Skogen ser attraktiv ut men varningens finger


Jag bevakar skogssektorn som har backat på sistone. Både här i norden och på andra håll också, jag följer främst amerikanska Weyerhaeuser. Det mesta har backat men vissa sticker ut lite mer än andra. Billerudkorsnäs har stor potential men för stunden ser StoraEnso mest attraktivt ut på en kurs runt 100 kronor.

De senaste åren har Stora E presterat en bra avkastning på eget kapital och stadigt kassaflöde. De äger enorma mängder skog och är ett bra val för den som vill äga ett skogsbolag för just den anledningen; att äga skogen. VD har uttalat sig om att 2019 väntas bli i linje med 2018. De har delat ut under halva resultatet och har utrymme att höja utdelningen de kommande åren. Även om vinsten inte stiger varje år. Analytikernas förväntningar är en vinst kring den här nivån de närmsta åren.

Varningens finger för skogen dock. Ja det har inte gått ned helt utan anledning. Skogssektorn är cyklisk och marknaden prisar nu in sämre tider för dem. Man skall inte ta för givet högre vinster och utdelningar framöver. Skulle vinster säcka ihop är värderingen inte attraktiv nu och det är ju vad som händer på marknaden. Man finner inte skogsbolagen attraktiva och säljer ner dem. Nu har det redan backat en del och  det ser attraktivt ut men det är baserat på ganska höga vinster/goda tider.
 Man bör vara beredd på att skogssektorn kan backa mer framöver och det är en god ide att sprida köpen över tid.

Jag kan tänka mig att börja köpa nu men då skulle jag sikta på att köpa regelbundet över en ganska lång tid. Många små köp alltså. Även om man är långsiktig så kan det ta lång tid innan man är på rätt köl om man kommer in snett i ett cykliskt bolag.

Två starka faktorer jag gillar med skogssektorn:
Att äga fysisk skog. Det är en bra tillgång som alltid har ett värde. Liknande karaktär som fastighetsbolag som jag gillar av samma anledning. De har riktiga tillgångar i sina fastigheter som alltid kommer vara värda något.

Den andra starka saken jag gillar i sektorn är skiftet och potentialen i hållbarhet/cirkulära materialval. Hmm sjuttsingen jag hittar inte ordet jag tänkte på men vad jag syftar till är att det finns ett stort tryck att fasa ut plast och många prylar går redan idag att tillverkas av skogsråvara. Engångsartiklar som bestick men på sikt även muggar, burkar, flaskor osv.

6 kommentarer:

 1. Gillar Billeruds samarbete med Carlsberg gällande framtagning av ölflaskor från återvunnet trämaterial. Detta kan komma bli standard om 5-10år.

  SvaraRadera
 2. Weyerh. är nog inte fel att ha på sin radar som svensk, med valutan till sin fördel. Lite lägre och vi är snart tillbaks på nivåerna efter finanskrisen.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 3. Intressanta funderingar. Själv är jag också lite kluven till skogsinvesteringar. Det sägs av många att de inte har någon framtid. Samtidigt gillar jag att köpa skogsbolag som äger mark för mark är en vara det inte tillverkas något nytt av.

  Aktiepappa – nya fräscha inlägg på bloggen!

  SvaraRadera
 4. Man får komma ihåg att ett stort innehav av mark och skogsfastigheter inte per automatik är något som skapar aktieägarvärde hos ett skogsbolag. Tex Simon Blecher framhäver ofta Holmens stora innehav av skog som dolda värden och att aktien därmed är billig. Problemet är ju att för att aktieägare ska få någon vinst av detta måste företaget omsätta denna egendom i ett reellt värde och öka vinsten. Hur gör man det? I princip omöjligt i dagsläget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja precis det är en bra poäng. Jag har sett bla Simon Blecher i många år prata om värderingen av skogen i termer av om Holmens skog skulle värderas till "fullpris". Jag är inte alls med på den linjen. Det kommer nog aldrig hända att aktiemarknaden plötsligt får för sig att handla upp aktiekursen i HOlmen baserat på att skogen som de ägt sedan urminnestider motiverar ett visst värde.
   Jag tycker inte det är ett bra argument för HOlmen.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Tjena,
  Jag ökade rejäl i Weyerhaeuser med 200% i antal när var nere och köpte på 22,6 USD. Trodde aldrig går upp så snabbt! Syftet var att öka med 100% och den andra 100% säljer över 26 USD. Idag gick den i mål och sålde 100% på 26,05 USD. Kvar har jag 100% av ökandet vid 22,6, nu kommer vinsten ger ännu bättre GAV när den inbakas i inköpet. Mvh /B

  SvaraRadera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...