En reflektion på min portfölj i Coronakrisen


Börsen rasar och folk är skräckslagna. Coronakrisen har slagit till med kraft och min portfölj är inte skonad. Naturligtvis inte. I en sådan här bred kris dras allt med. Vissa bolag/sektorer kanske klarar sig lite bättre än andra men det är fortfarande illa.

Vid en djup analys av min portfölj nu så här en bit in i coronakrisen kan jag se flera saker varav en jag tänkte reflektera över kort i detta inlägget.

Varje år skriver jag ned tankar och fokus i ett dokument. Saker som är viktigt för portföljen och regler jag vill hålla mig till. Mål jag vill uppnå mm. Jag konstaterar att jag är särskilt besviken över en sak. Både i år och föregående år har jag haft som mål att jag vill fokusera på att köpa och äga bolag av riktigt hög kvalitet. Utan att gå in närmre på hur jag definierar det så nämner jag kort att jag är väldigt snäv i bedömningen där och bolag som kvalar in är tex Johnson & Johnson, Investor och Industrivärden.

Riktigt hög kvalitet som de där bolagen bedömer jag har bättre potential osv att klara tuffa tider och prestera i framtiden.

Jag har haft de där målen om att fokusera på den typen av bolag men jag har inte agerat på dem. Jag har hittat mycket andra case som är lite goa så där. Case som för all del kan vara bra men det är ändå inte det jag uttalat att jag vill fokusera på. Visst har jag köpt en hel del kvalitet men jag skulle vilja se att det utgör en större del.

Coronakrisen har slagit till och påmint mig en gång för alla om de där målen och varför jag har dem.  Jag vill äga hög kvalitet och jag vill känna mig trygg i det i ur och skur.

Med det sagt så har jag nu vaknat till och är mer benägen att hålla mig till det framöver. En viktig lärdom är att jag behöver bli bättre på att hålla mig till mina regler och mål. Jag sätter upp bra sådana och för all del borde jag hålla mig till dem.

Jag ångrar inte något innehav och jag har inga planer på att kasta ut något. Det är mitt agerande jag önskar vore ett annat. I linje med mina egna regler. Genom att reflektera över det och se bristen kan jag också agera annorlunda framledes.

En enstaka reflektion av många kring min portfölj.

23 kommentarer:

  1. Investmentbolag sjunker ju som en sten när börsen går ner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja likt allt annat men de fjongar upp som en badboll igen och fortsätter överavkasta börsindex. Det är min tro om hög kvalitet som tex Investor. Det är alltid gött att äga kvalitet. INget knussel där inte. Bra kvalitet kan man sitta med i ur och skur. Finansiella muskler, starka ägare, stark verksamhet och mycket mer som man kan se som kvalitet.

      Inget är förskonat i breda börsras.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Det är dock lite roligt att köpa lite annat också...är så svårt att inte trycka på köp knappen:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja det är ju så. Gräset är inte grönare på andra sidan ändå spanar man efter nya case. Jag kommer fortsätta köpa nytt men vill lägga en större del i mina kvalitetscase.


      Mvh petrusko

      Radera
  3. Har själv lite samma tankegångar och har en okey stek i både Latour och Investor. Fyllde på lite Investor på 406kr idag, det tyckte jag var ganska okey. Sitter även o sneglar på jnj och MMM nu när det kommit ner lite. Känns som det är sista skeppet som lämnar fastlandet eller något. Men du har sagt det själv i dessa tider så ska man sitta långt ifrån säljknappen och fortsätta köpa månad in månad ut. Sen funderar man på varför man är 100% i aktiemarknaden och inte sitter på stora högar med kontanter nu när det är lite trevligare priser på börsen plötsligt. Jag resonerar som så att det är bara pengar och det kan jag få mer av. Jag har ingen belåning i portföljen och håller nere mina utgifter till minimum i vanlig ordning så Ordnar det sig alltid. Tack för dina tankar och får en till att tänka efter.

    SvaraRadera
  4. Precis som du så märkte jag också en obalans i portföljen nu när det skakar. Jag ångrar några bolag och på sikt kommer dom att få lämna plats för något annat.

    SvaraRadera
  5. Hej! Hur tänker du kring Xact Högutdelande och dess utdelning? Som jag förstår det är målet att dela ut 4% av fondandelarnas värde. Dvs ca 4kr på nuvarnde ca kurs 100kr. Utdelning 2019 var 5,6kr per aktie. Skapar inte det en osäkerhet i ens utdelningar? Helst vill man ju se utdelningen öka årligen...

    Mvh
    Kalle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man nu är på väg in i en lågkonjuktur(?), är väl risken att företagen i Xact H kanske inte kan/vill dela ut som tidigare.
      Då sitter man med en fond med relativ hög avgift och lägre utdelning än tidigare år. Kanske bättre då att man själv köper ett antal föetag som delar ut utdelning i sektorer som inte kommer påverkas i hög grad av en lågkonjuktur.

      Radera
  6. Några synpunkter på slakten av EPRs aktie? Tycker du att raset på 36% är befogat?

