Några tankar i spåren av Skanskas bottennapp idag

Många tankar har snurrat runt idag i spåren av Skanskas vinstvarning och utdelningsbesvikelse. Saken blev inte bättre av att jag sedan länge konstaterat att jag köpt alldeles för många Skanska och borde sälja en del för att minska exponeringen. Det sved ju lite extra idag men så är det på börsen och skall man se det positivt är det ju att det är just börsen och man kan sälja Skanska när som. Ett onoterat innehav tex kan ju vara en helt annan story att minska i.

Skanskas besked idag är en sämre utdelning än väntat och lägre vinster än väntat. För 2017 meddelade man redan nu att vinsten per aktie kommer landa kring 12 kronor vilket är klart under förväntan och man kan ana att vinsten även för 2018 kommer pressas ned.

Minska i Skanska skall jag göra, med facit i hand önskar jag naturligtvis att jag gjorde det redan när jag identifierade att jag hade för många. Lätt att vara efterklok men samtidigt inte hela världen. Man måste kunna ta en smäll ibland om man investerar på börsen.

Skanskas prestation och deras återkommande nedskrivningar har inte gjort någon ägare glad det senaste året. Något jag funderat på idag är även hur de kommunicerat, bilden de gett och vad de levererat. De har levererat till oss aktieägare långt sämre än den bild de målat upp i ord och presentationer. Det här stör mig.

27 kommentarer:

 1. Jag köper och tar det lugnt. Ny Vd som passar på arr rensa upp så han kan framstå som duktig längre fram.
  Frank hunter

  SvaraRadera
 2. Känns som att du den senaste tiden börjat spekulera mer än tidigare. Du skriver hur viktigt det är med långsiktighet och hur du sitter lugnt i båten och kan sova om nätterna, för att i nästa stund sälja innehav för att köpa något annat. Har du tappat din långsiktighet som du pratat så mycket om?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   Att vara långsiktig och sova lugnt om natten är inte att dumdristigt surra fast sig vid masten och följa med skeppet oavsett, ned i djupet tex. Det är som sagt dumdristigt.

   Jag är långsiktig men inte dum. För 5 år sedan ägde jag bla johnson & Johnson, Realty Income, Industrivärden, Castellum och Axfood. Bolag som jag äger idag och det borde radera eventuella funderingar kring min långsiktighet.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Instämmer verkar som Petrusko mer och mer skjuter från höften för att sen ångra sig....säljer VF, Telia, Ratos....men så är det väl när man är fri mer tid över för grubbleri:) Skönt att man har ett jobb som skingrar tankarna på annat än börsen

   Radera
  3. Äh det där är bara käbbel. Telia och Ratos hade jag minimala poster i (bevakningsposter kallade jag det tom). Något jag skrev när jag köpte och när jag sålde så det kan du inte missat med tanke på att du snappat upp att jag ägt och sålt dem nyligen. Att jag sålde Ratos för några år sedan var ju helsmart. Ratos har presterat riktigt uselt och varit sämsta sortens skitbolag.

   Tack ändå för din kommentar.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Japp Ratos är ett uselt bolag

   Radera
  5. Att ha insikten att sälja när förutsättningarna ändrats eller det kommer fram saker som man inte gillar är väl bara ett sundhetstecken? Ska man hålla kvar i något av stolthet?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Jag gillar Skanska men jag har en tes om varför det går som det går för de större byggbolagen.

  I deras initiala skede florerar en typ av "entreprenörsanda" där du vill hitta bästa billigaste lösningar och vill vrida och vända på varenda krona. I takt med att bolaget blir större så knyts större och fler avtal med diverse leverantörer för att få bättre pris. Det gör i långs loppet att man alltid köper saker från samma ställe och saker och ting konkurrenssätts inte. Detta skapar i sig ett litet oengegemang bland arbetarna vilket också visas på resultaten som de gör.

  En av mina chefer (som jobbat på Skanska innan) frågade nyligen en gammal kollega när han gjort ett inköp om det kändes bra. Han hade svarat oförstående att de alltid köpte den varan ifrån den leverantören.

  När bolagen blir så stora försvinner andan att varje krona räknas. Stället jag jobbar på uppvisar 10-20% vinstmarginal på byggprojekten och det tror jag inte de stora ens är i närheten av!

