Idag väntas börsen backa kraftigt


Vi har redan coronaskräck på börsen och nu har vi kombinerat det med oljekrig. OPEC kom inte till en överenskommelse och Saudi Arabien har gått på offensiven med rejäl produktionsökning istället för en åtstramning som OPEC önskat för att hålla uppe priset. Till följd har oljepris rasat. Norge och dess krona är tajt kopplat till oljan och därför har norska kronan backat en del till nuvarande 0,98 svenska kronor.

Ska man sälja nu när det rasar och är så oroligt?
Nej för bövelen, sälja skall man göra enligt sin ordinarie plan. Aktier och aktiefonder är lämpliga långsiktiga investeringar och så är ofta planen för investerare/sparare: Lång sikt.
Att sälja nu när det redan backat är ett ganska knasigt resonemang. Eller kanske inget resonemang alls utan bara känslor.

Det är rädsla som styr, en flyktmekanism som vi har i oss sedan vi samlade bär och klubbade ihjäl grisar på savannen. Nu lever vi ett annat liv och behöver aktivt tona ned vissa inbyggda funktioner som den här flyktgrejen. Att sälja när det redan backat massvis är en känsla av rädsla som man behöver trycka bort.

På lång sikt stiger börsen medan den på kort sikt kan gå lite hitan ditan beroende på allt möjligt. En lång rad saker bortom bolagets prestanda påverkar kursen också. Även om bolag går bra kan de alltså backa när sektorer/hela börsen dras över en kam. Nedgången på börsen de senaste veckorna kan se svettig ut just nu men när man tittar på det i en 5-årsgraf är den bara en liten blipp i det stora hela. Tittar man på riktigt långa grafer så som 50 eller 100 år är det väldigt tydligt hur börsen går på sikt. Den skall upp.

19 kommentarer:

  1. Tror vi behöver höra detta gång efter annan. Tack för ett bra inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Tack för din kommentar. Jag försöker påminna om detta med jämna mellanrum och vid behov som idag.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej!
    Blir det några köp idag? Funderar på mera Investor tänk om man får Investor för 450 kr!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Stefan,
      Jag såg Investor var kring 440 kronor, hoppas du kom över ett knippe. Jag spanar på något litet köp jag med. Investor står högt på listan men inte överst. Peab och några till lockar mig just nu. Jag spanar vidare.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Tack, precis det pep-talket man behöver en måndagsmorgon som så här. Klart att många vill ut från börsen när det gått så bra de senaste åren. Många också som aldrig varit med om nån börskris sen de började investera

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Johan,
      Gött att jag kan peppa =)

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Morning Petrusko! Ja frågan är sälja eller inte sälja? Många faktorer får man väga in,jag är långsiktig men en gammal man på 67år och ett ordentilgt ras kan ta många år att komma tillbaks på break even,betänk att en 20% nedgång krävs att du har en 40% uppgång för att nå break even.Har i princip aldrig sålt vid börsnedgångar men med tanke på den okontrollerade spridningen av Corona och oljepriset så ser det mörkt ut.Jag tog beslut efter mycket vånda att sälja 50% på den dagen då börsen studsade upp påtagligt den 5/3 och sitter nu likvid på ett antal miljoner ,känns bra idag men vill helst ha mitt kapital i rörelse.Nu får jag se vad som händer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena CF,
      Stort tack för din kommentar. Jag uppskattar den verkligen och tror att många läsare gör det också. Om jag vore i samma ålder skulle jag agera annorlunda mot vad jag gör nu. Jag skulle hålla en betydligt lägre riskprofil änd en jag redan har och jag skulle i än högre grad fokusera på att bevara kapital.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. En 20%ig nedgång kräver 25%ig uppgång för att hamna på noll (inte 40%ig). Mvh

      Radera
  5. Bra att Du skriver detta inlägg en måndagsmorgon som denna. Hoppas att inlägget får några att sansa sig och inte göra en klasiker, dvs sälja billigt och därefter köpa dyrt när börsen går upp. Själv gör jag ingenting utan väntar lugnt på bättre tider.

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
  6. 20 år på börsen och denna gång är jag positionerad helt märkligt. Ligger likvid 40% och köper på mig allt eftersom. Funderar starkt på att öka beloppet för att kliva in på marknaden. Något peptalk behövs inte för min del eftersom, världen inte gick under år 2000, inte heller 2008. Kom till insikt att jag inte behöver pengarna just nu, inte ens om 5 år, eller 10 år. Det värsta man kan göra är att kliva ur marknaden helt och hållet, slicka sina sår och logga in på Avanza 3 år senare och det visar sig att man har helt missat att köpa under uppgången. Tiden är på vår sida och faktum är att det är nu alla unga har en fin chans att komma över bolag, billigt. Du kan i princip köpa vad som helst och det kommer ändå studsa upp. Är man osäker, köp en indexfond så är man med oavsett. Nä, klarar man inte en sån här nedgång, som kanske bara har börjat. Då har man ingenting att göra på börsen att göra. Tyvärr tog det 20 år för mig att lära mig detta. Halva livet, men jag försöker lära mina nära och kära att gå och investera. När alla säger sälj, då ska man köpa. När tidningarna börjar skriva "så blir du en daytrader". Då är det nära toppen. Men vad gör det, man måste ha en entry och en exitstrategi som du skriver om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Prius,
      Stort tack för din input. Det där är en bra reflektion och erfarenhet du delar med dig av. Välbehövlig läsning för många dagar som dessa.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Tack för en bra blogg.
    Då idén är att man ska få högsta möjliga dividend så tycker jag att man bör rikta in sig på en viss "billighetsstrategi" för sina inköp. Ju billigare man köper en aktie, desto fler aktier kan man köpa och därmed öka sin dividend. Här kan TA hjälpa till och göra en viss, tex vid köp av Securitas så ligger aktien på en nedtrend. Där kan man avvakta köpet på 127kr, för att se utvecklingen. Antagligen lättare sagt än gjort.

