Jag köpte mer Johnson & Johnson som backade rejält igår


Bilden ovan visar kursutvecklingen för Johnson & Johnson igår. Aktien tappade snabbt när nyheten kablades ut att Department Of Justice förmodligen gör en utredning om brott begåtts när bolaget sagt att deras babypuder inte innehåller asbest.

Jag passade på att köpa ett knippe ytterligare på kursen $132,76. Att jag "vågar" göra det landar i följande: Det finns inga bevis för att bolagets produkt innehåller asbest. Däremot finns det analyser av produkten sedan flera decennier tillbaka som visar att den inte innehåller asbest. Detta från en rad olika externa källor, privata som statliga. Om det mot förmodan skulle gå emot Johnson & Johnson i slutändan så handlar det om miljardbelopp i stämningar och sedan är det "business as usual". Jag har sett bedömningar om att det kan röra sig om 140 miljarder kronor totalt och visst är det mycket pengar men det är hanterbart för Johnson & Johnson med ett börsvärde kring 3400 miljarder kronor.

Johnson & Johnson är världens största hälsovårdbolag med stort ansvarstagande och hedervärt arbete för jämställdhet, rättvisa och allt möjligt gött. De är ena riktiga hedersknyfflar och jag är stolt över att äga bolaget.

Utdelningen har de höjt 57 år i följd och jag är inte värst orolig utan att jag tror på fortsatta höjningar framöver. Kvartalsutdelningen om $0,95 summerar till $3,8 i årstakt och ger en direktavkastning om 2,85 procent.

Länk till Johnson & Johnson hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

13 kommentarer:

 1. Tjena Petrusko

  Äger också JNJ sedan en lång tid tillbaka och är ett av mina större innehav. Vad tror du om opiodstämningarna som pågår mot bolaget?

  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej myntaren,
   JNJ har en liten omfattning i de där opioidgrejen. Andra aktörer med långt större omfattning har valt att göra upp i godo och pyntat några hundra miljoner kr.

   Jag ser inget att oroa mig för.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Off topic, men undrar hur du ser på att många preferensaktier handlas ovanför inlösenskurs just nu inklusive Akelius som du äger. Hur ska man agera?? Dålig idé köpa eller spelar ingen roll?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas,
   I nuvarande ränteläge är priset rimligt. Man bör vara försiktig med sådana som kan lösa in redan nu till lägre kurs. Det man gör är ju att räkna totalavkastning på några års sikt och då kan man motivera köp över inlösen.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Intressanta reflektioner (som vanligt :-))! Själv tycker jag att opioidanklagelserna mot JNJ känns ännu läskigare och svårare att överblicka än asbestfrågan. Verkar också handla om riktigt stora belopp. Hur resonerar du kring det här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej myntaren,
   JNJ har en liten omfattning i de där opioidgrejen. Andra aktörer med långt större omfattning har valt att göra upp i godo och pyntat några hundra miljoner kr.

   Jag ser inget att oroa mig för.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Jnj kan man nog köpa till ett bra pris ett tag nu.
  Eventuellt kommande räntesänkningar i usa kommer nog trycka ner kurserna inom sektorn.
  Kapital flyttas från defensivt till teknik drivet av låg ränta.
  Bara lite egna tankar...😀

  SvaraRadera
 5. Jag tycker du köpte tidigt, aktien senaste halvt året två ggr gått ner till nivåer 123-131 USD som resultat av samma nyheter, aktien kommer att gå ner minst till dessa nivåer innan blir vändning, sen jag tycker denna gång mycket väl kan bryta ner. Så hur som helst bör man avvakta och lägger en stoploss för köp från nivåer 123-131 och uppdatera så länge den går ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oftast när man "köper fallande knivar" brukar man dela upp inköpen, detta var nog Petruskos första köp.

   Radera
 6. ...backade "rejäl" neja 5-6 USD är inte "rejäl" nedgång. Det känns det är start punkten på en djupare nedgång, 20-30 USD skulle kalla "rejäl" m.a.p. bolag som JNJ.

  SvaraRadera
 7. Kanske får plocka på mig lite mer idag, större delen av dagens köp blir i Hannon Armstrong dock. Gillar utdelningstillväxten där.

  SvaraRadera
 8. Hedersknyfflar..ja man tackar! Samtliga läkemedelsföretag försöker ge sken av att de bara gör gott o givetvis skänker pengar till välgörenhet och vill visa sig goda, det är viktig del av imagen. I slutändan vill de bara tjäna massa pengar, (inget fel i det!). Annars hade de kanske inte behövt höjt priserna omotiverat som de gör varje år om de vill vara s k "hederliga".

  Sen tror jag tyvärr inte bara "business as usual" om de blir fällda och det visar sig att de mörkat om skandalen. De kommer inte sälja mycket baby puder har jag en känsla av, vem kan lita på den produkten isf? Deras varumärke har redan fått skada av alla dessa rättegångar. De kommer såklart klara kostnaderna, men risk att rättegångar håller i sig de närmaste åren.
  Det är lite som nestle och mjölkpulver skandalen. Längesedan men än idag förknippat och svårt för företaget att tvätta bort.

  Framtiden får utvisa om J&J hade rent puder i påsen.

  mvh

  SvaraRadera
 9. Jag köpte istället stora läkemedelsbolaget Gilead Sciences Inc. De kom igår med goda nyheter och är i samma klass fast många Pipeline. Utdelning ca 3,7%

  https://borssnack.di.se/#/borssnack/2402054

  SvaraRadera

Ett knippe preffar

Jag förvaltar min portfölj med målsättning att den skall generera att kassaflöde till mig att leva på. Jag lever på utdelningar och en de...