Stuvat om lite i portföljen

Jag har gjort en liten omstuvning med avsikt att höja direktavkastningen i portföljen. Dels minskade jag lite i Latour som har en god bit under 2 procent i direktavkastning vilket inte är fett för mig som lever på utdelningar. Det tar emot att sälja i fantastiska Latour men hey; så är det när det kommer till investeringar. Jag kan inte låta min förälskelse i Latour få styra utan det får jag lägga åt sidan. Latour har gått grymt bra och värderingen är just nu ganska hög med en premie bortåt 10 procent. Parallellt med mitt vanliga innehav i Latour har jag byggt upp ett allt större även i min IPS. Det är där jag primärt siktar på att öka i Latour framöver men kan gott tänka mig att öka även i vanliga portföljen när bra tillfälle bjuds.

Ytterligare ett svårt eller kanske snarare surt beslut var att avyttra hela mitt innehav i EQT. Ett bolag jag gillar och tror på men med en värdering som stuckit iväg rejält. Jag valde att ta hem vinsten där och omplacera till något med betydligt högre direktavkastning.

Istället har jag köpt mer Sagax D för 34,35 kronor och jag har ökat i Cibus. Bägge två har en direktavkastning runt 6 procent.

Jag kan inte ha för stor andel av portföljen i investeringar som pyntar runt 2 procent eller lägre i direktavkastning. Det här handlar alltså om att jag lever på utdelningar och förvaltar mitt kapital med det i åtanke. Att sälja tex Latour skulle jag inte göra annars men nu passade det mig och min strategi bra.

33 kommentarer:

 1. Hej P

  Några tankar kring Macerich och Taubman, båda med rejäla direktavkastningar?

  Mvh Erik
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Erik,
   Nej jag har inget att säga om dem.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Totalavkastningen bör väl vara det viktigaste.

  Varför inte behålla aktierna och istället sälja av lite för att på så sätt skapa din egen utdelning?

  Blir det för mycket arbete om du själv ska sälja av lite aktier nu och då eller hur tänker du kring det här?

  Om summorna är små så blir förstås andelen courtage ganska hög...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Det bror ju på vad man har för strategi men visst är totalavkastning viktig. Nu har jag en strategi med fokus på utdelningar och siktar på att uppnå god totalavkastning samtidigt som jag tar emot utdelningar som jag lever på.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Direktavkastningen - räknar du den på ditt GAV eller på nuvarande kurs? Att räkna på nuvarande kurs blir ju missvisande, det är ju inte den direktavkastningen på ditt innehav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hanna,
   Direktavkastning räknar jag på nuvarande kurs. Jag kan inte se varför det skulle vara intressant att räkna den på mitt GAV. Det är helt ointressant och jag har inte ens med GAV i mitt Excel där jag följer mina innehav.

   Man kan inte leva på gamla meriter och att räkna nyckeltal på ett gammal anskaffningsvärde sorterar jag in under den devisen.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Har man aktierna i ett ISK så skattar man inte på GAV utan på nuvarande kurs. Därför är DA på nuvarande kurs viktigare än DA på GAV. I ett traditionellt aktie- fondkonto skulle DA på GAV vara mer intressant än DA på aktuell kurs.

   Radera
 4. Tjena Petrusko! Har du några tips på indexfonder som lämnar utdelning? Har xact högutdelande, men söker uppslag på andra fonder. /Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns inte jättemånga. Tror Xact har en sverigefond som också ger utdelning :)

   Radera
  2. Jag gillar att du kör din egen väg och fokuserar nästan enbart på utdelningar. Även om du kanske hade tjänat ännu mer genom att lägga större fokus på totalavkastningen, så väljer du den väg som känns rätt för dig. En trevlig, relativt förutsägbar väg till ekonomisk frihet.

   Jag har själv mycket i Xact Högutdelande och får en skaplig direktavkastning samtidigt med bra riskspridning och ändå vissa bolag med hyffsad tillväxtpotential.

