måndag, april 29, 2019

Investmentbolaget Latour rapport för kvartal 1 2019


Idag presenterar Latour rapporten för det första kvartalet och då de är ett blandat investmentbolag är den mer intressant än tex Industrivärdens rapport som enbart innehåller noterade bolag. Latour har också en stor del onoterat som utgörs av en rad olika bolag. Dessa går ju inte följa via börsen i övrigt varpå Latours rapporter är extra intressanta av den anledningen.
Den noterade delen presterade mycket bra under kvartalet och ökade i värde med 20,7 procent mot SIXRX som steg 13,2 procent.

Substansvärdet steg till 119 kronor i kvartalet och är per 26/4 124 kronor. Aktien handlades senast i 135,9 kronor vilket betyder att värderingen nu är en substanspremie om 9,6 procent.

Den onoterade industridelen fortsätter att imponera med en mycket stark prestanda. Omsättningen ökade med 24 procent till 3140 miljoner kronor och orderingången ökade med 22 procent till 3332 miljoner kronor.
Rörelseresultatet ökade med 48 procent till 411 miljoner kronor vilket ger en rörelsemarginal om 13,1 procent.

VD Jan Svensson skriver i sitt VD-ord främst om industridelen och efter att han hyllar dess prestanda skriver han så här:

"I linje med vår långsiktiga hållning fortsätter vi att satsa
brett i våra affärsområden på produktutveckling, försäljning
och marknadsföring. I det stora hela har det varit fortsatt hög
aktivitet för våra affärsområden på de flesta marknader de är
aktiva i. Det kan ses som ett kvitto på att våra verksamheter
erbjuder det som marknaden vill ha. Bolagen levererar
produkter och tjänster som håller hög kvalitet med god service
och support. Att vi dessutom har en global närvaro med
verksamheter spridda över många länder gör att vi inte är lika
sårbara för lokala konjunktursvängningar."

Jag tror det ligger mycket i det han skriver här. Industridelen framstår för mig som en mycket väl presterande del med starka och eftertraktade varor och tjänster. Man kan inte prestera så här attans bra som de gör utan att vara duktiga och eftertraktade. Det är inte tur eller engångshändelse att de presterar kickass. Det är skicklighet.

Industridelen är med ett värde om 23 miljarder kronor knappt hälften till storleken av den noterade börsportföljen som värderades till 56 miljarder kronor.

Latour är en del av min portfölj och jag tror att de kommer fortsätta prestera bra på mycket lång sikt. Historiskt är det investmentbolaget med allra bäst prestanda utav alla. Om de presterar bäst de kommande 35 åren vet jag inte men jag blir ej förvånad om de är med i toppen. Latours börsportfölj är ett knippe riktigt bra bolag och ihop med den välpresterande industridelen är det här ett bra recept för fortsatt framgång.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

9 kommentarer:

 1. Som jag sagt innan till alla som inte gillar att handla till premie, det är inga problem att handla Latour till en premie så länge substansvärdet växer så kraftigt som det gör. Bolaget har handlats till en premie runt 24 % mot senaste rapporterade tills idag då premien helt plötsligt sjönk till 9,6 % när de uppdaterade substansvärdet. Frågan är nu vart kursen kommer ta vägen, jag tror att den kommer att öka ganska kraftigt med tanke på rekordkvartalet och stabila orderingångar för 2019 :-). Latour är mitt sjätte största innehav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Thoke,
   Ja precis, de riktigt bra presterande bolagen har ofta en hög värdering och det är värt att betala för kvalitet. Oavsett om man köpt till hög värdering i Latour på sistone har den ändå avkastat bättre än breda börsindex. På lång sikt är det än mindre anledning att haka upp sig på premien då bolagets prestanda i sig är avgörande framför några kronor hit eller dit i inköpskurs på aktien.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hur är den onoterade industrirörelsen värderad i substansvärdet? Uppenbarligen tycker marknaden att den betingar ett högre värde eftersom Latour handlas till en premie mot redovisad substans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kanaljen,
   De gör en rimlig värdering av den onoterade delen. Inte värstans konservativ men verkligen inte för optimistisk heller. Marknaden tycker att Latour förtjänar en hög värdering baserat på dess utmärkta prestanda. Värt att betala för kvalitet helt enkelt.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej Petrusko!

  Tack för bra blogg. Har du någon koll på om det finns någon svensk global indexfond som lämnar utdelning? /Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anders,
   Tack för din kommentar. I dagsläget finns det ingen sådan men jag tror att Xact lanserar en i närtid. Jag väntar med spänning i vart fall =)

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Jag passade på att öka mitt innehav lite idag. Tror också Latour har en ljus framtid.

  Mvh Tobbe

  SvaraRadera
 5. Riktigt, riktigt ruttet och lågpresterande skrutt-bolag!

  SvaraRadera