Akademibokhandeln skall konkurrera med Storytel och Amazon

Jag fick en nyhetsnotis idag då jag äger Volati som i sin tur äger Akademibokhandeln. De skall starta sin egen streamingtjänst som skall konkurrera med bla Storytel och Amazon.

Så här stod det också:
"Ägarna Volati ser ett skifte där allt fler väljer digitala abonnemangstjänster som ger möjlighet att lyssna när det passar. Tillväxten för den digitala bokmarknaden har enligt Svenska Förläggarföreningen hos de svenska aktörerna legat på lite drygt 60 procent under 2016."

Vi får se hur det blir men min spontana tanke är att det där inte kommer bli bra. En fördel Akademibokhandeln har är sin kundbas och det är främst äldre personer i den som de kan ha försprång att knyta till sig. Utöver det finns det väldigt många frågetecken kring det här projektet. Det kostar mycket pengar att utveckla och driva en sådan streamingtjänst. De måste bli minst lika bra som Storytel om de skall ha ens minsta chans att kunderna skall välja dem.

Men varför skall kunden välja Akademibokhandeln för streamade böcker? För gamla människor är Akademibokhandeln ett starkt varumärke och kanske något de väljer för streamingtjänst. För alla andra så är Storytel streaming och Akademibokhandlen tänker de inte en sekund på.

Akademibokhandelns streamingtjänst har inget namn ännu enligt nyhetsnotisen. Man kan vara kyligt inställd till tjänsten nu innan man vet något om den men först när den lanseras på riktigt kan man bedöma och göra antaganden. Kanske gör de ett kick-ass samarbete med en befintlig aktör?

Länk till Volati hos Avanza (affilliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

5 kommentarer:

 1. Detta är ju en typ av tjänst där man oftast har ett abonnemang. Har man ett abonnemang på Storytel krävs det en del för att man ska byta till en annan tjänst. De kan konkurrera med pris och utbud.. utbud borde de inte kunna konkurrera med då Storytel ju äger Norstedts och alltså kan ha ensamrätt på vissa titlar medan Akademibokhandeln/Bokus inte längre har någon koppling till ett förlag. Pris då? Ja, där tror jag det kan finnas en möjlighet att konkurrera då Storytel i min mening är rätt dyra. Att detta ska bli något stort som de kan tjäna pengar på är jag dock ytterst tveksam till. Däremot kommer det att kosta pengar, mycket pengar, att bygga en tjänst och marknadsföra den.

  SvaraRadera
 2. Att backa upp en digital satsning med att det finns en öppning hos en äldre kundbas. Har det någonsin varit så värst lyckat? Personligen vill jag gärna att detta går bra för ökad prispress, men vi får se.

  SvaraRadera
 3. Gött, ännu nöjdare att jag inte har Volati i min investmentbolagportfölj.

  Men visst,kul att akademibokhandeln ska in på det här med internet o streaming...varför inte bygga en sökmotor också? Folk gillar ju att söka!

  /Andreas

  SvaraRadera
 4. Som aktiägare i Storytel hoppas jag ju på brakfiasko för den här satsningen :-). Skämt åsido, jag tror möjligen att det går att utmana Storytel (och Bookbeat) på marginalen med lägre pris men i övrigt har nog Storytel för stort försprång - och de finns ju på många marknader och expanderar. Använder själv Storytel, grymt utbud och fungerar felfritt - ska jag döma från mig själv får det allt vara ett grymt utbud och lågt pris för att jag ens ska överväga att lämna något jag är nöjd med.

  /Skånebörsen

  SvaraRadera
 5. gamla människor dör, kanske en långsiktig satsning från akademibokhandeln?

  SvaraRadera

Fördelning portföljen 200808

Det har varit en händelserik tid under våren och nu i sommar i spåren av den pågående pandemin. Samhället och bolag påverkas stort. Än ha...