Jag köpte mer Investor på ATH

 Annons: Innehåller reklamlänk till Avanza.


Investmentbolaget Investor handlas nu till alla tiders högsta värdering men de är inte ensamma och långtifrån värst. Generellt sett är investmentbolagen väldigt högt värderade nu. Industrivärden tex som brukar handlas till tiotals procent i substansrabatt handlas nu med endast några enstaka procent i rabatt. Latour som brukar handlas med knapp rabatt och upp till några enstaka procent premie handlas nu runt 40 procent i premie. Medan Latour relativt nyligen faktiskt handlades med ännu högre premie så är läget generellt för investmentbolagen kring alla tiders högsta värdering.

För Investor är det dock fortfarande en rabatt mot substansvärdet så där är det inte att man kan resonera att värderingen är knasig sett till tillgångarnas värde. Vissa andra investmentbolag kan man resonera så, att det är en knasigt hög värdering med tex 25 procent premie på Creades och 40 procent i Latour.

Ungefär 15 procent substansrabatt är det i Investor nu till en kurs kring 685 kronor. På några års sikt kan det hända att man får motvind i sin avkastning i form av multipelkontraktion. Att värderingen går tillbaka alltså. Anta att börsen framöver kommer prestera prick 10 procent per år och att Investor slår det och landar på 12 procent utveckling av sitt substansvärde. Om Investors värdering samtidigt går tillbaka 3 procentenheter per år så blir totalavkastningen 9 procent och alltså lite sämre än börsen. Inte omöjligt i det korta perspektivet. På lång sikt däremot så kommer ju värderingen till en normal nivå igen och åter upp och ned osv. Det jämnar ut sig men det är så klart lite motvind att köpa på en hög värdering. Om Investor fortsätter att generera historiskt god avkastning på sitt substansvärde så är dagens pris/värdering ändå attraktiv.

Jag tror på Investor som har över 100 år på nacken och ett mycket gott track record. Innehavet väger runt 7 procent i min portfölj och jag ökar regelbundet. Det är just den typ av innehav som jag vill vikta högre nu. Det har god potential samtidigt som det ger en riskspridning då det i sig äger en rad olika bolag och branscher.

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

7 kommentarer:

 1. Har ägt Investor sen 2016 och ligger väl med utdelningar runt 50% upp i värde. har köpt några gånger om året, och lyckades märkligt nog pricka in ett köp i den värsta nedgången förra året. Bolagets DA är ingen höjdare om man ska gå i pension om 5-10 år, men för ett mer långsiktigt innehav är aktien perfekt.

  SvaraRadera
 2. Vilken köper du A eller B? A är ju billigare..

  //K

  SvaraRadera
 3. Ja, sannerligen ett kanonfint bolag! Tack vare fin utveckling sedan köp utgör Investor nu runt 12% av mina aktieinnehav. Jag har inga planer på att sälja.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
 4. Ja.. vad annat kan man köpa nu för tiden... Lutar åt att antingen handla Investor, de stabilaste fastighetsbolagen (castellum o.s.v) och någon/några teleoperatörer för månadssparet, eller helt enkelt låta bli och bygga lite kassa. Lite vill man ju kliva av nu, samtidigt är ränta på ränta den mäktigaste kraften i världen. Men med det sagt känns ju breda börsindex faktiskt lite för dyra i skrivande stund.

  SvaraRadera
 5. Kommer öka min position i Investor när dom gjort splitt i höst. Har inte ökat sen 2009 då den togs in i efterdyningarna av finanskrisen. Har märkt att jag bara köper rejält vid stora kriser. Lyckat långsiktigt men ingen bra ide eftersom jag blir sittande med stor buffert till 0,8 % ränta måste bli modigare i mina investeringar. Uppskattar din blogg och att du är en försiktig general. Ha det gott hälsningar trogen läsare

  SvaraRadera
 6. Investor svek förra året och klippte till utdelningen, vilket var det värsta kunde göra, jag tappade totalt förtroende för bolaget. Att de inte klarar ett enda år och gjorde i sin byxor säger tydliga budskapet. Investors tid är förbi och alla som köper nu gör stora misstag. Aktien är väldig dyrt, usel utdelning och nuförtiden väldigt dålig, seg och långsam ledning. Tyvärr många köper aktien blind på gamla meriter (bl.a. du Petro). Vi ger några år till för att bevisa min påstående. Det finns idag många andra investmentbolag som växer snabbare och ger betydlig bättre utdelning och tillväxt. Investor största besvikelse var att stoppa utdelning, det visar de är inte aktieägarvänliga. Typiskt köper blind ett bolag för att några år tidigare varit bra. Är det slut på fantasi!? ;-)

  SvaraRadera
 7. Jag har gått i motsatt riktning och sålt ca 25% av portföljen efter en uppgång på 15% iår.Tycker det börjar osa bränt och har nu stor krigskassa,möjligt jag gjort fel men är ändå nöjd efter senaste årens uppgång,och börjar det bli oro så går det snabbt utför

  SvaraRadera

Castellums VD slutar

  Henrik Saxborn VD sedan 2013 har meddelat Castellums styrelse att han beslutat lämna sin roll som VD och koncernchef. Han blir kvar upp ti...