Goda råd är dyra. Eller?


Ja det är ju ett uttryck man hört då och då men på börsen hör det inte hemma! Näe du behöver inga dyra kurser, böcker, tidningar, medlemskap och allt vad det kan vara. Den allra bästa strategin för de flesta är nämligen ett spar i simpla indexfonder.

Du hörde rätt och nej man får inte mer någon annan stans. Det är via indexfonder man får den bästa avkastningen på lång sikt. Anledningen till det är att de flesta aktiva fonder misslyckas med att prestera en högre avkastning än index efter sina avgifter. Helt omöjligt är det inte att slå index för de aktiva fonderna men det är få förunnat. På 10 års sikt är det kring 76 procent av de aktiva svenska fonderna som misslyckas att slå sitt jämförelseindex. Det är inga muntra siffror men Sverige är ett av de bästa länderna medan många andra länder har betydligt sämre resultat för de aktiva fonderna. I USA är det tex cirka 94 procent av de aktiva fonderna som inte slagit sitt jämförelseindex på 10 år.

Det här är fakta och det smarta är att ta till sig den och låta indexfonder vara en del i ett långsiktigt spar. Avancerade strategier osv är inte den gyllene vägen till god avkastning på börsen. Simpla, billiga helt vanliga indexfonder är grejen.

Enklast läser man om och följer det här via SPIVA rapporter men det är bara en aktör av många som presenterar denna fakta. Den finns på annat håll också naturligtvis.


Som en motpol länkar jag nedan till ett inlägg där jag skrivit om hur man kan välja aktiva fonder samt en fördjupning hos Carnegie Fonder där de argumenterar för aktiva fonder.
http://petrusko.blogspot.com/2018/05/argumentation-for-aktivt-forvaltade.html

Vad är en vanlig indexfond?
Nedan är en länk till ett inlägg jag skrivit om en indexfond jag gillar.
https://petrusko.blogspot.com/2018/11/skandia-sverige-exponering-billigast.html

En starkt bidragande anledning till att aktiva fonder misslyckas med att slå index är de avgifter som fonden tar ut. Av den anledningen vill jag informera om en superbillig aktivt förvaltat småbolagsfond. Läs och lyssna i länken:
https://petrusko.blogspot.com/2018/11/angelica-hansson-amf-aktiefond-smabolag.html


9 kommentarer:

 1. Hej, tack för en bra blogg och podd. En fråga angående Skandia Sverige Exponering som du rekommenderar. Jag har, efter tips från dig, börjat använda fondkollen.se. När jag använder fondkollen för att titta på Skandia Sverige Exponering så kommer den på 56:e plats när det gäller avkastning under 5 år. Inte så imponerande tycker jag. Spiltan Aktiefond Stabil verkar vara ett mycket bättre val. De kommer på 3:e plats. Vad är det jag missar som du ser och gör att du rekommenderar Skandia Sverige Exponering?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Martin,
   Tack för din kommentar. Spiltan Aktiefond Stabil är en aktiv fond och ibland kommer den prestera bättre än index och ibland inte. Skandia Sverige Exponering är en indexfond. Det senaste året har den både sänkt sin avgift och bytt till ett bredare index (SIXPRX).

   Index är index. Där kan man känna sig trygg i vad man får. Historik visar att aktiva fonder inte slår index på lång sikt varpå en investering i index är smart. Man vet vad man får och det är i de allra flesta fall den bästa avkastningen.

   Jämförelsen på fondkollen är aktiva fonder och passiva i samma grupp och på kort sikt kan vissa aktiva fonder sticka ut och prestera bättre men på lång sikt gör de sällan det. Index är index.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko.
  Stämmer mycket bra att det behövs ingen kunskap för att följa index. Kräver ingen tid alls. Man klarar sig med Avanza Global och Skandia Sverige Exponering. Automatisk månadsspar sköter sig utmärkt. Det måste kännas skönt att följa index sför en billig årsavgift. Sedan är det bra att vi är olika och då blir alla nöjda både banken som lever gott på dyrare aktiva fonder courtage och allt annat. Lycka till.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 3. Fin intervju! Vad har du för diskret liten dialekt, är det uppåt Värmland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din goa feedback. Född strax söder om Värmland vettu. Arbetat länge i Göteborg så jag har lagt till med en mix av dialekter. =)

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej! Tack för en bra blogg. En nedsida jag ser med indexfonder är att de är viktade, vilket innebär att de inte köper aktier som är undervärderade utan tvärtom köper aktier som gått upp i pris för att få rätt vikt i fonden. Hur tänker du kring det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Tack för din kommentar. Att aktier går upp i pris behöver inte betyda att de som backat är bättre köp. Man pratar ibland om momentum att aktier som stiger gör det under en period. Så här funkar vanligt index och det är just det som det finns en mängd studier på att det är den bästa investeringen.

   Likaviktade fonder kan vara käcka och det finns argument för dem också men inte lika solida och tunga studier osv som för vanligt index. Jag gillar tanken på likaviktade fonder och rätt typ kan gärna få vara en del i min portfölj men det är inget som utesluter helt vanliga indexfonder.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej

  Tack för ett fint inlägg. Jag tror att det är nog svårt att finna duktiga förvaltare. Finns inte så många som Warren B mm. Så för oss vanliga döingar är det nog bättre att följa index.

  Hälsningar Tandläkaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Swedendivin,
   Tack för din kommentar. Ja, så är det nog. Om man inte väljer att ha allt i index så är det nog en god ide att åtminstone ha en god del där. Det är lättare sagt än gjort att välja ut de aktiva fonder som kommer gå riktigt bra.

   Mvh petrusko

   Radera

Fördelning portföljen 200808

Det har varit en händelserik tid under våren och nu i sommar i spåren av den pågående pandemin. Samhället och bolag påverkas stort. Än ha...