Slå index med rimlig risk - Småbolag


Att slå breda börsindex är inte lätt i det långa loppet men det finns några vägar att få potentialen utan att gå bananas på riskfronten. Eller i andra ord: potentialen att få bättre avkastning än index utan att risken att underprestera blir allt för stor.
Det finns studier som visar att en strategi med inriktning på bolag med hög direktavkastning överavkastar mot index. Den vill jag ju nämna då utdelningar ligger mig varmt om hjärtat, jag kallar mig ju trots allt för utdelningsinvesterare.

Det finns fler möjligheter till överavkastning och en är småbolag. Historiskt har småbolagsindex gett högre avkastning än börsens breda index. Både i Sverige och globalt. Exempelvis har MSCI World avkastat 7,46 procent i snitt de senaste 10 åren medan MSCI World Small Cap avkastat 9,81 procent per år i snitt. Småbolag uppvisar överavkastning även på längre sikt om man tycker att 10 år inte är tillräckligt.

Hur kan man då ta del av potentialen i småbolag? Det finns olika sätt naturligtvis och jag tänkte skriva hur jag gjort. Jag har valt ett sätt som jag tror är lämpligt för de flesta småsparare. Att själv analysera och välja rätt småbolag är ingen lätt sak. Därför har jag valt två olika investeringar med inriktning småbolag där jag får potentialen utan att själv behöva göra jobbet eller kunskapen.

För en global exponering har jag valt en passiv indexfond från Handelsbanken och den har presterat bra än så länge med en överavkastning mot breda globalindex sedan start och hittills i år.
Läs mitt inlägg om fonden: Handelsbanken Global Småbolag Index Criteria.

För exponering här i Sverige har jag valt Didner & Gerge Småbolag och även den har gett mig precis det jag ville ha då den avkastat mer än breda börsindex hittills i år. Läs mitt inlägg om fonden.

Några saker man skall tänka på är att man behöver en lång placeringshorisont. Det kan hända att småbolag underpresterar mot storbolag på kort sikt men historiken talar för en överavkastning i det långa loppet. Som vanligt gäller också att historisk avkastning inte är en garanti för framtiden. Bara för att småbolag överavkastat historiskt är det alltså ingen garanti att de fortsätter göra det. Småbolag har dock en del faktorer som talar för dem varpå jag tror att de kommer fortsätta prestera bättre i det långa loppet.

Med de här investeringarna anser jag mig ha potentialen att få lite bättre avkastning än breda börsindex. Utan att ha tagit en risk att väsentligt underprestera.

18 kommentarer:

  1. Hur ser du på Xact EFT svenska småbolag?
    https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/636981/xact-svenska-smabolag
    0,3% i avgift.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Martin,
      Tack för din kommentar. Xact Svenska SMåbolag använder syntetisk replikering och det är jag av princip emot då det uppstår en emmitentrisk. Innebörden av syntetisk replikering är att de inte nödvändigtvis äger aktierna utan istället äger finansiella produkter som är tänkta att replikera bolagens utveckling.

      Min princip åt sidan så är ju utgivaren Xact/Handelsbanken väldigt pålitlig. Avgiften 0,3 procent för den exponeringen i småbolag är riktigt bra.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Ja det känns rimligt. Index är ju en produkt som investerar i stora bolag och som ligger konstant fullinvesterad. Så den fördelen man som småsparare har är att man kan investera i små bolag och man kan välja att periodvis ligga helt eller delvis utanför marknaden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym,
      Ja, jag tror på det här med småbolag och det är något jag har lite extra fokus på nu att få upp andelen småbolagsexponering i min portfölj. Det tror jag ger god avkastning på lång sikt.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Fint med Handelsbanken Global Småbolag Index Criteria. Den hade jag inte hört talas om tidigare :)
    Jag antar att allt är bättre än det pensionsspar jag fick via Swedbank där avgiften var 17.5% PER MÅNAD. Helt galet :D

    Kronan till Miljonen - för varje krona är början på en ny miljon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej KTM,
      Ja den är riktigt nice den där globala småbolagsfonden från Handelsbanken. Avgiften hos Swedbank tror jag du får spana på en vända till, det låter väldigt högt.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Att investera i lite mindre bolag låter vettigt. Men om man tittar på t.ex. Didner & Gerge småbolag så är 3 största innehaven Husqvarna, Trelleborg, Securitas. Det är väl knappast småbolag? Securitas 335k anställda..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Kalle,
      Det finns lite olika definitioner på det där med småbolag. Ända upp till 50-70 miljarder kronor i börsvärde kan ses som småbolag. Dels i ett internationellt perspektiv men också av anledning att småbolagsfonder som växer sig allt större behöver hitta större bolag och bättre likviditet för att investera i.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Ja allt är ju relativt. Bara att det känns lite konstigt när några av de mest välkända bolagen i landet är en stor del av småbolagsfonden. Inte tittat närmare, men det finns säkert mindre bolag i fonden också.

      Radera
  5. Hej och tack för en bra sida med tips! Har som jag har nytta av o även handlat! Har nu köpt på mig lite av PLUS Mikrobolag Sverige Index och PLUS Småbolag Sverige Index på Avanza o undrar om du har synpunkter på dessa två?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym,
      Tack för din kommentar. Jag tycker de där två fonderna från PLUS verkar riktigt nice. FRamförallt den som följer Carnegie Small Cap (inte mikrobolag alltså). Jag har pratat lite med fondbolaget och det verkar rimligt. Ska se om jag kan träffa dem framöver.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Ser emot din träff och dina reflektioner om fonderna! Om jag inte missat är nog deras fonder på 0,40% avgift, billigast på marknaden!

      Radera
  6. Jag har SEB Nordamerika småbolag. Den har gått betydligt bättre än Handelsbankens fond. Vad tycker du om den?

    SvaraRadera
  7. Allmän fråga: Brukar ni använda er av optioner för att optimera er portfölj?
    Inte som spekulation utan mer som strategi, så som covered calls t ex eller vil framtida aktieköp, planerat köp

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv gör jag inte det men man borde. Speciellt nu när det ser ut som det finns begränsad uppsida i många innehav. Historik har väl optioner varit dyrt att hålla på med som privatperson. Kollade lite på Avanza tidigare och där var väl courtaget minst 99 Kronor.

      Radera
    2. Tjena Ankarets,
      Jag använder ej optioner. Vid några tillfällen har jag spanat på att komma igång med en strategi med covered calls mot mitt innehav i Telia men jag har aldrig riktigt orkat gå vidare. Jag ser en möjlighet att göra en hygglig extra avkastning med användning av optioner på ett rimligt sätt.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Spiltan Aktiefond Stabil ser ut gå bättre än SIX Return Index

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja den har presterat bra. Jag har den i mitt IPS.

      Mvh petrusko

      Radera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...