    SvaraRadera
  7. J*vlar vilket ras... det har det ju hintats och kommit varningssignaler här och där ett par år. Kanske de där passiva ETF-flödena skapade enorm volym på kort tid. Blev utskakad ur lite ljumma innehav och tänkte ungefär som du, sätt dig i kvalitet. Kastade in lite kassa för tidigt, är väl det enda man ångrar, att man försökte fånga den "fallande kniven" igen.
    Jaja, tillbaka till månadssparet.

    SvaraRadera
  8. Bra, ärlig och reflekterande post! Mer sånt.

    Själv har jag ca 40% likvider och har drömt om en sättning på börsen. Nu när den är här är jag inte alls lika självsäker och vet inte riktigt hur/när jag ska köpa. Köpte för ca 20% av krigskassan tidigt i dippen och sitter nu och funderar på hur jag ska göra med resten. Dubblat månadssparandet i index och köper två gånger i månaden istället för en.

    Har även jag några bolag i portföljen som inte kan räknas till ur-och-skur aktier. Men men, man lär sig alltid...

    Någon annan med halvstor krigskassa? Hur agerar ni nu?

    / Räven

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket oklart. Jag har väntat på fallet i ungefär 1,5 år och har under tiden kört en Golden Butterfly med 40% på börsen vilket känts rimligt med tanke på mina förutsättningar. Överväger nu exakt när jag ska ombalansera och sedan öka börs-innehavet. Siktar nog på en 80/20-portfölj i slutändan... Gör nog en ombalansering i veckan nu som kommer till att börja med, får se hur volaliteten ser ut.

      Radera
  9. Tjena petrusko, tack för ett bra inlägg och blogg. Vore riktigt uppskattad om du kunde skriva ett inlägg med din bevakningslista och bolag du kikar extra på i tider som dessa.. Ica kanske? ;) tack på förhand!

    SvaraRadera
  10. Den reflektion jag har gjort är att min portfölj var mycket mer stabil när jag hade massa preffar i portföljen för ett par år sedan. Både upp och ner. Portföljen gick inte upp lika mycket som index, men gick inte heller ner lika mycket. Sedan dess har många av mina preffar lösts in (Balder, SAS, Akelius, Tobin Properties) och jag sålde mina sista (Klövern och Amasten) när de handlades över 350 och DA hade blir för dåligt, i mitt tycke i alla fall. Tittar man på utvecklingen i år så är min topp på 31,54% (21/2) och mitt botten -19,17% (12/3). Stora svängningar i portföljen alltså.

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
  11. Har läst ditt inlägg 2ggr men är inte riktigt med på vad du menar.
    Du önskar att du haft fler innehav med bolag som du vet är "bra"?
    Eller tvärtom? Annars är ju ett bra läge nu att börja köpa dessa bra bolag om du tror att dom fortsätter vara bra när Corona är över.

    Tack för intressanta uppdateringar, hursomhelst. Att sälja nu är ju alldeles för sent. Men tack vare bloggar som dina har jag is i magen. Men så loggar jag inte in heller förrän nästa lön kommer :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror Petrusko menar att han har plockat in ett par bolag som är bra/okej, men inte i nivå med Investor och J&J. Med risk för att sätta orden i mun på petrusko, så är min personliga uppfattning att exempelvis Bonava är ett steg ned i kvalité jämfört med övriga bolag petrusko brukar förespråka. Med det sagt kan ju det i slutändan bli en minst lika bra investering ändå. Mvh, S :)

      Radera
    2. Ja ungefär så. Bonava är inte lika hög kvalitet som JNJ. Det är okej men jag vill ha en större andel hög kvalitet än vad jag har idag.

      Mvh petrusko

      Radera
  12. Härligt nu de första jag-är-30% likvid inläggen kommit. Då kan man vara säker på att det finns massor av köpvärda aktier att tillgå.

    Mvh

    Lars

    SvaraRadera
  13. Tror det är rätt att fortsatt inrikta sig på kvalitetsbolag som man verkligen förstår. Är nog lätt annars att man flyttar fokus till stabila men komplexa produkter nu som man inte förstår. Tittade på boussard and gavaudan idag men kom fram till att det inte var något för mig, för jag tyckte inte jag kunde inte få någon bra överblick över hur de investerar.

    SvaraRadera
  14. Jag undrar lite liksom skribent ovan ungefär var på denna fallande skala av kvalitetsbolag som du skattar Bonava? Tänker på ditt inlägg från häromdagen, kan du fortfarande stå för det i bemärkelsen att du kanske hade handlat aktien även idag?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      Bonava är inte lika hög kvalitet som JNJ och det är okej. Inlägget handlar om att jag haft mål att ha en större andel hög kvalitet. Jag gillar Bonava det handlar inte om det.

      Mvh petrusko

      Radera
  15. Jag ser att xact högutdelande nämns i chatten. Jag kan inte låta bli att fundera på vad xact högutdelande gör med alla utdelningar från bolagen som ingår i fonden. Kalla mig naiv men jag tänkte att det var dessa utdelningar man betalade ut till oss? Inte att man sålde av aktieandelar av de underliggande bolagen?

    SvaraRadera
  16. Tror det blir spännande att följa streamingföretag som Netflix framöver. Tror inte folk säger upp sina prenumerationer när de är hemma mer.

    SvaraRadera

Preffar och D-aktier lite billigare

  De senaste dagarna har preferensaktier och D-aktier handlats ned en del. Dessa aktier värderas på ett annat sätt än vanliga stamaktier. Ko...