BillerudKorsnäs utvecklar pappersflaskor


Skogen är Sveriges "guld", en fantastisk tillgång med potential och jag bevakar sektorn för att köpa in mig och få direkt exponering. I morse läste jag ett pressmeddelande som gjorde mig glad samt stärkte min tro på skogens potential. Det var från BillerudKorsnäs som utvecklar flaskor i papper för att ersätta plast. Jorden har ett jätteproblem med plast i naturen och våra hav svämmar ju över av plast som tar en evighet att bryta ned. Att ersätta plast med liknande pryl gjord utav papper är framtiden och flera bolag arbetar på den linjen.

Så här skriver BillerudKorsnäs i sitt pressmeddelande:

"BillerudKorsnäs och ALPLA kommunicerade i dag sin avsikt att bilda ett joint venture genom ecoXpac, tillverkare av pappersflaskor i Danmark. När transaktionen är slutförd kommer BillerudKorsnäs och ALPLA äga lika delar av ecoXpac. En minoritetspost kommer att ägas av grundarens familj. BillerudKorsnäs är för närvarande majoritetsägare och har varit aktieägare i företaget sedan 2015. BillerudKorsnäs har varit drivande när det gäller den pågående utvecklingen av en pappersflaska, som startades av ecoXpac 2010 och pågått i samarbete med Carlsberg Group sedan 2015.  

ALPLA och BillerudKorsnäs delar ambitionen att driva förpackningsinnovation i en hållbar riktning. De två företagen avser att påskynda utvecklingen genom att kombinera sina resurser, kompetens och styrkor, och möjliggöra för ecoXpac att kommersialisera en helt biobaserad och återvinningsbar pappersflaska.

I slutet av 2016 presenterade Carlsberg Group en första fysisk prototyp av en pappersflaska, Green Fiber Bottle, och den första generationen pappersflaskor har sedan dess befunnit sig i en testfas. Planen är nu att fortsätta utvecklingen för att kunna lansera och därefter skala upp produktionen. Framtida generationer kommer att vara helt biobaserade och ha biologiskt nedbrytbara vätskebarriärer, och på så sätt förverkligas visionen fullt ut och konsumenter över hela världen kommer att kunna leva mer hållbart. Det är för att förverkliga den visionen som de två företagen slagit in på den gemensamma vägen av innovation."

Jag tror på den här satsningen och jag gillar den starkt i ett miljöperspektiv. När flaskor tillverkas av papper istället för plast förflyttas råvaruåtgången ifrån olja till skog, vårat gröna guld. Vi har flera bra bolag i sektorn här i norden och jag vill ha exponering i min börsportfölj. Jag får ju en liten del via tex Industrivärden som äger SCA men jag vill ha direkt exponering i skogssektorn och siktar på att köpa in mig över tid.

Länk till BillerudKorsnäs hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

13 kommentarer:

 1. Tror absolut att skogsbolagen har en framtid, frågan är bara när de är rimligt värderade.
  Köpte du aktier idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titus,
   Tack för din kommentar. Ja värderingsmässigt ser det lite utmanande ut i skogen men det finns ljusglimtar. Stora Enso tex ser attraktivt värderad ut och har potential i bättre prestanda framöver. BillerudKorsnäs kan också tänkas prestera långt högre vinster de närmsta åren om det bara flyter på för dem. De har ju en historik av återkommande problem/utmaningar. Stillastående maskiner osv.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Har en hyfsad andel av portföljen i Stora Enso. Lanserar ett sugrör av skogsråvara kommersiellt detta kvartal tillsammans med Sulapac. Man har fler liknande satsningar i pipen. Stora Enso ligger under p/e 10.

  Vill dock köpa in fler bolag när tillfälle ges och kapital finns...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jesper,
   Tack för din kommentar. Jag gillar Stora Enso med sina stora skogstillgångar och med innovativa produkter som sugröret du nämner. Kan de tillverka det där i stora volymer till rimligt pris så är det en no brainer för ansedda företag att skifta över till dem istället.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hur ser du på denna trend för pappersflaskor om man ser gentemot ett bolag som sysslar med pantmaskiner på plast/glaflaskor etc.som Tomra som finns i Latours portfölj? Kan det över tid vara ett affärsområde för Tomra som minskar i takt med mer miljövänliga alternativ istället för att panta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Det där är en fundering värd noggrann eftertanke. Aluminiumburkar med pant är ett hyggligt smart sätt och funkar relativt väl i länder med välutvecklad panthantering. Det är sannolikt närmre till hands att fler länder startar ett bra pantsystem än att pappersflaskor tar över allt. Vi får se på sikt hur det utvecklas men Tomra tror jag är en del av framtiden.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hur mycket ska skogen räcka till för? Det ska räcka till papper, byggmateriel, biobränsle till fordon, biobränsle till fjärrvärme, förpackningar, naturvård, rekreation och nu flaskor.
  När det gäller klimat så tar det 25-50 år innan den mesta koldioxiden är tillbaka i en ny skog. Innan dess riskerar klimatet att ha ändrats så att den nya skogen är mer utsatt för nya faror i form av insekter, stormar och bränder. Nyplanterad kommer den för övrigt aldrig att växa lika bra eftersom de tagit bort näringen i rötter och grenar(grot till flis).
  Sedan är det tveksamt att kalla skogsbolagens nyplanterade skog för just "skog", den har inte mycket likheter med skog utom att det växer träd. Granplantage, tallplantage etc. är en mer rättvisande beteckning. Och växer det bara en enda art, t ex gran så blir den mer utsatt för bränder, insekter och stormar.
  Jag tror inte att skogen kommer att räcka så långt om den ska användas till allt. /H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej H,
   Tack för din kommentar. Intressant läsning där och medan jag kan tänka mig en väldigt stor framtida potential i skogen så är det väl så att man kommer komma upp i någon slags tak i nyttjandet där.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. @H, med din logik så har vi knappt någon skog alls i Sverige. De enda områden som skulle kunna kallas skog i dina ögon är naturreservat (ca 8% av sveriges yta) samt skogsfastigheter som ägaren struntar i (försumbar andel).

   Radera
 5. Jag håller med om att vi behöver ett hållbarare skogsbruk. Jag tycker också att vi måste bli mer restriktiva kring engångsutnyttjande. Men ändå är gröna flaskor från skogen ett väldigt positivt steg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetskraft,
   Tack för din kommentar. Ja om man ser till historian så har vi mycket att lära kring det där att agera genomtänkt och hållbart. Förhoppningsvis blir världen snabbt bättre på det där.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Låter som en framtidstrend!

  Var lite sugen på Stora Enso igår men kunde inte komma fram till ett beslut, vad tycker du där?

  Funderar att för nästa satsning skippa ett bolag o köpa tre eller fler för samma summa, SCA, Stora Enso och nu då Billerud. Nu gör dom väl inte exakt samma saker men nära nog?


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Det låter som en rimlig trio och de skiljer sig lite från varandra. Via SCA och Stora Enso får man stora skogstillgångar också. Jag är inne på ett liknande spår att få min exponering via ett par innehav.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...