1-års jubileum för den billiga svenska småbolagsfonden






Det är på dagen 1 år sedan som fonden startade. En billig indexfond som följer småbolagsindex CSX. Historisk avkastning på börsen visar tydligt att småbolag överavkastar mot breda börsindex och storbolag. Det senaste året var inget undantag och PLUS Småbolag Sverige har avkastat cirka 13 procent sedan start.

Jag upptäckte den här fonden kring årsskiftet 17/18 och blev väldigt glad över det men har ännu inte investerat i den. Jag har följt den och läst lite här och lite där. Det är fondbolaget som jag inte hade koll på sedan tidigare men nu när jag läst en del och följt den ett tag tycker jag det verkar rimligt. Det är en väldigt fin fond som följer ett högintressant småbolagsindex till en total kostnad om 0,46 procent.

Småbolag överavkastar över tid och det är en god ide att ha exponering mot just småbolag i ett långsiktigt spar. Jag har det via Didner & Gerge Småbolagsfond och en global småbolagsfond från Handelsbanken, den sistnämnda är en indexfond. En indexfond med inriktning Sverige har jag absolut utrymme och användning för och den här fonden från PLUS är högintressant.

För inspiration kring småbolagsinvesteringar kan man lyssna på nedan avsnitt av Fondpodden:

Investmentbolaget Svolder i Fondpodden.

Swedbank Småbolagsfond Global i Fondpodden.

Läs mer om PLUS Småbolag Sverige Index hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

10 kommentarer:

  1. Bjud in FCG till podden så vi får höra mer om dom och deras fonder Plus Småbolag och Plus Microbolag./S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Det är ingen tokig ide. Vanliga indexfonder är ju inte mycket att orda om men de här har ju en del att snacka om.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej Petrusko. Riktigt bra och billig fond. Likt Amf småbolag och följer varandra nästan exakt. Billigare än Amf 0.26% i avg riktigt bra. Två riktigt bra småbolagsfonder att köra på långsiktigt. Mvh.jacke77

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Jacke,
      Kul att höra från dig. Ja eller hur är det fina fonder. Jag tror de är kalasbra i en långsiktig portfölj.

      Ha det gott

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Kul att du lyfter man PLUS! Själv har jag valt PLUS MIcrobolag som månadssparande och haft 11,5% avkastning på ett år. Blir spännande att följa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Leif,
      Det är en klart godkänd årsavkastning. Idag såg jag prognos för småbolagens vinsttillväxt -18 -19 -20 och det såg lovande ut. Mycket starkare förväntad vinsttillväxt än OMXS30.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Har missat den prognosen utan att byta inrikting mot småbolag... Magkänsla? :) Nåväl, ny inrikting blir det mot småbolag. Tack för info!

      Radera
  4. Hur ser du på den fonden jämtemot XACT Svenska Smabolag som jag förstår följer samma index (men är lite billigare?) Finns det någon nackdel med att köra ETF:en istället för indexfonden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Fredrik,
      Xact säger inte rakt ut att det är CSX de följer men de hänvisar till det och skriver om det på ett sätt att man får uppfattningen att det är vad de siktar på. Xact Svenska Småbolag är en syntetiskt replikerad fond vilket innebär att de inte nödvändigtvis äger de bolag som de uppger utan har via fancy finansiella produkter fått till en liknande exponering. Jag tycker det är skit och tar inte i den där fonden. Xact Svenska Småbolag går bort.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. XACT Svenska Småbolag har en syntetisk replikering.

    SvaraRadera

Nya aktiva ETFer ifrån iShares - Med inspiration ifrån JEPI

  Igår listade Blackrock/iShares två stycken nya börshandlade fonder på XETRA i Tyskland. Det ser ut som att de skapats med inspiration ifrå...