Jag ökade i Latour


Idag köpte jag fler aktier i investmentbolaget Latour. Värderingen är hög med en premie men den är precis på min smärtgräns. Latour är väldigt duktiga på det de gör och förtjänar en hög värdering. Jag har landat i att jag kan tänka mig att öka vid värdering upp till 5 procent premie mot substansvärdet. Fortsätter de prestera som de brukar göra så kommer det ändå bli en betydligt bättre placering än om jag köpt något annat investmentbolag med tex 20 procent rabatt. Det där får framtiden utvisa men jag har stor tro på Latour framåt.

Jag slog till på 119,2 kronor vilket baserat på ett substansvärde strax under 114 kronor blir i runda slängar 5 procent premievärdering.

Latour har en börsportfölj som jag tycker håller mycket hög kvalitet och de har en onoterad del som är en snudd från fantastisk. Den onoterade delen presterar väldigt god lönsamhet och den växer stadigt, både organiskt och via förvärv. Det där med förvärv hör till Latours strategi att stadigt köpa mer bolag som passar befintliga och ibland helt nya affärsområden. De har gjort ett imponerande arbete med de här förvärven historiskt där de köpt bra bolag som går in och bidrar starkt till vinst och tillväxt.

Utdelningen är på 2,5 kronor och betalas i maj. Mot föregående års 2,25 kronor är det en utdelningstillväxt om 11 procent och på kursen 119,2 kronor är det en direktavkastning om 2,1 procent.

Medan direktavkastningen inte är varken hög eller imponerande så är utdelningstillväxten definitivt något att hänga i granen. Latour är en mycket pålitlig utdelningshöjare och det är en egenskap jag verkligen gillar. Bolag som stadigt höjer vinst och utdelning är ofta en bra investering. Aktiekursen hänger ju med upp förr eller senare när vinst och utdelning stiger stadigt.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

6 kommentarer:

 1. Tittar du aldrig på underliggande bolags värdering när du köper Investmentbolag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jo jag tittar på portföljbolagen och gör en bedömning. Kan hända att du tänker på att tex Assa Abloy och Tomra är högt värderade? Det är väldigt bra bolag med god potential och de har varit högt värderade i många år. Ser jag till helheten så finner jag Latour köpvärd.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko!
  Hur räknar du ut att substansvärdet är ca 114kr?
  Med vänlig hälsning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det kan man själv följa och räkna ut löpande men vi slipper det eftersom det finns en sajt där de gör just detta. Kolla in sajten i länken: http://www.ibindex.se/ibi/#/index

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Jag tog in Latour i portföljen på en liten premie för ett tag sen, nu är jag 19% plus totalt på detta fina innehav. Det är ju inga större problem att handla på lite premie om de underliggande tillgångarna fortsätter att växa, och att premien hänger med upp i samma takt. Var ett tag sen jag köpte Latour då jag tyckte den blev lite dyr över 105kr, men se nu är den värd nästan 120 kr. *<]:-)

  Hoppas du blir nöjd med ditt köp och lycka till med fortsatta investeringar!

  Mvh Thoke :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Thoke,
   Right back at ya, att investeringarna går gött och så alltså. =)
   Att betala för kvalitet är något jag verkligen anammat. Jakten på att köpa billigt billigt resulterar ofta i att man får vad man betalar för, någon sorts bucklad andra gradens bolag. Bra bolag blir sällan riktigt billiga. Nu har dock Latour varit lite för dyr i mina ögon ett tag men nu kom den precis in under smärtgränsen.

   Mvh petrusko

   Radera

Realty Income höjer utdelningen

  Det amerikanska fastighetsbolaget Realty Income brukar höja sin utdelning flera gånger per år. Detta har de gjort sedan börsnoteringen 199...