torsdag, januari 11, 2018

Jag ökade i EPR, fastighetsbolaget med skolor, biografer mm


Idag har jag ökat i EPR Properties. Fastighetsbolaget som äger nöjesparker, biografer, gym, skolor mm. Jag finansierade köpet genom att sälja mitt innehav i VF Corp. Mitt innehav i VF Corp var efter att ha sålt i omgångar väldigt litet och jag valde att ta hem vinsten i den sista slurken jag hade kvar.
 EPR har jag ägt ett tag och det har växt på mig över tiden, jag tycker det är ett väldigt bra fastighetsbolag med starka tillgångar och en bra strategi. Belåningsgraden är 36 procent (som skulder genom enterprise value).

Hyresavtalen har inbyggda höjningar om 1,5-2 procent årligen eller 7,5-10 procent vart femte år. Hyresavtalen är av triple net typ vilket betyder att hyresgästen står för alla kostnader förknippade med fastigheten, även skatt, underhåll osv. Den största hyresgästen är biokedjan AMC och det här med biotittande är en stabil verksamhet. Genomsnittligt pris för en biobioljett växer stadigt med i snitt 2,5 procent per år. Intäkterna för biograferna ökar snabbare tack vare förändrat utbud av mat och snacks mm. Ytterligare en faktor är att hyrestäckningen är väldigt stabil för biograferna oavsett fluktuationer hos "the Box Office", alltså om det är ett bra eller dåligt bioår.

Bolaget har guidat om en AFFO om $5,33 - $5,48 för 2018. Utdelningen som betalas månadsvis är just nu $4,08 i årstakt och täcks alltså till cirka 80 procent av AFFO vilket är bra för en REIT som är ålagd att betala en stor del av intäkterna i utdelning. Jag pyntade strax under $60 nu när jag ökade vilket ger en direktavkastning om 6,8 procent.
 EPR har höjt utdelningen varje år i flera år och nästa höjning väntas bli den som meddelas nu i dagarna och betalas i mitten av februari.

Länk till EPR hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

14 kommentarer:

 1. Hej Petrusko!

  Hur fungerar utdelning till Avanza när aktien är listed i USA?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Utländska aktier fungerar precis som med svenska när det gäller utdelningen. Skillnaden är att det tar någon dag extra efter pay date innan de dyker in på depån samt att det dras utländsk källskatt på utdelningen. För amerikanska aktier är den 15% och man kan få den åter om man äger via ett ISK eller KF.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko!
  Hur ser du på det amerikanska fastighetsbolaget Realty Income? Det handlas nu till 2-års lägsta?
  /Kalle
  Varför har det gått ner?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Kalle,
   Alla amerikanska REITs har gått ned i spåren av förändrad räntebana. De värderas delvis likt obligationer utefter riskfria räntan. Jättebra bolag och nu attraktiv värdering.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Har du koll på vad avgiften är på realty income?

   Radera
  3. Tjena anonym,
   När man handlar fastighetsbolaget Realty Income betalar man vanligt USA-courtage. I övrigt är det inga avgifter att prata om, det är ett fastighetsbolag, ingen fond.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Hur är det med Senior Housing Properties Trust är det någon avgift där eller fungerar det precis som Realty Income? :)

   Radera
  5. Tjena Emil,
   Senior Housing Properties har jag inget förtroende för. De styrs av ett externt management team från ett helt annat bolag som inte agerar i det bästa intresset för SNHs ägare. RMR Group heter de. Ett riktigt sunkigt upplägg. Vill du prata avgifter så ja där rullar det avgifter från SNH över till RMR som asgarvar i ett bubbelbad av champagne.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Undrar lite över varför du valt att sälja av VF corp? Tror du inte på bolaget längre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar det samma? Nog för att den gått upp mycket på sistone, men inte är det väl så att den gode herr Petrusko börjat spekulera och försöker tajma marknaden?

   Radera
  2. Tjena,
   VF Corps är ett jättebra bolag som jag tror på. Nyligen minskade jag i en rad innehav då jag hade för mycket pengar i bolag med låg direkta lastning. Då jag lever på utdelning är det en viktig parameter för mig. Kvar blev bara en pytteliten skatt VFC och nu valde jag att sälja den då den var meningslös i portföljen. Jag gjorde så med några innehav som var små och där jag inte har plan att öka i närtid.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Ja, mina REITs har också kommit ned en hel del på sistone. Är också sugen på att öka, men kommer prioritera mina svenska innehav nu innan utdelningarna.

  SvaraRadera
 5. När du skriver "För amerikanska aktier är den 15% och man kan få den åter om man äger via ett ISK eller KF." hur går man tillväga för att få tillbaka källskatten om man har aktien via en ISK?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det sköts automatiskt om du har någon av de stora nätmäklarna. De skickar en kontrolluppgift till skatteverket men om du inte är helt skuldfri får du inte pengarna i retur. Man kvittar det mot den skatt du betalar på ditt ISK men om du har skulder så kvittar du redan bort den skatten mot dina ränteutgifter. Det är en av anledningarna att man skall ha utländska aktier i KF.

   Jag har skrivit ett inlägg om det: http://petrusko.blogspot.se/2014/11/utlandska-aktier-i-isk-eller-kf.html

   Mvh petrusko

   Radera