onsdag, maj 02, 2018

Fastställd utdelning i Xact Högutdelande


Utdelningen är fastställd till 4,2 procent av NAV* per 21/5. Idag är NAV cirka 118,5 kronor så om det vore idag den fastställs i kronor vore utdelningen 4,98 kronor.

Så här ser utdelningsschemat ut nu:

2 maj 2018 Information om utdelning per andel meddelas

21 maj 2018 Utdelningen fastställs i belopp per andel och kommuniceras

22 maj 2018 Sista dag att handla fondandelar inklusive rätt till utdelning

23 maj 2018 Ex. dag - fonden handlas exklusive rätt till utdelning

24 maj 2018 Avstämningsdag

29 maj 2018 Likviddag

Läs mitt inlägg om den här fonden/ETFen.

*NAV står för Net Asset Value och är fondens värde/substansvärde.

24 kommentarer:

 1. Tack för infon Petrusko. Då får vi hoppas på att NAV inte går ner. 4.2% på 118-119 kr låter trevligt.
  Med vänlig hälsning, Stefan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stefan,
   Tack för din kommentar. Ja visst skulle 5 kronor utdelning sitta fint =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. I praktiken 3.8% då avgiften äter en del. Det som är intressant är utselningstillväxten.

  Mvh
  Myntaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Myntaren,
   Jag instämmer i att utdelningstillväxten är viktig och så länge inga stora börshändelser förväntar jag mig att utdelningen kommer stiga stadigt i den här ETF:en. Utdelningen från börsbolag som grupp stiger över tid med jack i kurvan vid händelser som tex finanskrisen.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Finns det inte en stor risk när de gör på det viset att kursen trycks upp innan och sen säljer alla innan brytdatum?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Figge,
   På X-datum kommer fondens NAV och aktiekurs backa lika mycket som utdelningen. Det finns ingen gratis lunch i att försöka köpa/sälja innan/efter utdelningen. Definitivt inte i den här ETF:en som har en market maker som säkerställer att handeln hela tiden är i linje med NAV.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Får ändå ses som helt OK. Med detta besked kan ETF:en få väga 7-10% av portföljen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mikael,
   Tack för din kommentar. Ja det är en klart godkänd direktavkastning och riskmässigt är det ju fantastisk riskspridning i den här ETF:en varpå man gott kan vikta den i princip hur tungt som helst.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej! Funderar på att byta ut en indexfond mot xact högutdelande. Funderar på att antingen byta ut SPP Sverige A eller SPP Europa. Jag har redan USA, Asien och Global. Tankar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Xact Högutdelande är nordisk men det är stor del svenska innehav varpå man utan vidare skulle kunna ersätta en Sverigefond med denna. Den här smart beta strategin som fonden/indexet följer har presterat mäkta bra de senaste 5 åren och jag tror att den kommer prestera bra även i framtiden relativt många andra sverigefonder.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. när vet vi utdelningen från Xact omxb utd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är juni som gäller för Xact OMXSB Utd. De brukar lägga upp utdelningsschemat i mitten av maj. Det brukar vara 1/6 de meddelar procentsats av NAV precis som de nu gjort för Xact Högutdelande.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Tack Petrusko!

  Jag ökade mitt innehav i morse som en del av mitt månadssparande och avser att fortsättningsvis öka mitt innehav. Jag tycker dock att det alltid känns jobbigt att öka när NAV är på ATH...

  En liten fundering kring ex. dag. Fungerar ex. dag likadant för ETF'er som för aktier dvs. att allt annat lika så förväntar vi oss att kursen faller lika mycket som utdelningen 2018-05-23?

  Vänliga hälsningar
  Oscar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Oscar,
   Tack för din kommentar. Ja det kan kännas knepigt att köpa mer när NAV är på ATH men om du zoomar ut och tittar på mycket lång sikt så går det stadigt upp och högst teoretiskt så är NAV alltid högre. I praktiken är det ju inte riktigt så i det korta perspektivet men jag brukar förorda att köpa regelbundet. Det ger ett rimligt snittpris över tiden.

   Yes det funkar precis som för aktier att på X-dagen kommer priset på ETF:en backa lika mycket som utdelningen.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Hej,

  Är det bara jag som tycker att utdelningen är ganska skram, har de inte ackumulerat mer i utdelning?..

  Jätte nöjd läsare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   De delar ut ungefär så mycket som de tar emot i utdelning under ett år. Snittet för börsen är lägre.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Tycker det är underligt att de sätter utdelningen till en procentandel av vad kursen står i om några veckor. Ifall kursen rör sig kraftigt tills dess så blir det antigen en väldigt låg utdelning eller en väldigt hög utdelning.

  Trodde meningen var att de skulle dela ut samma som de fått in i utdelningar under det senaste året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Ja det är så de gör. Om börsen skulle backa rejält på tre veckor så Xact Högutdelande står i 108 kronor blir utdelningen kring 4,55 kronor.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Hej Petrusko,
  Kan inte nog tacka dig för att du fick mig att få upp ögonen för Xact och deras ETF’r.

  Ligger viktad på c:a 20% i Xact OMX Utd och c:a 10% i Xact Högutdelande. Båda har gått bra men Högutdelande ett strå vassare.

  Kommer köpa på mig fler för utdelningarna och då främst Högutdelande, de har gått sim tåget.

  Ha en härlig kväll mina vänner.

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Malte,
   Tack för din kommentar. Jag har själv en rejäl slurk i Xact OMXSB Utd och bara en liten del i Högutdelande som jag planerar köpa mer utav. Visst har den presterat bra sedan notering. INdexet har 5 års historik och har presterat grymt bra. Jag tror på den här smart beta strategin som Högutdelande har och att den fortsatt kommer prestera bättre än vanlig svensk indexfond.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Idiotiskt! Fonder ska inte lämna utdelning. Vill man ta ut pengar, ska man istället sälja fondandelar. De som vill ta ut pengar får förmodligen inte det belopp de behöver, så de får ändå sälja lite alternativt köpa nya fondandelar för utdelningen. De som inte vill ta ut pengar tvingas köpa nya fondandelar. Dessutom orsakar man onödiga transaktionskostnader i fonden eftersom fonden först återinvesterar utdelningen som fonden får av sina innehavsbolag genom att köpa nya aktier, aktier som till stor del får säljas igen i samband med utdelningen. Man orsakar därmed extra besvär och kostnader för samtliga helt i onödan. Gör om, gör rätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Alla har vi olika strategi och syn på investeringar och din syn på utdelning från fonder är rimlig och ej ovanlig. Tur för dig så pyntar 99 av 100 svenska fonder ingen utdelning medan den här är en av ytterst få som faktiskt gör det.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Hej.
  Vad tror du om utdelningen till våren 2019?
  Om de fortsätter gå knackigt så blir ju utdelningen en bra bit över dom 3-4% dom ska dela ut om dom vill behålla eller öka i kronor räknat.
  Eller ska man räkna med en sänkning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Marcus,
   Tack för din kommentar. Xact är inte helt supertydliga kring det här med utdelningen. De säger att de skall distribuera vidare mottagna utdelningar vilket isf inte talar för sänkt utdelning. Å andra sidan säger de också att utdelningen skall vara cirka 4%.

   När jag träffade Pär på Xact i höstas fick jag intrycket att de strävar efter någon sorts stabilitet i utdelningen. Vi får vänta och se hur det blir i maj helt enkelt.

   Mvh petrusko

   Radera