måndag, december 18, 2017

Att vänta på vändningen kostar avkastning, stor avkastning!


Att äga aktier som underpresterar är inget roligt och medan de kanske kommer igång och presterar igen så har man under tiden tappat väldigt mycket. Att jämföra med vad man kunde ha fått är relevant, inte hur mycket den backat eller titta på sin anskaffningskurs. Det är inte lätt att upptäcka underpresterare tidigt och man vill ju inte agera allt för kortsiktigt heller men vissa aktier har presterat dåligt under en lång tid och de kan man överväga att kliva av i väntan på att de faktiskt bevisar att de presterar igen.

Ratos är ett exempel på en aktie som presterat riktigt dåligt i många år nu. De senaste tre åren har den backat 21 procent. Du har inte gått miste om bara 21 procent dock, du har gått miste om 63 procentenheter som är skillnaden upp till Investors avkastning för samma period. Investor har stigit 42 procent.

Oavsett om du har ett anskaffningsvärde på 15 kronor eller 120 kronor för Ratos så är detta lika illa. Titta aldrig på ditt anskaffningsvärde och blanda in det i ekvationen. Det har ingen betydelse vad man betalat. Start är alltid nuläge och man tittar på framtida potential. Nuläget är samma aktiekurs för alla. Oavsett vad man betalat för aktien så blir avkastningen den samma från nuläget till ett givet datum i framtiden.

Kommer den där surdegen vända nu och faktiskt vara det bästa för ditt kapital att vara investerad i? Svårt att veta.Även om man tror på en vändning och det faktiskt kommer en sådan så kan den vara avlägsen. Börjar surdegen prestera nu eller om 5 år? En lösning kan vara att sälja och inte gå in igen förrän den faktiskt börjat prestera igen. Under tiden har du kapitalet investerat i något som faktiskt presterar.

Investor och Ratos är bara exempel. Det finns många surdegar där ute och det finns många bolag som presterar bra. En indexinvestering som Avanza Zero kan vara ett gott alternativ till en surdeg.

6 kommentarer:

 1. Hur vet man att en aktie är på väg och prestera (och vad innebär det)?

  Visar forskningen inte att det egentligen är omöjligt att tajma?

  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Andreas,
   Bra fråga. Att en aktie och ett bolag presterar ser man på dess rapporter. Att det går bra för bolaget och att det dessutom är i linje med eller bättre än marknadens förväntningar.

   Det här handlar inte om att tajma det här handlar om att redan äga surdegar. Då har man ju per definition redan gått miste om tajmingen. Det samma gäller när man eventuellt skall gå in igen, då gör man bra i att vänta till de redan bevisat sig, att de presterar bra. Då har man åter missat tajmingen för då går man in igen när aktien redan stigit lite.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Fan vad sjukt. Har nästan(bara nästan dig som liten guru, min tid lägger jag på jobbet och drar in pengar,grundläggande analys får du göra) dig som guru. Följer mycket av dina råd, och stört mig länge på ratos, var sugen på att sälja men sneglade in hos dig först. Då hade du dagen till ära skrivit en artikel om saken, så då blev det som det blev. Pengarna hoppa över till xact hög, investor, castellum, Axfood, kinnevik,
  Tack för hjälpen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det låter onekligen som bra tajming med det inlägget då. Fina innehav du viktat över till. Om/när Ratos blir bra igen kan man ju alltid köpa in sig igen.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. God kväll Petrusko,
  Helt korrekt analys av dig surdegar blir ofta väldigt dyra att sitta på. Ratos var ju tur att man gjorde sig av med för min del fick jag nog när dom gav sig in i en glödhet Aibel. Nästa surdeg att göra sig av med för min del blir Volati. Droppen var köpet av Akademibokhandeln, dessutom kan man undra över vad som är normal försäljning och uthyrning för Corroventa 2016 var ju tydligen exeptionellt bra enligt deras vd.För min del tror jag på bättre avkastning på annat håll.
  Mvh lg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena lg,
   Tack för din kommentar. Jag får en del mail och kommentarer med liknande syn på Volati. Aktien har presterat svagt en tid nu och om den repar sig om inte allt för lång tid är det ingen fara skedd. Om den fortsätter underprestera så har man vips suttit med en surdeg medan annat gett god avkastning. Än så länge är dock inte mycket av mitt tålamod förbrukat, jag är ju långsiktig och grundinställningen är att inte agera allt för snabbt. Här kan man fritt välja hur snabbt man skall agera. Att äga surdegar gör ju ingen glad.

   Mvh petrusko

   Radera