Cibus tuffar stadigt på - Bokslutsrapport 2020

 Annons: Innehåller reklamlänk till Avanza.


Fastighetsbolaget Cibus presenterade idag sin bokslutsrapport för 2020. De är ett nischat fastighetsbolag och äger enbart lokaler för dagligvaruhandeln. Primärt är det matbutiker som Coop, ICA och deras finska motsvarigheter men det finns lite andra aktörer också fast ändå i hyggligt samma bransch.

Dagligvaruhandeln är en stadig business. Oavsett vad som händer i världen tickar försäljningen av mjölk och bröd på. Online-handeln är ytterst liten och även om den växer snabbt kommer den sannolikt inte att ta över eller bli en mycket stor del i närtid. Det är en komplex deal att sälja matvaror på distans och de fysiska butikerna lär efterfrågas under lång tid framöver. De utgör redan en viktig del i online-handeln. Dels generellt då de ofta är utlämningsställe för paket men också för sin egna online-handel. Aktörer som ICA och Willys erbjuder beställning på nätet och upphämtning av varorna vid butiken.

Utan att snöa in allt för mycket på dagligvaruhandlarna konstaterar vi att det är en attans stadig verksamhet och Cibus äger kåkarna som den bedrivs i. Det är en viktig parameter för Cibus som investering. Riskbilden för kåkarna och den verksamhet som bedrivs i den.

Cibus har hyresavtal där hyresgästen står för en hel del av eventuella kostnader och har således lätt att prognosticera kassaflödet framåt. Tack vare hyresgästerna stadiga verksamhet är det ett mycket pålitligt kassaflöde.

I dagens rapport för helåret 2020 rapporterar Cibus bla följande:

Substansvärde (EPRA NRV) 12,1 euro per aktie. Det är upp 6 procent mot 2019.

Nettobelåningsgraden är cirka 61 procent.

Utdelningen föreslås höjas med 5 procent till 0,94 euro per aktie.

Bolaget pratar euro och har det som koncernvaluta men aktien är noterad i svenska kronor och när utdelningen väl dimper in på depån så kommer den växlad och klar i svenska kronor.

Cibus intjäningsförmåga var per 31 december 1,15 euro per aktie vilket är 8,5 procent högre än 1 år tidigare. Det här är ett mer relevant nyckeltal än redovisad vinst per aktie som kan innehålla bla värdeförändringar på fastigheter och derivat. Så när man tex skall titta om de drar in tillräckligt med cash för att täcka utdelningen så är det här man skall spana. Utdelningen på 0,94 euro innebär en utdelningsandel om 82 procent utav aktuell intjäningsförmåga.

Hög utdelningsandel men det är lugna bananer i ett bolag med ett förutsägbart och stadigt kassaflöde. Den ökade intjäningsförmågan kommer sig av årliga hyreshöjningar samt att man förvärvat fler fastigheter. Förvärven är delvis finansierade med nya aktier och när det spelar ut på det här viset är det attans smart i min bok. När man tar in pengar via nya aktier och både utdelning och vinst per aktie stiger. Nettobelåningsgraden är hög vilket den med rätta kan vara i ett bolag med den här typen av fastigheter. Genom att delvis finansiera förvärv med nya aktier kan de fortsätta att växa. Växa substansvärde, vinst och utdelning per aktie.

Jag äger Cibus och tycker det är ett attans bra bolag. Utdelningen betalas månadsvis och den nya högre utdelningen skall först beslutas på årsstämman i april. Efter det meddelar Cibus datum och belopp för respektive månad. Fram till dess tickar "förra årets" utdelning in. Värderingen är i högsta laget men det är värt att betala för bra bolag. Jag har köpt upp till cirka 160 kronor där jag tycker den är nära smärtgränsen för stunden. Tror man att de kommer fortsätta att växa i många år framöver (vilket jag tror) så kan det mycket väl bli en utmärkt investering från nuvarande aktiekurs strax över 160 spänn. 

Cibus är fortfarande ett litet fastighetsbolag och de har norden som spelplan. I dagsläget äger de fastigheter i Sverige och Finland men skall på sikt vara verksamma i hela norden. De har utrymme att växa i många år framöver. Utdelningspolicyn är en ambition att höja utdelningen med 5 procent per år. Något de har goda förutsättningar att leverera på. Den nya utdelningen ger en direktavkastning om 5,65 procent på kursen 168 kronor.

Länk till Cibus hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

13 kommentarer:

 1. Ser det som ett stabilt bolag och jag räds inte att ha 5-8% vikt i portföljen. Köpte på mig en hel del under förra året, kursen har stuckit iväg en hel del sedan dess.

  SvaraRadera
 2. Hej P

  Fint bolag som jag missade och nu är lite för dyrt för mig. Gillar dock konceptet och när jag botaniserade lite hittade jag Slate Grocery i Canada med lite samma inriktning. Något som passerat dina ögon?

