Jack Bogle om 65/35% aktier/obligationer


Jack Bogle är en legendarisk man i spar och börsvärlden. Han uppfann indexfonden och han är grundare av fondbolaget Vanguard som pressat ned priserna rejält till alla sparares fördel. Han är en förespråkare av en portfölj bestående av både obligationer och aktier och i denna video på 14 minuter pratar han om hur man kan vikta och hur man kan låta det flyta lite över börscykeln.

En mycket vis och kunnig man, värd att lyssna till.

Läs mer: Läs mitt inlägg om Bogles bok: The Little Book Of Common Sense Investing

8 kommentarer:

 1. Känns som obligationer ger försvinnande lite i avkastning, lika bra alternativ att sätta in dom pengarna på vanligt sparkonto? Eller kan man hitta amerikanska obligationer med bättre potential än vad som erbjuds i Sverige?

  SvaraRadera
 2. Läste precis hans bok "Common Sense Investing" där han tog upp det här också. Mycket bra bok att återkomma till när en känner för att spekulera på börsen!

  SvaraRadera
 3. Mycket av fördelarna med den modellen är ju historia, eller överspelat. Med dagens räntenivå kostar det enormt att ha obligationer, som dessutom kommer tappa stort i värde den dagen räntenivån eventuellt vänder upp.

  Jag tycker det är betydligt bättre att jobba med kunskapsuppbyggnad om psykologi, hur man själv fungerar, så att man kan styra de otroligt irrationella tankarna när de kommer.

  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 4. Hej

  Jag har växlat om lite till räntor och ädelmetaller (från globalfonder). Men tyvärr har den delen gått dåligt.

  Nära -10% på Pacific precious och räntefonder är inte värst kul om man jämför med andra valutor

  Ibland undrar jag om inte egen en globalindexfond den bästa riskspridningen i sig?

  SvaraRadera
 5. Obligationer skall man framför allt ha när räntan är relativt hög, inte med minusränta i alla fall.

  I USA börjar det nog närma sig ett läge att ha en del obligationer men definitivt inte i Sverige eller Europa.

  Amerikanska obligationer (inte företagsobligationer) vet jag inte vart man kan köpa.

  SvaraRadera
 6. Hej Petrusko!

  Hur kommer det sig att du inte äger någon av Vanguards produkter?

  Mvh, S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej S,
   Vanguards stora utbud av fina billiga ETF:er är spärrade pga EU-regler. EU vill skydda oss mot de där fonderna bla för att det är svårt för många i EU med det engelska språket. Vanguards lilla europeiska sortiment har Avanza aktivt valt att inte ta in. De har inte skaffat avtal med den börs där de europeiska ETF:erna handlas. De går att köpa hos Nordnet men jag pallar inte riktigt med Nordnets plattform varpå jag gör alla nya affärer hos Avanza.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Jag kör till 70% indexfonder. Känns tryggt. Historiskt har de gett 7-11% i avkastning. Kör egen stock picking och aktiva fonder för 30% för det är roligare. Litar inte på att jag kan slå index därav den fördelningen. Kanske när jag kan mer blir det mer enskilda aktier. Största problemet är att veta när man ska sälja tycker jag.

  SvaraRadera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...