onsdag, december 13, 2017

Videointervju med Ilija Batljan VD Samhällsbyggnadsbolaget


Jag skrev nyligen att jag ökat i Samhällsbyggnadsbolaget preferens och har märkt ett stort intresse bland er läsare för vad det här är för ett bolag osv. Här är en presentation av bolagets VD Ilija Batljan och den är på cirka 7 minuter.

Läs mer: Mina senaste aktieaffärer.

10 kommentarer:

 1. Varför är inte hemfosa en konkurrent till dom ?
  Kan du förklara det.
  Mvh Dempa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Dempa,
   Hemfosa är en konkurrent, han ville nog framäva sitt eget bolag där. SBB har dock ett mer fokuserat bestånd mot just samhällsfastigheter medan Hemfosa har desto mer annat. Nu har ju Hemfosa aviserat att de skall dela upp bolaget nästa år och då lär det bli ett väldigt tydligt fokus även för dem mot just samhällsfastigheter.

   Fritt ur minnet så är det kring 60% av Hemfosa som är samhällsfastigheter.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Skriver det som jag skrev sist också om jag minns rätt. Tror du fokuserar lite väl mycket på VD. De flesta på höga positioner kommer från Rikshem. Dessutom finns det rätt många namnkunniga investerare, bla och framför allt Sven Olof Johansson.

  Men kan hålla med om att dom kan behöva bevisa sig innan man kanske vill investera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jesper,
   Tack för din kommentar. Du har bra poänger och faktum är att jag spenderat en del av dagen att läsa om bolaget, dess VD osv och ser att jag haft en väl negativ bild i onödan. Jag skall följa dem mer och ge dem en bättre chans än jag gjort tidigare.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Ingenting negativt att säga alltså? Jag blir alltid något skeptisk när frågorna inte är speciellt vassa. Speciellt om intervjuobjektet rakt ut påstår att "oavsett vad som händer i världen kommer vi tjäna pengar...". Riskfritt alltså, men hög yield?
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Han raljerar ju lite men det är som han säger att de där hyresintäkterna kommer ticka in oavsett. Det är långa avtal och i många fall är det staten som garant för betalningen. Ur ett rent kassaflödesperspektiv stämmer det bra.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. En släkting bor numera i en bostad som innan SBB förvaltades av Klövern. Det gick från OK till sämre än sämst. De sparar in på precis allting, vaktmästare, renovering, felanmälan. Det tog 6 månader innan de lyckades få till det så att hyrorna kunde betalas med autogiro. Känns som ett guldgrävande pajasbolag. Men som han säger, hyrorna lär ju trilla in ändå... och kan de öka marginalerna genom att spara in på service, så blir det ju mer pengar över till annat, t.ex. utdelningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Snålgrisen,
   Det är ett nystartat bolag och mycket som skall falla på plats. Saker som fastighetsservice och ekonomisystem osv skall skaffas och har sin inkörsningstid. Bolaget startades 2016 och din släkting har redan bättre service då autogiro nu fungerar.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Jag har erfarenhet av Batljan från hans tidigare politiska karriär. Jag upplevde honom som driven, men inte så bekymrad om att vara saklig. Visserligen är politiken en annan "bransch" där slirande på sanningen snarare belönas än straffas. Men för mig är det en varningsklocka även här åtminstone fram till dess han visar att bolaget uthålligt kan tjäna pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, Jag delar din avvaktande inställning mot Bataljan. Att han är svensk ex-politiker gör mig extremt misstänksam mot hans meriter, och förhållningssätt till omvärlden och sanningen. För min del gör det att detta bolag har oerhört mycket att bevisa. Jag minns inte honom som en framstående och ärlig person.
   Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

   Radera