Få rabatt på Carnegie Strategifond


Det är söndag och här sitter jag och läser Privata Affärers senaste tidning. En helsida reklam för Carnegie Strategifond fastnar jag för, fonden jag ägt i PPM fram till nyligen och en fond jag överväger att investera i vanliga portföljen. Det är en blandfond och bjuder på lägre risk vilket passar mig bra.

De senaste dagarna har jag spanat lite extra på den för att jag närmar mig en investering. Jag har då funnit att en fond de haft parallellt med liknande inriktning numera är exakt samma saken men billigare. De har fonden Carnegie Strategy som via Avanza "bara" har 1,1 procent avgift mot 1,5 procent som det är för Carnegie Strategifond.

Sedan november 2017 utgör innehavet i Carnegie Strategy till 100 procent andelar i Carnegie Strategifond. De kallar det för en feeder till Carnegie Strategifond.
Det här borde vara en sorts övergångsfas, att fonderna skall slås ihop på sikt men tillsvidare är det ju bara tacka för rabatten och investera i Strategy istället för Strategifond.
Jag har mailat bolaget och hört mig för kring det här, uppdaterar här med info när jag får svar.

Uppdatering 2017-12-18:
Carnegie svarar:
"I och med att fonderna har olika legala säten kommer de aldrig att kunna slås samman.
Därför kommer de att fortsätta på det vis de fungerar nu, det vill säga att Strategy köper fondandelar i Strategifonden.
Det som kan vara värt att påpeka är att de i själva verket har nära på identisk förvaltningsavgift om man tittar på den effektiva förvaltningsavgiften.
Detta beror på att Luxembourg baserade fonder särskiljer på vissa avgiftsslag och därför inte härleder allt till förvaltningsavgiften på de vis Sverigebaserade fonder gör.

Med det sagt har alltså Avanza ingen rabatt på fonden. Och vi kommer höra av oss till dem och meddela att informationen på deras hemsida verkar behöva uppdateras.

För att slutligen svara på din fråga angående fonderna är det alltså ingen skillnad på de två fonderna och det finns ingen tidsplan att stänga ner Strategy."

Ingen rabatt att tala om här med andra ord. Sak samma om man äger Strategifond eller Strategy.

Länk till fonden direkt hos fondbolaget Carnegie Fonder.

Länk till Carnegie Strategy hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

 1. Innebär inte detta att du betalar 1,1% + 1,5% i avgift om du köper andelar i Carnegie Strategy?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har läst närmre i faktabladet för fonden och där står det att avgiften som uppges avser avgiften för både master och feederfonden, total avgift alltså.

   Kan hända att Avanza uppger fel avgift på sin sajt då de uppger 1,1% medan Carnegie själva har 1,25% kostnad. Det kan mycket väl stämma också då Avanza kan ha förhandlat ned avgiften.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Intressant
  Här skriver vi "sparad krona". Går du "i god" för att den du nämner är det bättre alternativet vs Strategifonden att i nuläget välja den ?

  Mvh
  Pensionären

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Pensionären,
   Jag tolkar det så ja men väntar som sagt på besked från Carnegie Fonder. Jag uppdaterar med info i detta inlägg när de svarat.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...