Ett sista köp i Handelsbanken

 


Igår köpte jag en liten slurk för 76,5 kronor styck och idag gjorde jag ytterligare en komplettering strax över 75 spänn. Nu har jag en size som jag är nöjd med och siktar på att inte köpa mer. Skulle aktien backa avsevärt mer samtidigt som potentialen fortsatt ser god ut så kan jag eventuellt göra något litet köp men jag har den storlek jag strävat efter och vill inte vikta den nämnvärt mer. Handelsbanken väger mindre än 0,5 procent i min portfölj. Jag har flera innehav som väger så pass lite och visst kommer de inte vara avgörande för min portföljprestanda men de är med där och bidrar.

Förra våren pyntade Handelsbanken en utdelning om 5,5 kronor per aktie men jag tar inte förgivet att ordinarie utdelning blir den samma till våren. En del skulle kunna utgöras av en bonusutdelning nästa år som följd av att ingen utdelning betalats det här året. Ordinarie utdelning förväntar jag mig i vart fall bli minst 3 kronor. 

Handelsbanken har en stark finansiell ställning och ingen annan bank i världen har en högre rating än vad de har. De har en mer defensiv profil och strategi jämfört med övriga banker och har som följd av det stått starka i tidigare kriser. Klarat sig utan stöd från stat osv när andra storbanker stått för ruinens brant och tagit in pengar från stat och ägare.

Nu står banken för en snabb och stor omställning i och med stängningen av många kontor. Det kostar naturligtvis en slant och sådant där brukar dessutom kunna kosta lite mer än planerat. Inga stora pengar i helheten dock och på sikt skall det medföra högre lönsamhet. Det här är något som de andra storbankerna redan har gjort. Handelsbanken höll kvar vid sina många kontor längre än de andra men går samma väg nu. De kommer efter stängningarna fortsatt ha flest bankkontor.

Länk till Handelsbanken hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

6 kommentarer:

 1. Har också i omgångar fyllt på och är nu nöjd.

  Hoppas verkligen inte att de sänker sig så pass lågt som till att betala ut futtiga 3krs, vore riktigt dåligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Kalkyl,
   Tack för din kommentar. Näe 3 spänn utdelning vore inte fantastiskt och det är en sorts worst case jag tänker där. Det skulle heller inte förvåna mig om utdelningen blir oförändrad på 5,5 kronor. Vi får se vad det blir. Gott om, cash har de i vart fall.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Är det Handelsbankens A aktie som du köpt och som brukar ge utdelning?
  Om du vet skillnaden mellan A och B avseende utdelning så tacksam om du skriver om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är inga skillnader mellan Handelsbanken A och B för oss småsparare. Utdelningen är alltid samma i de två aktieslagen. Att det är olika pris på dem beror på att det finns olika många aktier och är sämre likviditet i den ena. De byts om under året med att vara billigast.

   Det smarta valet är att köpa den billigaste av dem. Då får man mer för pengarna.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Lundberg är nog utdelningssugen nästa år så 3 kr blir det nog inte. Förmodligen högre och att han återinvesterar utdelningen i bolaget. Jag tror på ordinarie 5,5kr × extra utdelning på 2kr. Skulle vara fantastiskt :)

  SvaraRadera

Mot alla odds - Hans Wallenstam

  Jag har precis lyssnat färdigt på boken Mot alla odds av Hans Wallenstam. Den handlar om fastighetskrisen på 90-talet i första hand och de...