  SvaraRadera
 4. Jag tycker du tar i för mycket. Ny ledning, helt naturligt att de tar kostnader, för att sedan få det långsiktiga caset och sin egen prestation att se betydligt bättre ut. Som det alltid varit och kommer att vara. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 5. Lite trist med dagens nyheter men för mig blir det en påminnelse om att inte ligga för tungt i ett enskilt bolag, Tänker att om de bara höjt utdelningen till 8.50 hade det varit en bra signal för framtiden. Men det hade väl rimmat illa med att samtidigt varsla så många.

  SvaraRadera
 6. Att aldrig ligga för tungt i ett enskilt bolag är naturligtvis viktigt. Men lika viktigt att våga stå fast när man gjort sin research i ett bolag. Skanskas nyhet var verkligen inte positivt, nej. Verkligen inga roliga grejer som sades idag.

  Däremot var det kanske inte helt oväntat, med tanke på hur året har gått inte bara för Skanska utan även NCC och andra byggbolag. Det är ingen slump att även Serneke och PEAB har fallit till låga nivåer.

  Betyder det att bolagen plötsligt är mindre värda eller att framtiden inte behöver bolag som utför byggprojekt? Absolut inte! Behoven kommer snarare att öka, i takt med att befolkningen ökar!

  Tror ni att nya bolag tar täten? Aldrig - det tar tiotals år att bygga upp ett byggbolag i storleksordningen skanska/NCC - eller i alla fall tio.

  Jag sitter på 6.6% skanska i portföljen, och jag är inte orolig. Lite irriterad, men inte orolig. Som du skriver Petrusko så tycker jag att informationen från bolaget har varit under all kritik. Det känns som de har hållit tillbaka detta väldigt länge, nu öser man på, och samtidigt försökte man idag under presskonferens och releases att ösa på med "positiva" nyheter, kanske för att dämpa fallet. Bullshit.

  Skanska måste lära sig att man inte kan göra vad som helst, hur som helst. Det finns en anledning varför affärsområde infrastructure i Europa går så jäkla dåligt, och den anledningen heter bland annat NKS (Nya Karolinska). Projekt som dessa har tyvärr gett Skanska ett jävligt dåligt rykte, och det lär hålla i sig ett tag.

  Men hur ska man som innehavare reagera? Även om man råkar vara överviktad mot Skanska? Jag är överviktad mot Skanska, men det har att göra med att det varit köptillfälle i branschen, och jag handlat på mig stora mängder.

  Nu tittar jag på om jag kan rättfärdiga att utöka mitt innehav ytterligare, nu när priset är bra. Varför gör jag detta?

  För att min fundamentala syn på Skanska som bolag inte har ändrats, även om irritationen tagit an. Jag tror att Skanska kommer att finnas om 5 år. 10 år. 20 år. Jag tror att de kommer att förbättra sig och öka verksamheter igen. Jag tror de kommer öka utdelningen, kanske redan 2019.

  Det är så vi, som utdelningsinvesterare, bör tänka IMO.

  Tror du inte längre på Skanska? Då kanske du ska sälja. Men varför, i hela himlens frid, skulle någon sälja ett bolag man tror på till förlust?

  Lång kommentar!

  //Aktievargen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Aktievargen,
   Stort tack för en köttig och bra kommentar. För att hålla mitt svar kort så tror jag på Skanska på mycket lång sikt men jag befarar en svag aktieutveckling de närmsta åren i spåren av det här. Jag har inga problem med att sälja till förlust ty jag blickar framåt. Om jag kan investera mina pengar i något annat som kan tänkas ge bättre avkastning de närmsta åren så är det verkligen inget jag gråter över.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för bra inlägg Aktievargen.

   Radera
 7. Oj kan ni ta förluster också ni bloggare....det är nu ni får bekänna färg.

  Nästa bransch till rakning fastighetsbolag skönt att sitta på läktaren med alla vinster realiserade från 2009 till 2017 och invänta ras

  SvaraRadera
  Svar
  1. alltså...det här var riktigt surt men inte ens du Anonyme kan förutsäga framtiden och förutspå "ras" 2018. Året har precis börjat. Du kan lika gärna missa två år till av uppgång. Eller vem vet 5-10? Tajma marknaden är svårt..för att inte säga nästan omöjligt.

   I övrigt en läxa för alla att inte ligga för tungt. Även om allt ser grymt ut och nyheterna om nya miljardbyggen kommit kan det gå så här..

   Själv passar jag på o köper lite till snart, sen får det vara bra ett tag med ökningen av Skanska för min del.

   /Andreas

   Radera
 8. Jag tycker alla ägare i byggbolag borde fundera på var i värdekedjan de stora vinsterna ackumuleras över tid... För att uttrycka det i klartext: det är på lång sikt en betydligt bättre affär att äga husen än att bygga dem.

