AMF Aktiefond Global


Den här globalfonden är aktivt förvaltad men avgiften är såpass låg att den ligger nära den hos en indexfond. Kring 0,25 procent avgift ligger flera olika globala indexfonder på som anses billiga. Aktiva globalfonder däremot brukar ligga kring 1,5 procent i avgift. Historisk data visar att det är svårt för aktiva fonder att slå index och just avgiften är en stor anledning till det. AMF Aktiefond Global har därför med sin superlåga avgift väldigt goda förutsättningar. Som sig bör i en globalfond står USA för över halva värdet. Så ser det ut generellt sett i globalfonder och anledningen till det är att amerikanska börsbolag står för mer än halva värdet av hela världens börsvärde. Det är alltså inget specifikt för den här fonden utan det är så det ser ut.

Produktens avgift: 0,44 procent.
Fondförmögenhet: Cirka 17 miljarder kronor.
Minsta köp man kan göra hos Avanza: 50 kronor.
Köp och sälj innan kl 13 sker samma dag och syns på kontot dagen efter.

Som alltid går det att hitta en annan fond som har presterat bättre en viss period. Den som jagar den bästa fonden får stadigt byta och det är dessutom stor risk att man får en sämre prestanda. Ofta är det inte samma fond som är bäst kommande period. AMF Aktiefond Global är en rimlig fond och jag gillar den för det. Historisk prestanda är rimlig och den låga avgiften ger som sagt god potential att fortsatt prestera en god avkastning till investerarna. Exempelvis har den presterat högre avkastning än Länsförsäkringar Indexnära Global på 1, 3 och 5 år. Man får potential till lite högre avkastning än index samtidigt som risken för betydligt sämre avkastning än index torde vara liten. En fond man kan behålla under hela spartiden oavsett om den är 5 eller 30 år. Så länge inget drastiskt förändras förstås. Det är nog lugnt på den fronten, den låga avgiften i fonden är ingen tillfällighet utan en viktig punkt i fondbolagets strategi. De kan hålla så låg avgift och ändå tjäna bra pengar tack vare sin enorma storlek. AMF är en bjässe som förvaltar ett mycket stort kapital i sina olika fonder. Själv har jag bytt bort Avanza Global mot den här i mina barns spar.

Länk till AMF Aktiefond Global hos Avanza (affiliatelänk)

Info om affiliatelänkar.

5 kommentarer:

 1. Från det ena till det andra!!varför är det så tyst om alfa Laval,det står aldrig nånting om dom.tuffar dom bara på i sin gilla gång

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har aldrig riktigt fastnat för Alfa Laval men när du säger det så tycker jag inte det är ofta jag ser artiklar osv om dem .

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Den går också att köpa genom SAVR för 0,37% 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Zorg,
   Klockrent. Jag tycker SAVR är en riktigt bra tjänst. På en billig fond som denna blir inte skillnaden stor men ändå lite billigare. På dyrare fonder däremot blir det väldigt stor skillnad.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej

  Har en del i Avanza global. Men tänker att jag byter till AMF nu efter dina kloka ord. Ska man sälja lite åt gången eller allt i ett svep o köpa för allt eller för några tusen per gång?

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...