EQT närmar sig börsnotering

Nu verkar det dra ihop sig för en notering av EQT. Det har ju tisslats och tasslats kring detta ett tag och i början av sommaren var snacket att en notering skulle ske efter sommaren. Nu är det bara några dagar kvar innan det blir höst och det verkar som att EQT kommer att noteras inom kort.

Jag ser fram emot att läsa prospektet men kan redan nu säga att jag är klart intresserad av att äga en stek i bolaget. Investmentbolaget Investor är storägare och är även en stor investerare i EQTs fonder.

Verksamheten är just kapitalförvaltning där de förvaltar och ger ut nya fonder för institutionella/stora investerare. Det är alltså inget vanligt fondbolag där du och jag sätter in 100 spänn per månad. EQT förvaltar stora belopp åt andra företag och folk som Joakim Von Anka bla. 

Jag gillar verksamheten som grovt förenklat kan förklaras att de tjänar pengar på andras kapital. Företag och krösusar investerar i EQTs fonder som tar ut en årlig förvaltningsavgift. EQT har presterat god historisk avkastning och har bra efterfrågan när de söker nytt kapital för nya fonder. Det är inte massa inventarier eller något som tillverkas utan verksamheten är att de tar emot andras pengar och behåller en del utav dem. 

Förmodligen kommer mer info om noteringen inom någon vecka och jag hoppas att få möjlighet att teckna samt att jag får tilldelning.

13 kommentarer:

 1. Vad står förkortningen EQT för? Vilken lista kommer bolaget att noteras på? Vid de noteringar jag har varit intresserad av har inte fått några aktier eller fått typ 25 stycken, vilket är väldigt skralt.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av grundarna som lyssnade mycket på radiostationen NRJ (låter som energy om man uttalar bokstäverna på svenska) kom på EQT (equity).

   Dvs det är inte direkt en förkortning utan mer en ordlek.

   Radera
 2. Ska också köpa en ordentlig post! Det här mycket spännande! Denna och Akelius blir det nu i höst!

  SvaraRadera
 3. Hej! Detta är någonting jag absolut ser fram emot och hoppas också få en del. Även om jag inte får på introduktionen kommer jag nog ändå köpa på mig lite då och då. //I

  SvaraRadera
 4. Jag är också sugen men känns dock som det kan bli för stor hype och för dyrt i början . Jag avvaktar finns många bra bolag att köpa så länge. Mvh Rodriguez

  SvaraRadera
 5. Hej Petrusko. Ursäkta off-topic men jag har suttit och läst Tele2s kvartalsrapporter något år eller två bakåt. De delar ut en ganska stor summa pengar och även en massa extrautdelningar men deras vinst verkar inte täcka upp dessa förutom enstaka kvartal.

  Har jag missat något? Räknas vinsten ut först efter att utdelningen pyntats eller är det bara så att tele2 tar ur gammal kassa för att pynta utdelningen?

  Tack på förhand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det kan se lite konstigt ut när man tittar på tele2 och utdelningen men det är inte så knas ändå. Det är i huvudsak två saker som förklarar det. Det ena är att vinsten innehåller en del redovisningsmässiga saker som inte påverkar pengar i kassan, avskrivningar. Den andra delen är att Tele2 vid flera tillfällen sålt verksamheter. Tex sålt hela sin verksamhet i ett visst land. I samband med det har de delat ut extra mycket.

   Titta i rapporten efter kassaflöde och du bör finna att det är klart högre än den redovisade vinsten. Kassaflödet är riktiga pengar som bolaget har att röra sig med.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej Petrusko, jag har följt din blogg ett tag nu och även KTM och har suttit fastklistrad på börsen (Visste knappt vad en aktie var) senaste månaden och jag har försökt att få en uppfattning om hur allting fungerar och vad man ska investera i och jag tycker själv har fått en stor nog att starta min egna portfölj.

  Mina planer är att försöka investera 2-8 tkr i månaden med ett startkapital på 14tkr.

  Har du eller andra läsare några tankar om min portfölj?

  Google Kalkylblad länk

  https://docs.google.com/spreadsheets/d/16T6Na_MKR59A38FmIhN5BEu0j8uGv7-kbz4qdUutsKk/edit?usp=sharing


  Tack på förhand och tack för en suverän blogg!
  / Simon 22år

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Simon,
   Det är ett fint månadsspar du planerar. Jag undviker att gå in på länkar av säkerhetsskäl varpå jag ber dig att skriva här i en kommentar vilka investeringar du har i portföljen.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej, srry men kan försäkra dig att det enbart är en spreadsheet med statistik över mitt innehav och mål med portföljen och inget annat men jag förstår att du är skeptisk. ^^

  Investor B 12 Mål 25
  Industrivärden 10 30
  Latour 22 45
  Kinnevik 0 20

  Castellum 8 50
  Diös 10 40
  Handelsbanken 16 30
  Axfood 0 40

  Xact högutd 0 40

  Totalt 14 000kr

  Portföljen kommer säkerligen att förändras med tiden men jag tror på dessa bolag just nu och kommer fylla på med lite annat smått o gott senare när jag byter jobb till en bättre lön, allt ska till Avanza haha.

  Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Simon,
   Tack för det. Det är en mycket sund portfölj du satt samman där och i mina ögon har den god potential på lång sikt. Jag äger flera av de där i min egna portfölj =)

   BRa riskspridning och vettiga innehav. Ett sunt spar.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svaret Petrusko. Är det värt att köpa på sig lite xact högutdel, nyligen börjat läsa lite om det men är lite osäker fortfarande. :S

   Radera
 8. Hur håller du koll på IPO? Är det börsplus IPO-guide? Jag tänker att de bör trilla med där om de offentliggörs nu i veckan?

  Jag har själv aldrig varit med vid en IPO, kan vem som helst ansöka, hur fungerar det egentligen?

  Stort tack på förhand och en riktigt fin och inspirerande blogg som hjälper en med is i magen i stormiga tider!

  SvaraRadera

Investor årsstämma 2021

  Investmentbolaget Investor har i dagarna hållit sin årsstämma vilken i spåren av pandemin skedde utan deltagare/endast poströstningar. Fö...