   Radera
  3. Hello,
   Nä precis här i Sverige finns det bara Xact Högutdelande och Xact Sverige som pyntar utdelning. Hos Nordnet kan man köpa Europeiska ETF:er som pyntar utdelning. Utgivare är bla iShares och Invesco. Man kan läsa om dem på deras respektive hemsidor och sedan söka fram dem hos Nordnet.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Hej Anonym,
   Menar du ETF'r är det precis som Petrusko skrivit nedan men det finns väldigt många fonder som delar ut cash.

   https://seb.se/siteassets/fonders-nyheter-bilagor/sve_fond_utd_2019-05.pdf

   Detta är SEB's fonder med cash utdelning och skulle tro det är dryga 50 fonder. Om det är detta du är på jakt efter är det bara att kolla vilka som är indexfonder.

   Jag har sparat i den Svenska index fonden med cash utdelning till mina barn och sedan köpt lite aktier för utdelningen varje år och det bygger på ganska bra.

   Finns säkert andra banker som har detta också.

   Som sagt, detta är vanliga fonder och inga ETF'r.

   Ha en fin dag.

   // Malte

   Radera
 5. En lite dum fråga. Varför behåller Du inte Latour och säljer av några aktier per år för att få cash att leva på? Jag som följer Din blogg minns att Du köpte Latour för ca 250 spänn för ett par år sedan och stax därefter sålde med motiveringen, litet innehav + taskig utdelning. Det motsvarar ca 62 kr efter split och jmf dagens kurs på 148 kr så är ökningen 140% Borde Du inte välja bra bolag med hög total avkastning? Är sedan utdelning för låg så säljer Du av några aktier och får in cash.

  Trevlig Helg

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Du som följer bloggen har nog koll på att det är just utdelningarna jag lever på. Det finns många andra strategier som exempelvis kan betyda att man säljer en del av innehavet. Det är inte min grej. Jag förvaltar min portfölj för att kunna leva på utdelningarna och jag har inte som målsättning att prestera bättre än något specifikt index. Jag tar lägre risk än breda börsindex då jag även har en del fixed income i portföljen men jag har ändå lyckats prestera en god avkastning (bättre än index så långt bak jag minns).

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ja det hade sannolikt varit mycket bättre, köp bra bolag och sälj av 5% om året. Det finns inget magiskt med utdelning.

   Radera
 6. Hej Petrusko - ser att du köpt mer Cibus (har också den aktien) men jag undrar om du övervägt Tre kronor? Samma inriktning och lite bättre DA och man slipper valutarisken då Cibus delar ut i € och Tre kronor i Kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tre Kronor Property undviker jag. De äger dåliga tillgångar som jag på sikt inte vill ha exponering i. Trötta fastigheter i supertrötta städer som folk flyttar ifrån och verksamheter går i konkurs eller läggs ned en efter en. Att ha en viss pålitlig hyresgäst betyder inte mycket när fastigheten är belägen på en sådan supersunkig ort. Systembolaget, matbutiker osv lägger ned och flyttar de med.

   De äger fastigheter i exempelvis Laxå som är bland det tröttaste ställe du kan stöta på. Jag bor själv i en mindre stad där de äger en fastighet. Där var Systembolaget hyresgäst men har nu flyttat i från den lokalen. I övrigt är det som i många andra mindre städer tomma lokaler, tillfälliga verksamheter som bedrivs bara för att lokalen inte skall stå tom, konkurser, nedläggningar.

   Nej, det är verkligen inget jag vill äga.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Bra petrusko. Det är sånt här man vill veta.

   Radera
 7. Hej!
  Lever oxå på utdelningarna!
  Därför köpte jag bl a N Media (12%) imorse i da!
  Steg (aktien) dessutom 11% idag!
  Bra kombination!
  Trevlig Helg!
  Stefan
  PS. /9
  Sålde alla mina fonder 2007 (fonder är stöld!)

