torsdag, januari 25, 2018

SPP Emerging Markets


SPP Emerging Markets är en fond med inriktning mot tillväxtmarknader. Som ni kan se i bilden ovan betyder det en väldigt stor viktning mot Asien. Framåt är det sannolikt där tillväxten ligger i ett globalt perspektiv och i en mycket långsiktig portfölj kan det vara intressant att ha en exponering i just detta. Förvisso får man en liten exponering i en globalfond men den är just liten. Med en sådan här fond kan man själv välja hur stor vikt man skall ha. Fonden följer ett index som heter MSCI Emerging Markets och på mycket lång sikt har det givit en bättre avkastning än globalindex MSCI World Net. Sedan 31/12 1987 har Emerging Markets indexet gett cirka 11 procent per år i snitt medan globalindexet cirka 8 procent. Länsförsäkringar har en fond som följer samma index men den har lite högre kostnad.

Produktens avgift: 0,52 procent.
Fondförmögenheten är cirka 8,2 miljarder kronor.
Minsta köp man kan göra är 100 kronor.
Den har 3266 st ägare hos Avanza.
Köp innan kl 13:00 syns på kontot nästa dag.

Jag gillar SPP Emerging Markets som är min favorit bland tillväxtmarknadsfonder. Dels har den lägst avgift men den följer även SPPs regler för hållbara investeringar. Det betyder att de inte investerar i bolag som bryter mot internationella lagar, mänskliga rättigheter, miljö mm.

Länk till SPP Emerging Markets hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

13 kommentarer:

 1. Avgifterna rapporteras hej vilt.
  SPP Emerging markets
  Nordnet: 0,4%
  Morningstar: 0,46%
  SPP: 0,4%
  Avanza: 0,52%

  Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
  Nordnet: 0,4%
  Avanza: 0,56%
  Morningstar: 0,44% (står som uppdaterad nu den 22e)
  Länsförsäkringar: 0,4% (tvungen att logga in för att komma åt alla fonder..)
  Länsförsäkringar skriver också att Avanza rapporterar fel avgift men arbete pågår för att rätta till.

  Poängen med detta inlägg är att det är rörigt och man gör bäst i att kolla vad förvaltarna själva anger. Tidigare har jag helt litat på Avanza, morningstar osv.

  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Andreas,
   Fortsätt du med att lita på Avanza, de redovisar alla avgifter tydligast och bäst av alla. Den avgiften som Avanza uppger är den verkliga avgiften och är den samma oavsett var man köper den. Tyvärr redovisar många andra aktörer och fondbolag detta riktigt dåligt. Det går att hitta om man gräver rejält. Nordnet har lagt in det i det sista köpsteget när du skall köpa en fond, först då dyker den riktiga totala kostnaden fram.

   Länsförsäkringar rapporterade in felaktiga avgifter på några fonder till MOrningstar som är företaget som skickar ut datan till mäklarna. Förvisso trodde jag att felet var åtgärdat men viktigt att poängtera att felet ligger hos Länsförsäkringar isf, att de rapporterat in fel.

   Fortsätt lita på Avanza, de andra aktörerna är sopiga när det kommer till att redovisa avgifter.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Skönt att höra, tack för detaljerat svar! Då förblir Avanza no1.

   /Andreas

   Radera
  3. Tjena Andreas,
   Jag har kollat på ett par andra av Länsförsäkringars fonder som de hävdade att de själva rapporterat in fel avgift på och de är åtgärdade så det lär denna också vara om den nu hade fel avgift den också. Nu bör man utgå från att det är korrekt alltså.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tjena.

  Kan inte betämma mig vilken av dem som är bäst, så har bägge I två olika "fondportföljer".

  Däremot funderar jag starkt på att ersätta dem med Vanguard VFEM
  http://www.morningstar.co.uk/uk/etf/snapshot/snapshot.aspx?id=0P0001BVGJ

  Samt komplettera med SDPR SPYX som riktar in sig på SmallCap(http://www.morningstar.co.uk/uk/etf/snapshot/snapshot.aspx?id=0P0000TKWC

  Bägge handlas på tyska börsen och finns iaf på Nordnet. Tänk på växelavgifter och högre transaktionskostnader. Men lägre förvaltningsavgifter iaf.

  mvh
  /Antonios

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Antonios,
   Då tror jag du skall rappa på för om inte Nordnet redan tagit bort de där ETFerna finns det en risk att de kommer göra det. Även om de är noterade i Europa. Det måste nämligen finnas fullständig dokumentation på svenska.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tipsar om Swedbank Robur Access Asien, följer förvisso en liten annan fördelning mellan länder. Dom stora innehaven är dock de samma och även de största marknaderna, t ex kina, taiwan, sydkorea och taiwan. Avgiften är lägre på 0,3% och det finns ingen klausul vad jag vet som länsförsäkringar har vid stora utflöden. Ett bättre val eller vad tror du? ^^

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag tycker Swedbank Robur Access Asien är en toppenfond och ett utmärkt val om man vill ha exponering mot Asien. Eftersom Asien är en väldigt stor del i en tillväxtmarknadfond kan man ju överväga att ha den där Asienfonden istället.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej, vad är det för klausul du syftar på? Kan inte hitta den, eller så letar jag på fel ställe. Tacksam om du kan dela länk eller dylikt.

  Mvh,
  Lucas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Lucas,
   Den tog jag ur minnet men nu när jag dubbelkollade ser jag att den fulklasusulen finns på flera av Länsförsäkringars indexnära fonder men inte tillväxtmarknadfonden vad det verkar. Då är den ju bara sämre för att den är dyrare.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Varför säger Avanza 0.3% avgift för Robur Asien medan Nordnet och fondblad säger 0.2%?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nordnet visar totala avgifterna på ett uselt sätt. Det Avanza visar är korrekt. Du kan hitta samma uppgifter, de totala avgifterna även hos Nordnet men du får klicka, leta, gräva för att hitta det. Jag har haft en dialog med Nordnet om det och de har för avsikt att redovisa avgifterna tydligare inom kort.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Varför inte köpa iShares Core Emerging Markets ETF istället? Ticker IS3N. TER 0.25% - lending (0.16% just nu).

  Den handlas i euro men det gör ingen skillnad då underliggande aktier är samma. Du måste bara själv växla och köpa, så lite mer jobb där, men mindre avgifter varje år.

  SvaraRadera