söndag, april 29, 2018

Börsveckan som gått. V17 2018


Det var en mycket intressant vecka som nu avslutats. OMXS30 gick upp cirka 0,5 procent men min portfölj hade bättre vind i seglen. Tre av mina innehav blev rena kursraketerna på sina rapporter. Först ut var Axfood som rapporterade på tisdagen. Jag skrev kort om rapporten. På onsdag var det NCCs tur. Läs mitt inlägg om NCCs rapport. På torsdag var det också Latour vars rapport togs emot väl. Läs mitt inlägg om Latours rapport.
Alla tre de här aktierna steg kraftigt på sina rapporter, bortåt 10 procent. En fantastisk rapportvecka minst sagt.

I veckan har media svämmat över av videos och artiklar om utvecklingen i Korea där Nord och Sydkorea gjort stora framsteg i sina relationer som varit iskalla i många decennier. Risken för krig där har minskat avsevärt och börserna kan andas ut över det orosmolnet.

Industrivärden sålde aktier i SSAB för cirka 3 miljarder kronor. De har fortfarande kvar ett gäng aktier, röststarka A-aktier varpå de ändå har 11,77 procent av rösterna i bolaget. På sikt kan man förvänta sig att även den här sista slurken aktier avyttras. Dels har de nu ett lockup avtal som förhindrar dem sälja inom 180 dagar och dels är de en ansvarsfull ägare och lämnar inte bolaget vind för våg. Industrivärden har i flera år varit bakbundna av att de mer än maxat sin belåningsgrad och därav inte kunnat  göra några affärer. Det är längesedan nu som de proklamerade att de vill förvärva men de har alltså inte kunnat agera för de saknat finansiell kapacitet. Nu är belåningen lägre men fortsatt hög relativt bolagets egna maxgräns om 10 procent.

Artiklar mm som jag läst i veckan:
Jim O'Shaughnessy som bla brukar skriva på Yahoo Finance skrev ett bra inlägg om att investera långsiktigt samt spekulanter i heta aktier, "flugor". Länk till inlägget.

Jason Fieber skrev ett inlägg som handlar om att man måste lägga manken till för att få det man vill ha. No pain no gain skulle man kunna säga. Gäller oavsett vad du tar dig för om det är en utbildning, ditt yrkesliv, sportutövande eller ditt spar. Länk till inlägget.

I veckan som kommer skall jag köpa mer aktier och jag siktar på att öka lite i Latour.

3 kommentarer:

 1. Tycker att reaktionerna på rapporterna ibland är rejält överdrivna både upp och ned, men det kan ju innebära sälj eller köp läge beroende vad man själv har för framtidstro på bolaget i fråga.
  med vänlig hälsning Bengan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Bengan,
   Tack för din kommentar. Jag har många gånger utnyttjat en kraftig nedgång till att köpa i bra bolag. Vid rapporttillfällen samt vid breda marknadshändelser som Brexit osv. Min erfarenhet kring det är mycket positiv =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tack för intressant länk till Jim.

  Speciellt den här frasen: "Don’t try to put square pegs into round holes." Ibland är lösningen lättare än vad en tror. Backa, betrakta, och ändra riktning för att få den runda klotsen i det runda hålet. Inte tvinga ned i fyrkantiga.

  Trevlig Valborg!

  SvaraRadera