Observera högre totalavgift på Skandia Sverige Exponering

Jag har tidigare lyft fram att fonden Skandia Sverige Exponering är den billigaste fonden som följer hela Stockholmsbörsen. Ni som är flitiga läsare av bloggen minns kanske att jag också brukar säga att man skall följa upp sina fonder ty saker förändras.

Nu har den totala kostnaden för den här fonden stigit och det är transaktionsavgifterna som ökat och nu tagit totala kostnaden till 0,33 procent.

Kanske som en följd av att fonden har fått många nya ägare men det skiter ju vi småsparare i, vi tittar på avgiften och jämför.

Nu är SEB Sverige Indexfond billigast igen med en total kostnad om 0,27 procent. Den är också mer motståndskraftig för stigande transaktionsavgifter eftersom den är så himla mycket större med ett värde kring 16 miljarder kronor att jämföra med Skandias fond som "bara" har kring 2 miljarder kronor fondförmögenhet.

Länk till mitt inlägg om SEB Sverige Indexfond.

16 kommentarer:

 1. Tackar för denna info Petrusko. Bra jobbat!

  ~Frilosofen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Frilosofen,
   Tack, kul att kunna vara till nytta på ett så här viktigt ämne.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tack för alla tips du kommer med. Jag uppskattar verkligen att du skriver om både aktier och fonder. Upplever att det finns massa aktiebloggar men jag har bara hittat din blogg som handlar om fonder! Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din feedback, kul att du gillar.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Jag skrev till dig i en kommentar om det. Köpte mer Avanza Zero idag. Den är alltid 0 kr i alla avgifter.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jacke,
   Ja de är riktigt bra med det där gratisfonderna. Inget snicksnack och följa upp förändringar utan det är 0 avgift som gäller.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. Tjena Petrusko
  Tack för en mkt bra blogg!!
  Om man nu skulle vilja byta fond så har jag sett att man har just den möjligheten hos Avanza. Men hur fungerar detta i praktiken? Säljs fonden ena dagen å man köper den andra senare? Finns det risk för att man missar/prickar en eventuell uppgång/nedgång?
  Förstår du min underliga fråga ? :)
  Mvh
  Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tar ett par dagar att byta fond. Du kan se för varje fond hur lång sälj- och köptid är-

   Radera
  2. Hej Qvantas,
   Bytefunktionen fungerar som om man själv manuellt först säljer en fond och när den är såld så direkt köper den nya fonden. Jag har använt funktionen några gånger och upplever inte att man vinner någon tid på det utan grejen är att det blir smidigt. Man kan enkelt ställa in bytet och luta sig tillbaka.

   Det som händer när man byter fonder är ju att de rör sig i kurs under de dagarna man gör bytet. Visst kan man missa någon procent i avkastning om det vill sig illa men det är ytterst kortsiktigt och på lång sikt är det viktigast att man väljer de fonder man tror allra mest på.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. Risken att missa/pricka en uppgång/nedgång finns ju tyvärr alltid när man köper och säljer fonder. Är man hyfsat aktiv är ETF:er kanske att föredra.

   Mvh https://lekonomi.blogspot.com

   Radera
 5. Hej! Tack för en bra blogg, följer den nogsamt!
  Själv har jag sålt alla mina fonder på Avanza då jag tröttnat på att hålla på och jämföra avgifter och egenskaper hos fonder för att hitta så bra riskspridning till så låg kostnad som möjligt. Har numera endast en avkastningsportfölj med aktier där. I övrigt, för att sprida risken och förenkla vardagen, månadssparar jag på Lysa och Betterwealth. Vad tycker du om sådana tjänster? De tar ju visserligen en avgift men för min del är det helt klart värt det, då kan jag lägga min begränsade tid och koncentration på enskilda aktier istället, mest för att det är roligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Doktorn,
   Jag tycker det låter rimligt. Sådana där auto/robotspar är bra sett till vad de är. Till en relativt låg avgift fixar de ett sunt spar. Vinsten är att man själv slipper engagera sig i det och för många är det värt den avgiften.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Mer om fonder:
  https://www.avanza.se/placera/fonder.plc.html
  /Kim (enkel-ekonomi.blog)

  SvaraRadera
 7. Asså lite drygt att avgifterna ändras hit och dit. Bytte ju till Skandia för att SEB höjde. Nu är SEB billigast igen.
  Kanske får ha hälften i varje så blir det ett medelpris, haha.

  Tack för infon Petrusko!

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det är bra drygt alltså att det ändrad på det här viset. Jag gillar det inte. Tror som sagt att SEB kommer vara stabilare eftersom de har så mycket mer förvaltat kapital att smeta ut kostnader på.

   Mvh petrusko

   Radera

Essity presentation 15 september

  Igår tittade jag på Essitys presentation från Handelsbanken Nordic Large Cap Seminar 2021 den 15 september. VD Magnus Groth snackar i unge...