torsdag, maj 16, 2019

Fortum pimpar vattenkraft med Teslabatteri


Jag har tänkt en del på Fortum den senaste tiden och siktat på att skriva ett inlägg om mina tankar. Idag såg jag ett intressant pressmeddelande om bolaget och slår två flugor i en smäll. Jag vill lyfta fram deras fräsiga grej de nämner i pressmeddelandet samt kort vädra mina tankar kring en investering i Fortum.

Fortum Sverige meddelade idag att de använder batteriteknik i en anläggning för att jämna ut uttaget ur vattenkraftaggregaten och för att bättre kunna hantera snabba förändringar i nätet.

Kort citat från Fortums pressmeddelande:

"Energilagret, bestående av ett större antal litiumjonbatterier, har nu tagits i drift vid Forshuvuds vattenkraftverk. Det är första gången som batterier används i det svenska elnätet för att stödja vattenkraft och förbättra reglerkraften. Energilagrets totala lagringskapacitet är på 6,2 MWh med en maximal effekt på 5 MW.

I Sverige står vattenkraften för närmare hälften av den totala elproduktionen medan den i Norge dominerar totalt med 96 procent. I takt med att vindkraften byggs ut så förändras även energisystemet, mer väderberoende elproduktion ökar behovet av reglerkraft för att hålla balansen i systemet, inte minst då korttidsreglering under en minut. Det har vattenkraften idag svårt att klara samtidigt som just snabbheten är batteriernas styrka. Lösningen i Forshuvud innebär att batteriet tar den snabba frekvensregleringen medan vattenkraftverket följer efter. Det här gör att det blir en bättre och snabbare frekvensreglering samtidigt som slitaget på vattenkraftverkets mekaniska delar minskar eftersom snabba förändringar förkortar deras förväntade livslängd."

Det är Fortums förhoppning att kunna ta i bruk det här batterisystemet i alla svenska anläggningar. De uppger att investeringen är på 3 miljoner Euro för den här anläggningen och det låter inte som mycket pengar. Själva nämner inte Fortum Tesla men jag kollade noga på en av bilderna och noterade att det står Tesla på prylarna.
En intressant och bra satsning det här från Fortum och jag tror vi får se mer av den varan framöver.

Så till mina tankar kring en investering i Fortum. Jag har eventuellt varit lite för positiv i mina antaganden framöver. Medan jag har sett Uniper som en stadig bidragare till resultatet framledes har jag läst andra analytiker som snarare ser Uniper som en risk och att det kan dra ned Fortum på sikt. Jag går inte rakt av på det andra skrivit och tänker om bolaget men jag väljer att anta en försiktigare hållning. Nuvarande kurs kring 18-19 euro har jag tidigare funnit okej medan jag nu med en mer försiktig hållning till framtida potential avvaktar eventuellt lägre kurs för att finna den intressant för en investering. Kurser kring 16-17 euro får mig att titta närmre igen.

Länk till Fortum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

 1. Jag gillar Fortum rent generellt, utan att ha granskat siffrorna med lupp. Priset på Euro hindrar mig dock att fylla på min position. Frustrerande... Hur resonerar du kring valutan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Att spekulera i valuta är inte lätt. Vad är rätt pris och när inträffar det? Vi kan ha nuvarande nivå i decennier eller så blir det som vanligt att det går upp och det går ned.

   Det jämnar ut sig det där. Skit i valutan och fokusera på att äga bra bolag.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko !
  Tack för en bra inlägg om Fortum. Själv har jag en mindre post i Fortum med ett GAV på 18,43 euro. Håller med dig att det kan vara klokt att avvakta ev köp tills kursen sjunkit till 16 -17 euro.

  Nu min fråga. Funderar på att sälja mitt innehav i Klövern pref och Hemfosa pref och för likviden köpa BPY. Nu står står ju kursen strax under 20usd. Tacksam för dina synpunkter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tony,
   Jag har stort förtroende för Brookfield Asset Management och jag tror på Brookfield Property Partners. Det är förhoppningsvis en bra placering på lång sikt. Observera dock att både Avanza och Nordnet har spärrat handeln med BPY för det tar för mycket tid för dem att hantera skatten på utdelningen som är lite varierande från gång till annan.

   Andra mäklare erbjuder dock handel med BPY och om man har just Avanza eller Nordnet är det ändå inte helkört. Man kan köpa BPR som är samma grejen som BPY bara att det är reggat som en REIT i USA istället. Så gjorde de för att optimera skatten för amerikanska ägare men nu gynnar det ju oss också eftersom vi inte kan handla Limited Partnerships som BPY-noteringen är. BPR alltså och det är samma grej.

   Mvh petrusko

   Radera