    SvaraRadera
  8. -"tittar på det i en 5-årsgraf är den bara en liten blipp i det stora hela"

    tittar man på omxs30 i en 5-årsgraf så står värdet lägre idag än för 5 år sedan, kan väl knappast kallas en liten blipp? men på 20 års sikt är det ingen större nedgång i alla fall.

    sitter mest och förbannar mig själv över att jag inte sålde innan nedgången. jag var nästan 100% säker på att vi skulle se stora nedgångar och hade tänkt sälja av åtminstone en del precis innan nedgångarna började. girigheten och känslan av att mina aktier har gått upp så mycket fick mig att inte sälja i hopp om att få ut några ytterligare procent innan nedgångarna. nu har jag gått back över 100 000 vilket är en stor summa för mig då mina inkomster just nu inte tillåter att jag fyndar medan vissa aktier har låg värdering.

    ändå kändes det så uppenbart att det skulle komma en stor nedgång när index går som en raket medan coronaviruset orsakar dödsfall och karantäner av hela länder. under hela min tid på börsen har jag aldrig tidigare upplevt det så uppenbart att en nedgång väntar och ändå valde jag att vara fullt investerad.

    men men, det är lätt att vara efterklok och nu när nedgången redan är verklighet är det för sent att sälja. bara att påminna sig själv om att det förr eller senare kommer att vara uppe på samma nivåer igen utan att jag gör något. som tur är har jag erfarenhet av att sälja efter nedgångar, ett misstag jag gjorde precis när jag började investera på börsen. jag vet numera med erfarenhet att antingen säljer man innan nedgångar, eller så säljer man inte alls.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Jag tror du glömde en stor del av avkastningen i din 5-årsgraf där. Du glömde att kolla på totalavkastning vilket du kan se i indexet OMXS30GI. Med utdelningar inkluderat alltså. Men visst på 5 år får ju en sådan här rörelse större "blipp" än på riktigt lång sikt som 20 år eller mer.

      Du behöver inte gräma dig att du inte sålde, man kan ju inte veta på förhand hur det skall gå från dag till dag. Väldigt många tror dock att de kan bemästra det där och resultatet är sämre avkastning än breda börsindex. Det visar mäklares och fondbolags statistik klart och tydligt.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej!
      Ja det har du förstås rätt i! OMXS30GI är fortfarande högre nu än för 5 år sedan.
      och jag håller med i allmänhet att det är bättre att inte försöka träffa toppar och bottnar då man oftast träffar fel, därav brukar jag inte försöka.
      denna gången kändes dock annorlunda, det var som att marknaden låg i eftersläpp och dom nedgångar som redan borde ha börjat istället ersattes av stora uppgångar.

      men som sagt, på långt sikt går det upp ändå! nu är det bara att sitta kvar i båten och inte göra nybörjar-misstaget att köpa dyrt sälja billigt.

      Radera
    3. Var inte för hård mot dig själv heller. Oftast ser du på ditt konto när du hade som mest. Men handen på hjärtat, hur stor är chansen att du skulle pricka en topp när du väl beslutat dig för att hoppa av? Min tanke är att du (jag.. )aldrig skulle ha sån tur att både köpa o sälja på toppen. Tyvärr räknar man ju varje nedgång som att man förlorat pengar. För en månad sedan hade du kanske plus 130%, bara det orimligt. Idag är det bara säg plus 50% eller värre. Men det är ett tankefel. Det är slutmålet som är det viktiga, o dippar hör till, det måste ingå.
      Det är inte annorlunda nu.

      Vad som dämpar min rädsla är att kolla på index över 100år eller liknande. Men klart att det här suger som fan!

      Radera
  9. Vad köper ni för att få utländsk exponering på direkten? Amerikanska ETFer går ju inte att köpa och med fonder så vet man ju inte vilken kurs man får köpa till. Ang. Buy the dip

    SvaraRadera
  10. Hej!
    Skönt att höra detta under dessa tunga tider.
    Det svider såklart att börsen går ner men jag har roat mig med att kolla avkastningen sedan start och det ser än så länge bra ut. Det är ju skönt.
    Bara att fortsätta spara som tidigare.

    Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....