The Big Secret For The Small Investor


För en tid sedan lyssnade jag på en podd eller video med superinvesteraren och författaren Joel Greenblatt och i den nämnde han den här boken. Greenblatt sade att boken har ett väldigt passande namn då den per se faktiskt är en stor hemlighet då "ingen" köpt den. Den har sålt dåligt jämfört med hans andra böcker och är på så vis en hemlighet. Han nämnde att han själv gillade den här boken då han kände att han lyckats med att skriva om ämnet så att folk begriper. Jämfört med en annan bok han skrivit som han upplevde att han skrivit så invecklat att han undrade hur många som egentligen förstod den.

Om du inte känner till Greenblatt nämner jag kort och gott att han förvaltade en fond med cirka 50 procent årlig avkastning under en period kring 10 år. Han har gjort så mycket mer än det men vi håller det kort.

Boken då, den kan du skippa att läsa. Well, det beror på. För dig som är ny på ämnet och inte läst sådana här böcker tidigare så är den bra. Boken har en "build upp" för att förklara och leda fram till kontentan som på ett ungefär är: Du slår övriga investerare genom att inte agera som dem. När börsen går dåligt säljer folk aktier och när börsen gått bra köper man. Det här beteendet finns beskrivet i en rad böcker och studier och är ett faktum. Vi köper dyrt och säljer billigt. Så ena delen av kontentan i boken är att om vi kan vara kyliga och inte agera så här så genererar vi bättre avkastning. Den andra delen är att det är svårt att slå index men det finns några enkla passiva strategier som faktiskt gör det. Dessa är breda indexfonder med en annorlunda viktning än den vanliga baserad på marknadsvärde. En likaviktad version av S&P500 har tex slagit index historiskt. Fonder med en slags viktning baserat på värdegrund har slagit index historiskt. Fonden Xact Högutdelande är ett exempel på en sådan här fond. Den har 45 innehav viktade ungefär lika och de ingår i indexet baserat på en rad värdefaktorer.

Det är dessa två saker främst som boken mynnar ut i. Det är en simpel kontenta för mig som läst om samma sak på annat håll och för mig som läst en stor mängd aktieböcker. För mig och dig som läst mycket och redan har en hygglig kunskap är den här boken inte fantastisk. För dig som är relativt ny så är den här boken bra. Den innehåller sund och bra kunskap förklarat på ett pedagogiskt och enkelt vis. Du kan vara helt grön och både förstå det som skrivs i boken och dessutom enkelt kunna agera så som boken föreskriver. Du kan skapa bra avkastning genom att följa den här boken. Du kommer få bättre avkastning än de flesta andra.

Länk till boken hos Adlibris:
https://www.adlibris.com/se/bok/the-big-secret-for-the-small-investor---a-new-route-to-long-term-investment-9781119979609

Länk till boken hos Bokus:
https://www.bokus.com/bok/9781119979609/the-big-secret-for-the-small-investor/

6 kommentarer:

 1. Intressant. Finns det några andra fonder förutom Xact Högutdelande du skulle rekommendera baserat på bokens innehåll?

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Egon,
   Det är spartanskt med den här typen av fonder i Sverige. Vår fondmarknad ligger långt efter där. En jag kan nämna är Aktiespararna Direktavkastning som är likaviktad och ett index som bygger på ett fundamentalt urval.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Har inte den gått sämre än SIX Return Index?

   Radera
  3. Hej Micke,
   Aktiespararna Direktavkastning är väldigt smal och baserad på storbolag och jämförs bäst med OMXS30. Du gör ju som du vill men är det ett brett index som SIXRX du vill jämföra med så är ju Xact Högutdelande mer lämplig då den innehåller betydligt fler innehav. Lycka till med dina investeringar.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tror du att det kommer mer etf:er från xact. En xact global högutdelande eller liknande hade vart perfekt. Mvh Emil

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emil,
   Ja det tror jag nog att det gör. De hintar om det i infovideon om Xact Högutdelande. Det har dock dragit ut på tiden då de siktade på lansering redan förra året.

   Mvh petrusko

   Radera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...