons: Innehåller reklamlänk till Avanza.

För några dagar sedan meddelade fastighetsbolaget Fastpartner att de avser emittera nya D-aktier i en företrädesemission. Det betyder att befintliga aktieägare har förtur att teckna sig för aktier i erbjudandet. De siktar på att ta in 500 miljoner kronor i erbjudandet och i relation till redan utestående D-aktier är det en stor stek. Nu finns det 8,5 miljoner D-aktier och om man antar att priset i erbjudandet blir 76 kronor så rör det sig om cirka 6,5 miljoner nya aktier. Totala börsvärdet för Fastpartner är bortåt 20 miljarder kronor så det är inga stora pengar i D-aktier i förhållande till det.

Villkor för erbjudandet är ännu inte känt och Fastpartner siktar på att ha info ute kring slutet av det andra kvartalet 2021. Inom en månad på ett ungefär alltså. När villkoren presenteras meddelas också ett framtida datum som är sista datumet att äga aktier för rätt att delta i emissionen.

Fastpartner D handlas just nu runt 82 kronor och idag kom en nyhet om att storägaren Sven-Olof Johansson köpt 160.000 D-aktier för 81,6 kronor stycket. Han har för övrigt via sitt bolag garanterat hela emissionen av nya D-aktier. Det betyder att om varenda aktieägare där ute tackar nej så kommer han hosta upp alla slantarna som bolaget efterfrågar. Han äger redan en majoritet av bolaget så det är ju ändå så att han kommer vara köpare i emissionen. Utav de där 500 miljoner kronorna är han ju redan personen som skall slanta upp i form av storägare. Så han garanterar att han skall pynta sin egen del men även den lilla slurk vi andra förväntas pytsa in (om vi nu inte slantar upp alltså).

Fastpartner D pyntar kvartalsvis utdelning om totalt 5 kronor per år vilket på nuvarande kurs om cirka 82 kronor ger en direktavkastning om 6,1 procent.

Jag har läst Fastpartners bolagsordning och tolkar det som att befintliga D-aktieägare har förtur framför ägare av de andra aktieslagen. Vi får se hur det blir när erbjudandet kommer ut om cirka 1 månad. Jag äger Fastpartner D sedan tidigare och tecknar gärna min andel om/när jag får erbjudande.

Länk till Fastpartner D hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

3 kommentarer:

 1. Hej, och tack för en kanonblogg med många bra tankar. Hur ser du på denna jämfört med t ex Akelius? Har lite planer på att förutom mitt vanliga sparande slänga över kanske en tusing i månaden på ett gäng preffar och d-aktier. Förslag på hur en sådan mix skulle se ut? Tanken är att initialt lägga in 20-30k och sen växa med utdelningar och 1000 kr per månad i nyspar fram till att dessa täcker mina räntekostnader för bolån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det finns preffar och D-aktier i bolag med varierande risk. Direktavkastningen är därefter. Jag föredrar att hålla mig till de i lägre delen av riskspannet. Några jag äger som jag räknar in där är Akelius, Fastpartner och Sagax. En annan i den kategorin är Heimstaden preff.

   Mvh petrusko

   Radera

Fördelaktigt att göra de stora misstagen tidigt

  Vår tid här på jorden är ett livslångt lärande. Oavsett skede i livet så utvecklas vi och lär mer. Ett sätt att lära är av sina misstag oc...