Jag råkade bli börshaj

 


Jag är född i slutet av 70-talet och vid 10 års ålder väcktes mitt intresse för aktier. Mina föräldrar läste dagligen lokaltidningen som jag tyckte mest innehöll strunt. Det fanns en sida dock som intresserade mig och det var seriesidan. Där var det Snobben och någon mer serie som jag läste med intresse. Sidan bredvid innehöll en fasligt massa siffror och konstiga namn.

De där siffrorna och konstiga namnen fascinerade mig och det var ju börsbolag och deras aktiekurser. Mitt börsintresse var väckt och min strategi var att äga bolag som började på bokstaven A. Jag köpte AGA, ASSEA och Astra mfl.

Mitt intresse för börsen har hängt i ända sedan dess och ni som har koll på ränta på ränta kan ju ana vad det innebär. 

Jag råkade bli en börshaj!

Tack vare den långa tiden som jag ägt bolag har ränta på ränta gjort underverk med mina investeringar. Tiden är nyckeln till att skapa värde på börsen. Inte att kasta sig in i de senaste snackisarna som man hört om från en grannes kusin som känner en gubbe som.... Börsen är ett ställe där man snabbt kan bli fattig och långsamt bli rik. Några få har tur och gör sig en snabb hacka men det går snabbt att förlora pengarna i nästa spekulation. Det går många förlorare på varje kortsiktig vinnare på börsen.

Ha tålamod och ge börsen tid så blir du också en börshaj på sikt.

Sedan slutet av 90-talet har jag fokuserat på att äga stadiga "tråkbolag" som pyntar utdelning. Strategin har fungerat väl för mig och den med börsintresse hittar sin egna strategi/inriktning medan man med fördel annars äger vanliga indexfonder. Indexfonder är ju börsen och det är den goda avkastningen man pratar om när man snackar om att börsen ger god avkastning. Det är indexfonder.

17 kommentarer:

 1. Tror alla är är Nyfikna på Hur mycket Utdelningar du har. och hur stor portfölj..... Vet att du aldrig kommer avslöja det.. Men nyfiken är man.. Ha en bra dag Petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tacck för din kommentar. Jo jag får frågor om det ibland men jag har ju som bekant valt att inte prata kronor och ören utan snarare fokusera på procent, bolag och att börsen är för alla.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. O Captain my Captain! our fearful trip is done!
  Mitt stora tack för vägledning och motivation genom åren. Snart är jag inte miljonär längre utan mångmiljonär. Du har bidragit väsentligt till mitt intresse. Så pass att jag numera har en forskarutbildning i beteendeekonomi. Vänligen Janteallergikern

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Tack för din kommentar. Kul att jag inspirerat dig och bra gjort hörru. Med dina investeringar och din utbildning.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Kan relatera till detta inlägg. En dag var man bara ''en börshaj'', det var inget man reflekterade över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Aktiegrubbel,
   Hehe, det var ju tur att man inte blev intresserad av något annat. Vore ju inte lika nice och vakna upp en dag och vara kung över modelltåg liksom.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. När Du köpte dina första aktier fans det väl inga nätmäklare? Fick Du riktiga aktiebrev på dina A-bolag? Riktiga papper att lägga i bankfacket?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Nej någon nätmäklare var det inte tal om. Som jag minns det gick min far med mig till Posten som då också var en bank och vi gjorde affären där. Tror man fick brev med avslut efter några dagar. Snacka om andra tider =)

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Klok som alltid Petrusko du inspirerar. / Janne miljoneninnan40

  SvaraRadera
 6. Mitt intresse startade i tonåren, farsan tittade ofta på börskurserna på text-tv och därmed fick jag upp intresset. ASEA var en aktie han både följde och köpte. Köpte första aktien 1988, aktiebrevet var väl ca 20 x 40 cm stort. Minns dock inte vilken aktie det var och farsan är tyvärr död. Varit i och ur börsen genom åren och första krisen var väl 1987 (även om jag själv inte var inne då), följt av bankkrisen i början av 1990-talet och de följande som vi genomlevt. Nu trummar det på bättre. Man är lite äldre. Lite klokare. Misstag kommer man alltid att göra men min strategi de senaste åren har fungerat väl. Det kommer att komma nya kriser, se det som köptillfällen även om det känns tungt just då. Det svåra är väl att man oftast är så gott som fullinvesterad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Gött intresse du fick av din farsa där och minnet av gubben framför text-teven kommer du alltid ha och glädjas över.

   Tack att du delar med dig av din erfarenhet och visdom.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Nån aning om när källskatten för kf kommer i retur från avanza?
  Ove Sundberg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Ove,
   Nja vad jag hört är det oklart om det ens blir mars. Jag antar att de har ett ännu sämre besked än förra årets ynkliga 85% och att de drar ut på det i hopp om att kunna lösa så det blir mindre dåligt.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Jag förstod inte varifrån kom order "börshaj" och varför kallar du börshaj? Är det för att din intresse väcktes tidigt? eller du har testat din profil någonstans? Jag hittar inget i din inlägg som återkopplar till detta. Jag tolkar alla som föddes i slutet av 70-talet blir börshaj om råkade se konstiga siffror och läser serietidningen. :-)

  Å andra sidan tycker det är feg av dig att inte visar hur mycket utdelning du får och hur stor portfölj du har. Budskapet är tydlig för alla oss även ingen som jag vågar säga rakt till dig: Såna är inte ärliga och visar inte hela bilden i sina blog. De anpassar sig efter för att ingen har något att jämföra. Det kan också vara så att du har för lite kapital och utdelningar och skäms över den.
  :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Inte den roligaste i skaran men det är din åsikt och det får du stå för. Alla är vi olika.

   Ha det gott.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Lite fundersam om du har valt rätt namn för dig själv och dina "tråkbolag"? En börshaj profileras som en haj, går in i snabba hugg, vilket ser inte alls lik dig med dina "tråkbolag" och långsamma ökningar av utdelningar. Jag ger råd att du kallar dig:
  "Jag råkade bli börssköldpadda"
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja sköldpadda låter trevligare faktiskt. En haj käkar förvisso upp andra men börshaj för mig är någon som är framgångsrik på börsen. Jag minns någon artikel där Lennart Aktiestinsen kallades börshaj.

   Jag är hellre en mysig sköldpadda som puttrar fram i maklig fart och bara är snäll.

   Mvh petrusko

   Radera

Castellums VD slutar

  Henrik Saxborn VD sedan 2013 har meddelat Castellums styrelse att han beslutat lämna sin roll som VD och koncernchef. Han blir kvar upp ti...