  SvaraRadera
 9. Jag behåller och jag kommer att köpa på mig fler med jämna mellanrum. Mitt största innehav väger endast 4,5% (Castellum) Skanska väger 1,8%. Att max låta ett bolag väga 5% och sprida riskerna är det som fungerar för mig. Jag är ingen expert på börsen så det får mig att sova gott.

  SvaraRadera
 10. 8,25 i utdelning är runt 5% DA på dagens kurs, min GAV är några kronor högre men ändå klart bättre än annat sparande. Vi får säga som Aktiestinsen, det bästa med aktier är att dom alltid kommer tillbaka. Tror så här också. I väntan på det, gilla hög DA kika inte så mycket på en potentiel förlust du ännu inte tagit. Heller tänker jag fel?
  Lillegode

  SvaraRadera
 11. Kommer köpa på.mig nu när det är rea. Om jag gör det för att utdelningen blir högre procentuellt eller kommer sälja när kursen stiger återstår att se.

  SvaraRadera
 12. Det tänkta Arlanda projektet måste påverka Skanska en hel del. Ett 4-5 miljarders projekt som Svedavia helt plötsligt valde att senarelägga med 2 år efter att allt nästan var påskrivet. Skulle starta nu i Januari.

  SvaraRadera
 13. Vad tror Du om Skanska på lång sikt? Tror Du inte på Skanska som bolag så borde Du ha sålt för länge sedan. Däremot om Du tror på bolaget på lång sikt så är det väl fel tillfälle att sälja? Du brukar ju skriva på bloggen att småsparare köper dyrt och säljer billigt. Är det inte det Du kommer att göra nu?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 14. Jag ligger lång i Skanska och kommer att fortsätta öka. Att det går lite knackigt just nu oroar mig egentligen inte alls. MEN, jag blir däremot lite oroad över de stora förändringar som sker i ledningsgruppen. Ser inte det som en "fundamental" förändring av marknaden, men det känns verkligen som ett tecken på att deras problem kanske är större än en vikande marknad.

  Tankar?

  SvaraRadera
 15. Jag tänker att det verkar som att den nya VD'n nu får bekänna färg. Det verkar positivt att han gör snabba omstuvningar, det pekar på problemlösningsförmåga. Frågan är om det räcker. Det får de närmaste kvartalen utvisa.

  SvaraRadera
 16. Jag kan också känna som såhär som många av er aktieägare också hört av Warren, när andra är giriga, va rädd & när andra är rädda, va girig? När ska man inte va det och när ska man vara det? För det känns som att så fort ett bolag får lite motvind så blir alla ( även dom här större bloggarna som man ofta tar tips av och ser upp till också blir lite rädda? Eller har jag fel? Börsen går ju alltid uppåt? För det mesta iallafall.

  Samt kan jag känna, när man grundat på att köpa ett bolag och läst och analyserat bolaget så här man ju gjort ett val att köpa en del av dom, bara för att bolagen ibland får lite motvind så blir det sånt snack om att bolagssynen förändras helt plötsligt och man blir rädd ...

  Alla och då menar jag ALLA bolag kan ju inte leverera all time High och rapport efter rapport ska slå föregående osv, det är ju omöjligt. Kriser och dåliga tider kommer vi gå igenom samt att allas aktieägares diciplin och psyke sätts på prov då och då, vilket är bra skulle jag säga, då man lär sig massor antar jag genom att härda ut svåra tider och våga fortfarande stå fast vid att köpa fortfarande. En gång när vi började så hade man en plan, håll sig till den samt att gör inga impulser bara för att det går lite dåligt...

  Bara några tankar från mig 22år som varit med på börsen i 1.5år nu så jag vill verkligen vara med om en börsras så att man har varit med om det värsta, Jag tror att har man varit med om en sån ( liknande den 2008 ) så gör det en till en mycket bättre placerare samt erfarenhetsmässigt.

  Tack för en grym blogg annars petrusko, ser upp till dig enormt och har lärt mig mycket genom dig, andra bloggare samt egen erfarenhet och aktieböcker.

  Jag håller självklart med om att ens bolagensyn kan förändras över tid!

  / mvh 22åriga investeraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns onekligen som att lovsången byts ut till skäll lite väl fort och lättvindigt nu.

   Radera
  2. Det var inget riktat till någon, det va bara en tanke jag hade samt att många bloggare jag läser har börjat agera lite väl impulsivt enligt min mening.

   Skäll skulle jag absolut inte säga men ta det som du vill.

   Radera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...