söndag, april 22, 2018

Saftigt pris på frukt i affären


Nyligen skrev jag om stigande priser på bland annat frukt i matbutikerna. Jag länkade till artikel som skrev kort om fenomenet och jag nämnde att jag noterat det på prislappen i butik. Länk till mitt inlägg om stigande matpriser i affären. Härom dagen var jag på ICA Maxi och handlade, de har generellt en högre prisbild än Willys där jag brukar handla och frukten var inget undantag. En lustig detalj jag noterade när jag observerade den dyra frukten var den tagline ICA använder för att framstå som prisvärda/Billiga.

"Priset inga problem"
Ja, vad skall man säga. Inga problem att sälja varor till höga priser, näe så sett är priset inga problem. Alltså, ICA är ju i ett högre prisspann och satsar på brett sortiment osv framför att vara billigast. Så vad sjutton vill de säga med det här priset inga problem?! Jag gillar ICAs butiker och tycker de gör sin sak bra men här har de ju lagt krokben för sig själva, haft otur i tänkandet eller what ever.


17 kommentarer:

 1. Det är ca 1/3 av kunderna som går efter pris primärt, alltså är det 2/3 som generellt inte bryr sig så mycket om prislappen. Det är dessa kunder du hittar hos Ica.
  Ica tjänar bra med pengar, är den största aktören i Sverige med över50% marknadsandel. Svårt att se att de kommer överge ett för dem vinnande koncept
  Räkna med stigande matpriser på Ica även framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   ICA har fina butiker och jag gillar dem. Som bolag och aktie är det en annan historia dock. Där presterar Axfood avsevärt bättre. ICA kommer sannolikt fortsatt vara jättestora på svenska marknaden men de tappar mark, långsamt dock så det är ingen ko på isen.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag tycker Willys håller en bra genomsnittlig standard, man vet oftast vilket utbud man kan förväntar sig när man åker dit.

  Hos ICA har handlaren bättre möjligheter att anpassa sin butik, detta kan vara både bra och dåligt. Men om jag är i ett område jag inte tidigare varit i chansar jag hellre på Willys än Ica för då vet jag åtminstone vad jag kommer att få.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag handlar i första hand hos Willys och i andra hand hos Hemköp. Just Willysbutikerna upplever jag också pålitliga och lika varandra i sortiment. Jag handlar i några stycken olika Willys.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Priset på frukt verkar underskattas i inflationsundersökningarna som görs. Vill minnas att man för ca 10 år sedan kunde köpa äpplen på vintern för 9:90/kg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Redaktionen,
   HAndlar man på Willys kan man än idag köpa frukt till det priset då och då men visst har den generella prisbilden på frukt stigit.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Instämmer, gång på gång visar sig Willys vara billigare. Slutade handla på ICA för många många år sedan. Dessutom är jag stolt Axfood aktieägare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Ooscww,
   Mitt hushåll gick också över från ICA till Willys för ett antal år sedan och det var en rejäl skillnad. Ibland får vi 10% rabattkuponger hos ICA men inte ens då väljer vi att storhandla där för det blir ändå dyrare.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Att sluta handla på Ica är förmodligen den enklast sparade kronan för många. Jag bytte till annat bolag, och vips hade jag konstant 20-25% lägre pris på inköpt mat, med identisk kvalite.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag instämmer. Vårat hushåll gick över från ICA till Willys för flera år sedan och det blev rejält mycket billigare.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Flytta till portugal.mindre än halva priset på frukt jämfört med sverige
  Och ingen skatt på kapitalvinster .pensioner.tjänstepensioner.
  Jag vet vilket land jag ska bli gammal i..inte kalla sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Matte,
   Det låter som en bra deal men det finns annat jag värdesätter och slipper gärna Portugal =)

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Sparar du för ett år, plantera potatis.
  Sparar du för 10 år, plantera ett Äppleträd.

  Eders,
  Enkidu

  SvaraRadera
 8. Tycker ICA har ett betydligt bättre sortiment av närodlat och framförallt svenskt kött och mejeriprodukter.
  Senast jag var på Willys där jag bor har jag för mig att jag inte ens kunde hitta naturell yoghurt gjord på svensk mjölk.

  Även om priset har betydelse även för mig så anser jag det betydligt viktigare med svenskt kött och mejeriprodukter.

  SvaraRadera
 9. Har haft en irritation mot ICA sedan långt innan köttskandalerna.
  Upplevelsen är att dom alltid är dyrare än sina konkurrenter för exakt samma saker, och långsammare i sin service.

  Lite "flashigare" lokaler men inte så mycket mer.

  Idag säljer jag mitt pyttelilla innehav.

  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller inte med. Jag går till Ica för att servicen alltid är bättre, snabbheten i kassorna och man slipper stora delar av kundslöddret som beter sig. Men framförallt frukt och grönt är alltid av bra kvalitet och du vet att det finns det du vill ha när du är där. Inga skrynkliga paprikor för en tia mindre. Då får det vara. :)

   Radera
 10. De flesta stormarknader ( ICA COOP Willys) brukar hälla upp frukten i högar! Tyvärr blir den kantstött och därmed inte klass 1. Minimikrav enligt jordbruksverket är att frukten var HEL! Men skit samma de säljer mer om de bygger berg ...

  SvaraRadera