  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är stor skillnad mellan Slate och Cibus.
   100% av intäkterna hos Cibus kommer från matvarubutiker.
   Medan endast ca 40% av Slates intäkter.

   Radera
 3. Glöm inte heller att de ska göra en listbyte på börsen under 1a halvt året iår, vilket kommer att öka intresset till aktien. Jag tycker aktien kommer att hamna rund 200 kr till slutet av året. Utöver att Cibus är just nu enda månatlig utdelare på stockholmsbörsen.

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko!
  Det dras väl ingen utländsk källskatt på dessa utdelningar? Med tanke på att dom meddelar utdelningen i euro? Har bolaget sin skattehemvist i Sverige?

  Mvh / K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena K,
   Cibus är ett svenskt bolag och det dras således ingen skatt på utdelningarna.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. hejsan
  Fint bolag som jag köper regelbundet när det dippar lite. Efter 3 mail till Avanza angående återbetalningen av källskatten, fick jag svar: vet inte, rätt dåligt tycker jag
  mvh Berra

  SvaraRadera
  Svar
  1. skojar du? Jag ligger på 2 mail utan svar. Kan inte du Petrusko som har mer tyngd skriva till dom?

   Radera
 6. Har svarat mig återbetalning sker i mitten av mars

  SvaraRadera
 7. Är det ingen som är lite "tjenis" med Avanza som kan bekräfta att det inte skall dras någon källskatt. Eftersom utdelningen anges i Euro så finns frågetecken.
  Mvh

  SvaraRadera
 8. Hej!

  Angående källskatt, är det nån här som har fått tillbaka källskatt för i år gällande kapitalförsäkring? Förra året fick jag den i februari och året innan i januari. Nån som har aning om det är försenat eller om det kommer överhuvudtaget?

  SvaraRadera
 9. Cibus är en favorit hos mig och jag nyinvesterar regelbundet

  SvaraRadera
 10. Hej Petrusko,
  Tipsar om detta. Ett liknande Akelius fat här har vi utdel 8,6%!!!

  Global Net Lease Inc

  Beteckning: GNL
  Noterad: NYSE
  Branch: Fastighet (REIT)
  Kurs: 18,59 USD (2021-02-26)
  Utdelning: 1,60 USD betalas delad 4 ggr/år (4 x 0,40 USD)
  Utdelning (%): 8,6!
  Antal ägare hos Avanza: 139 (2021-02-26)

  Om GNL:
  Bolaget fokuserar på att förvärva en global portfölj av kommersiella fastigheter med tyngdpunkt på USA och Europa.

  Company Overview:
  Global Net Lease, Inc. (NYSE: GNL) is a real estate investment trust that focuses on acquiring and managing a globally-diversified portfolio of strategically-located commercial real estate properties which are crucial to the success of GNL's roster of primarily investment grade corporate tenants.

  Through the execution of this investment strategy, management has built a best-in-class portfolio of premium commercial real estate assets occupied by high-quality tenants and spanning countries including the U.S., the U.K., Germany, the Netherlands and Finland - creating a portfolio which supports investors by helping provide:

  * Inflation Protection
  * Stable Quarterly Dividends
  * Volatility Protection
  * Strong Growth Potential

  In this way, GNL seeks to not only help address the needs of corporations and the consumers they serve, but also and most importantly to management GNL seeks to help responsibly provide capital protection, regular cash flow and long-term capital appreciation potential to shareholders through a world-class investment portfolio.

  Protfolio Overview:
  Properties 306
  Tenants 130
  Industries 48
  Countries 10
  Leased 99.7%

  Geographic Diversity:
  United States 63%
  United Kingdom 17%
  Netherlands 5%
  Finland 5%
  France 3%
  Germany 3%
  Luxenbourg 2%
  Italy, Canada & Spanin 1%

  Indutstry Diversity:
  Financial Services 10%
  Healtchare 7%
  Technology 7%
  Consumer Goods 5%
  Aerospace 5%
  Freight 5%
  Government 5%
  Metal Processing 5%
  Logistics 5%
  Telecommunications 4%
  Auto Manufacturing 4%
  Energy 4%
  Engineering 3%
  Pharmaceuticals 3%
  All Other 28%

  Property Type Diversification:
  Industrial Distribution: 47%
  Office 48%
  Retail 5%

  Senaste Presentation från 2020-Q4 (2021-02-24):
  https://s1.q4cdn.com/858112953/files/doc_downloads/2021/02/Q4-2020-GNL-Investor-Deck_vFF.pdf

  Hemsida: http://globalnetlease.com/
  Investor: https://investors.globalnetlease.com/investor-relations/overview/default.aspx

  Aktien hos Avanza:
  https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/681175/global-net-lease-inc

  Mvh
  /Ballack

  SvaraRadera

Castellums VD slutar

  Henrik Saxborn VD sedan 2013 har meddelat Castellums styrelse att han beslutat lämna sin roll som VD och koncernchef. Han blir kvar upp ti...