  SvaraRadera
 8. Jag gillar också Cibus och Sagax D. Ökade i Cibus och Sagax D slutet av November. Mycket intressanta utdelare.

  SvaraRadera
 9. Tror precis som du att man ska vara försiktig att förälska sig i sina favoriter för mycket om man bara har som strategi att hitta utdelningsaktier. Jag har ingen ambition själv att slå index för jag vet inte mer eller kan mer än nån annan som håller på med det här. Tror man ska vara supertydlig och ärlig mot själv att om DA sjunkit för mycket hitta andra alternativ. Tack för en bra blogg och Cibus blir nog också ett framtida inköp för min del. :-)

  SvaraRadera
 10. Hur funkar det när du lever på utdelningarna men verkar göra ganska många aktieköp? Vill du höja DA i portföljen för att kunna leva på den men samtidigt göra fler aktieköp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din fråga. Jag har i min budget att köpa mer aktier varje månad. Budgeten sväller genom utdelningstillväxt, när bolagen höjer sina utdelningar. Nu vill jag ha än större utrymme i den där budgeten varpå jag gör dessa ändringar som leder till mer utdelning. Japp, det blir mer pengar att leva på men också mer pengar att köpa aktier för.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Hej!
  Off topic: Nyligen har jag läst köptips på kinesiska företagsobligationer. Vet du någon bra ETF som man kan köpa för detta?
  MVH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Nej jag har inga tips på sådana ETF:er att spana på.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Hej!
  Appropå Hannas kommentar här ovanför.
  Om Latour för dig har en YOC på 6% och en DA på cirka 2%, skulle du fortfarande sälja för att köpa ett bolag med 6%?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir väl liknande att sälja på ett historiskt högt PE-tal på ett sätt? Vinsthämtagning och höja portföljens totala yield, om man vill det?

   Radera
 13. Hej Petrusko.

  Har själva kollat på Sagax D ett tag. Vad är det som fick dig precis att välja det bolaget mer än DA är hög.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tobbe,
   Jag gillar kombinationen av risk och avkastning i Sagax D. Det är inte så mycket bolaget man väljer när det gäller fixed income utan det är risk (i bolaget såklart) och ränteläge. Jag har skrivit ett inlägg om preferensaktier som är lika relevant för sådana här D-aktier:

   https://petrusko.blogspot.com/2015/06/introduktion-till-preferensaktier.html

   Mvh petrusko

   Radera
 14. Intressant!

  Mackan

  SvaraRadera
 15. Hej
  Varför föredrar du D-aktien före pref:en just nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena R,
   Jag utgår från att du menar Sagax. Deras preff kan lösas in när som helst för 35 spänn. Det blir en förlust på 2 kronor på nuvarande kurs 37 kronor.

   Den risken är oacceptabel för min del. Jag tycker dessutom att värderingen inte är attraktiv jämfört med D-aktien som handlas till långt högre direktavkastning.

   Mvh petrusko

   Radera
 16. Hej Petrusko,
  Med tanke på inlösen av Akelius och uppköpet av Hemfosa har jag snart lite pengar att sätta sprätt på och är på en del klar med vad som ska inhandlas.

  Min enkla fråga till dig är om det finns någon speciell anledning till varför du väljer Sagax D isf SBB D? Trod du mer på Mindus än Bataljan eller vad är din anledning till att du väljer en D aktie med lägre DA? Tror du SBB D är en större risk än Sagax D och därav valet till lite lägre DA?

  Skulle vara intressant att höra din åsikt och kanske hjälpa mig lite på traven.

  Tack på förhand.

  // Malte

  SvaraRadera

Rekordeliga tips för att bli bättre på att läsa böcker.

  So yeah, jag snubblade in på den här videon på Youtube. Aldrig har jag sett snubben förut men jag gillar honom och videon starkt. På cirk...