Avanza fixar 100% utländsk källskatt i retur


Nu är det klart. Avanza meddelar att de fixar 100 procent av utländska källskatten för 2015 i retur.

När du äger utländska aktier så dras det utländsk källskatt på utdelningen även om du äger via ett ISK eller en Kapitalförsäkring (KF är bäst se länk nedan). Du har möjlighet att få den utländska källskatten i retur och via en Kapitalförsäkring hos Avanza så fixar de biffen åt dig. Det dröjer några år innan man får pengarna åter. Nu har de meddelat att de löser så du får 100 procent av den utländska källskatten som drogs 2015. Storleken på den utländska källskatten varierar men i många länder är det 15 procent, USA tex. Danmark är speciella och drar kring 28 procent utländsk källskatt.

*Uppdatering: Jag har pratat med Avanza som meddelar att de gjort förändringar i sin hantering och att det nu är en rimlig förväntning att de kommer pynta 100 procent i retur varje år framöver.
*Uppdatering: Nu har Avanza skickat meddelande om återbetalning av källskatt. Du ser det i inloggat läge.

Läs mitt inlägg om att ha utländska aktier i Kapitalförsäkring eller ISK.



Klicka här för att följa mig på Facebook.

35 kommentarer:

  1. När kommer den då? Nordnet betalade visst ut igår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Den brukar betalas i början av året och Avanza planerar att informera sina kunder via meddelande denna veckan.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej, tack för bra blogg. Med tanke på Avanzas svar ang återbetalning av hela källskatten; är det ett beslut som bara gäller för 2015 eller kan man räkna med att de även framöver kommer att återbetala allt? Är bra att veta när man ska bestämma vilken bank man ska välja. /Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Anders,
      Tack för din kommentar. Jag har pratat med Avanza om just det där och har uppdaterat inlägget med den infon. Man kan förvänta sig 100% framöver.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. jag fick tillbaka förra året, fick ett mail idag att jag inom kort får tillbaka för 2015, så jag är nöjd.

      Radera
  3. Tack för jättebra information.
    Mvh, Per

    SvaraRadera
  4. Det gäller alltså källskatten för alla länder den här gången, eller?
    Tack för info Petrusko :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det var anledningen att man sist gång bara fick 92% i retur. Avanza gjorde en schablon så att alla fick lika mycket i retur. De amerikanska aktierna fick avanza allt i retur på men inte på de danska så de tog från de kunder med bara amerikanska innehav för att täcka upp de med danska. En schablon så alla fick lika dåligt. En riktigt rutten lösning som de nu har åtgärdat.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Betyder det att man kan förvänta sig att få tillbaka källskatten från alla länder nudå? Var det inte Avanza som gav tillbaka källskatten bara i vissa utländska innehav?
    Tack för info :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det var anledningen att man sist gång bara fick 92% i retur. Avanza gjorde en schablon så att alla fick lika mycket i retur. De amerikanska aktierna fick avanza allt i retur på men inte på de danska så de tog från de kunder med bara amerikanska innehav för att täcka upp de med danska. En schablon så alla fick lika dåligt. En riktigt rutten lösning som de nu har åtgärdat.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Har märkt att Avanza tar ut rätt mycket i valuta avgift vid köp o sälj. Gör dom det också vid utdelning ???

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Avanza och övriga mäklare tar 0,25% vid hantering av annan valuta även utdelningar.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Kommer det vara samma eftersläpning framåt, dvs källskatten för 2016 betalas ut nästa år?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Luke,
      Det finns inget som tyder på en förändring där nej.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. ... och om man har innehaven i ISK får man inte tillbaka något eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag länkar ju till ett inlägg med den infon.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Äntligen börjar H&M närma sig 150 kr...

    SvaraRadera
    Svar
    1. 139 kr nu, så lär dröja några år innan den är uppe i 150 kr igen. Eller, jag har faktiskt ingen aning :)

      Radera
  10. Perfekt, då kan jag förvänta mig min första återbäring om ett år.

    SvaraRadera
  11. För sent för min del. Jag började flytta över hela mitt innehav till Nordnet förra året då Avanza klargjorde att de inte ansåg att ge bort mina pengar till andra kunder vara stöld. Vilket så här i efterhand är ett val jag är glad att jag gjorde. Det enda Avanza är bättre på är sin app och den väger inte upp mycket när Nordnet erbjuder halva priset på belåning, bolån och mycket större möjligheter att köpa utländska aktier utan att behöva ta kostnaden för att ringa mäklare.

    SvaraRadera
  12. Härliga nyheter! :) Skönt att det ramlar in lite extrakronor i början av året!

    Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
  13. Ett mycket bra besked som inger hopp om att ekonomibloggare kan förbättra villkoren för sparare! Jag tror att ditt välkommenterade inlägg från i våras om källskatten faktiskt bidrog till att Avanza skärpt sig på denna punkt. Själv flyttade jag nästan hela min portfölj till Nordnet när källskatt-gate uppdagades, och tänker mig att det tillsammans med andras flytt också satte lite press på Avanza. Trots att Avanza har en finare hemsida så är jag i nuläget inte sugen på att flytta tillbaka pga sämre ETF-utbud och sämre räntor vid belåning.
    MVH /GI

    SvaraRadera
  14. Trevligt, men Nordea bättre än både Nordnet och Avanza. De återbetalar 100% av källskatten efter bara 6 veckor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va??? Det är ju en jättegrej sätt press på avanza för fan att göra samma sak!!! Vakna avanza kunder!!!

      Radera
    2. Jepp, det är riktigt bra. Lågt courtage vid aktiehandel gör just nu Nordea till den bästa plattformen. Sen är gränsnittet kass i min mening, men det går att leva med.

      Radera
    3. Så här svarade Avanza mig den 1 mars på frågan om återbetalning snabbare av källskatten:
      "Det där är en svår nöt att knäcka för oss. Processen för att få tillbaka utländsk källskatt för oss innebär att vi begär tillbaka skatt från de utländska skatteverken och när vi får tillbaka det så bokar vi in det direkt på kundernas konton. Denna process tar dock väldigt lång tid precis som du nämner. Nordea löser inte detta snabbare än oss utan betalar från egen ficka innan de fått tillbaka källskatten. Detta är något som för oss inte skulle vara möjligt med tanke på vår storlek, samt den kostnadsmodell som vi har idag. Nordea är ett enormt pensionsinstitut och tar dessutom avgifter för många av deras produkter. Det kostar ingenting att vara kund hos oss, courtaget är bland det lägsta om det inte det lägsta, vi har i mitt tycke Sveriges bästa sajt samt tekniska lösningar. För att fortsatt kunna leverera den lösning vi erbjuder idag så kommer det självklart finnas en del saker vi behöver tumma på, och just i detta fall så är det som det är helt enkelt. Vi får se vad som händer i framtiden."

      Radera
  15. Det är ju jättebra men jag hann redan starta företagets pensionssparande i KF på Nordnet på grund av Avanzas otydlighet i frågan.

    Synd att de inte kunde tala ur skägget lite tidigare det var inte så länge sedan jag frågade dem igen om detta.

    SvaraRadera
  16. Gött att dom plockar hem för ISK oxå!!!

    SvaraRadera
  17. Wisefool nämner det ovan att Nordea har en trevlig tjänst. Jag gick över till Nordea Investor ISK och KF. I kapitalförsäkringen som de kallar Framtidskapital ges 100% av källskatten åter efter 6 veckor. Avgifterna för handel är 0,06%. Perfekt om man, som jag, månadsspar i flera aktier/företag! Jag tycker dock att appen är kass att använda så jag använder hemsidan istället. /Christian

    SvaraRadera
  18. Nån som vet hur lång tid det tar att få tillbaks källskatten hos swedbank?

    SvaraRadera
  19. Nån mer än jag som inte fått källskatten återbetald hos Avanza? Jag hade två utdelningar från amerikanska ETFer i ett pensionssparande 2015.

    SvaraRadera
  20. Hej Petrusko,

    Öker för tillfället min exponering mot annan valuta, dvs det kommer bli mer källskatt framöver. Kan man räkna med att få tillbaka källskatten med ca 3 års fördröjning framöver alltså?

    Några nyheter senaste året angående detta?

    Tack för en generellt bra uppdatering kring saker som sker allmänt sparande/investeringar.

    // SemesterMaskinen

    SvaraRadera
  21. Används för guds skull inte Avanza! Nu har de inte betalat tillbaka källskatten för 2017 ännu och de kör med kollektiv bestraffning; de har haft problem att få tillbaka källskatt ifrån ex Danmark så de betalar enbart tillbaka ca 85% av dragen källskatt för *alla* oavsett om du äger/har ägt dessa "problemaktier" eller inte. Har haft en fråga till dem ang det men inte fått svar (inget svar sedan jag frågade i måndags). Sedan har de horribelt utbud av utländska aktier (de flesta som finns där har jag själv fått be om att få tillagda) jämfört med ex Nordnet så jag har flyttat nästan allt dit nu till en stor förlust för mig såklart (växelavgifter x2, valutaeffekter x2 samt courtage x2 äter upp några procent av innehavet så man byter ju inte gärna...).

    Störande att Avanza som har ett så bra gränssnitt (eller det är sämre nu än det var för något år sedan, men fortfarande bäst) lyckas skita så hårt i blå skåpet med såna här klanterier. Avanza har verkligen gått från bäst i klassen till sämst, rekommenderar alla att hålla sig långt ifrån dem med sina pengar (orolig de har likviditetsproblem dessutom då de håller på att fjanta sig med källskatten nu).

    SvaraRadera

Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...