onsdag, februari 20, 2019

Swedbank anklagas inblandade i penningtvätthärva


Det har stormat en hel del kring Danske Bank och en jättestor härva i öst där stora belopp "fulpengar" tvättats. Swedbanks VD Birgitte Bonnesen gick tidigt ut och sade att bankens ägare kan vara cool-lugna för Swedbank har minsann kontrollerat ytterst noga att de inte släppt igenom några fulpengar och absolut inte är inblandade i någon härva.

Så där kan man inte säga utan att verkligen ha sitt på det torra tänkte jag som en del i mitt investeringsbeslut när jag köpte Swedbank för några månaders sedan.

Idag går stora trumman om Swedbank och motsvarande 40 miljarder kronor som skall ha tvättats via dem.

Det är SVTs Uppdrag Granskning som grävt ram detta. De kommer sända ett program klockan 20:00 ikväll om det här. Nu har de en stor artikel på sajten: https://www.svt.se/special/swedbank/

Om det här stämmer är det ju helt förkastligt. Dels att de har sådana brister och dessutom VDs uttalande där hon med handeln på bibeln lovar att det inte finns någon risk för sådant här i banken.

En sidonot värd att hålla koll på är vilken valuta fulpengarna omsatts i. Jag har inte snappat upp uppgifter på detta men jag kan ha missat. Anyhow, grejen är att om pengarna omsatts i dollar så kommer USA skicka på dem en fet bot i miljardklassen.

Ett enkelt förhållningssätt till sådana här grejer är att inte äga bolag inblandade i härvor osv. Själv sålde jag tex mina Öresund för en evighet sedan när HQ-kraschen var under lupp och skulle drivas i domstol. Jag stod utanför under hela processen och nu är den helt avslutat och jag är åter öppen för att äga Öresund. Jag har inte bestämt mig för hur jag skall göra med Swedbank men jag är riktigt matt över hela grejen. Jag skall ta in mer kring Swedbank och ta ställning till det. Bortsett från hela den här påstådda penningtvätthärvan är ju Swedbank nice men någonstans måste man ta ställning till vad man tror om härvan och hur den påverkar ens investering.

22 kommentarer:

 1. Då även Swedbank verkar ha fastnat i härvan är bara frågan hur det ser ut i andra Svenska storbanker.

  SvaraRadera
 2. Hej Petrusko,
  Hurá reagerar du? Behåller, köper eller säljer du?
  Nyfiken.
  Tak o hej / Martin

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko,
  Hur reagerar du? Behåller, köper, eller säljer du? Nyfiken.
  Tack & hej / Martin

  SvaraRadera
 4. Ja det där är onekligen inget kul. Vi får bara hoppas att det finns fler källor på detta än UG (som jag ska se ikväll). De som alla andra nyhetsprogram vill ju göra ett så bra reportage som möjligt, för att locka så många tittare som möjligt.

  SvaraRadera
 5. Fyfan, men knappast oväntat? Bankerna har inte världens bästa rykte direkt.

  Frågan är väl vilka mer banker som kommer att åka med, och om det är lite köpläge på nergången? Alternativt att bankerna inte får vara banker längre...meeen med tanke på senaste finanskrisen så bör dom klara av detta också? O vips är kursen uppe igen och utdelningarna fortsätter.

  Är jag för cynisk?

  SvaraRadera
 6. Shit happens, tyvärr. Enda sättet att gardera sig är att ha flera bolag i portföljen. Såg att Swedbank var ner 12% när jag tittade vid lunchtid. Har man 10% Swedbank så är portföljen ner 1,2% pga Swedbank. Har man 5% Swedbank så är portföljen ner 0,6% pga Swedbank. Det är bara att sprida riskerna på många bolag och portföljen blir mer tålig mot överraskningar och dessa kommer, tro mig. Pengatvätt, korruption, naturkatastrofer, etc är inget man kan läsa sig till i bolagsrapporterna, de kommer alltid som överraskning och brukar mörkas in i det längsta av ledningen.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 7. Nog fan verkar det vara USD i det material som redovisats...

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. well, mycket psykologi i det här men långsiktigt skulle jag inte äga svenska bankaktier. Exponeringen mot en övervärderad svensk bostadsmarknad blir jobbig framöver.Bankaktierna såg billiga ut i inledningen av finanskriserna 1990 och 2008 också, men föll djupt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exponeringen skiljer sig åt de olika bolagen emellan. Jag gjorde en liten analys baserat på Q3 jag nu bör uppdatera men det skiljer sig nog inte för mycket: https://finansiellanalys.blogspot.com/2019/01/svenska-banker-som-en-hedge-mot.html

   Radera
 10. nån som har koll på danska bank, om dom kommit tillbaka till gamla kursen innan fallet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, går stadigt nedåt...

   September 2018: 190 DKK
   Nu: 126 DKK

   mvh https://lekonomi.blogspot.com

   Radera
 11. Det verkar som att det som kommer fram i UG är bara början. Läs artikel nedan:

  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2019/02/20/-bill-browder-detta-ar-bara-borjan.html

  Trevlig Kväll

  //Krusse

  SvaraRadera
 12. Borde inte detta slå igenom i sänkt rating och dyrare finansieringskostnader för Swedbank?

  SvaraRadera
 13. Själv mindes jag hur Swedbank och Sverige nästan vältes under finanskrisen, beroende på galen utlåning i Baltikum. Därför antog jag att penningtvätten var lika omfattande i alla banker. Ibland har intuitionen rätt :)
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 14. Jag sålde mina idag. Aktien har dom flesta för direktavkastningen, när nu kursen inte kommer förbli stabil och investerare inte kommer tanka på så kommer det bli en total negativ avkastning. Den våta filten kommer finnas så länge detta inte är fullt uträtt. Kollar man på Danske Banks utveckling är inte den särskilt munter. Min tro är att Swedbank kommer drabbas av samma resa.
  Det finns roligare case att lägga slantarna på.
  /M

  SvaraRadera
 15. Ska bli intressant att följa det här. Tror tyvärr att detta kan skapa större följder än vad man vill tänka sig. DnB har ju tagit duktigt med stryk sen deras tvättskandal uppdagades.

  Aktiepappa – nya fräscha inlägg på bloggen!

  SvaraRadera
 16. Inte ett ord från avanza till kunderna om dessa 35miljoner!! Inte ett mail eller en artikel på placera.nu deras eget nyhetsmagasin. Vad tror dom att vi kunder bara ska glömma detta? Vem i helvete ska betala dessa 35miljoner? Varför avgår inte VD eller någon annan ansvarig omedelbart? Är det säkert att ha en kf i Avanza pension?https://www.di.se/nyheter/avanzas-tillstand-pa-tunn-is-skracklasning-for-kunderna/

  SvaraRadera
 17. -7% idag, tror många är sugna, jag iaf, på att höra Petruskos tankar? :)

  SvaraRadera
 18. Skräpbank som nu har lika dåligt rykte som Danske Bank. Jag räknar med att kunder kommer lämna Swedbank framöver. Nej tack till denna aktie.

  SvaraRadera
 19. Avanza har mycket att förklara. Det var nära att deras tillstånd att bedriva försäkringsverksamhet drogs in enligt FI.

  "överträdelserna har varit så allvarliga och har pågått under så lång tid att det finns anledning att överväga att återkalla bolagets tillstånd att driva försäkringsrörelse.”

  SvaraRadera