tisdag, november 28, 2017

Tobin Properties inte alls bra


Tobin Properties är ett projektbolag likt Alm Equity mfl och medan ALM varit ärliga och tydliga med att det är en svag marknad och att det ser risigt ut så har Tobin Properties kommunicerat uruselt med marknaden. De har varit luddiga och dragit sig för att lägga alla korten på bordet.
Med det här inlägget vill jag belysa en specifik händelse för Tobin Properties som visar på allvarligt läge och halvdan kommunikation.

Tidigare i år tog bolaget in 300 miljoner via säkerställda obligationer för att finansiera projektet Fjärdingenfastigheterna. Att ta in pengar medför en kostnad till banker och rådgivare, vi återkommer till kostnader.

I höstas efter att "krisen" på bostadsmarknaden slagit till meddelade Tobin Properties att de inte alls var sugna på att genomföra det här projektet. Man var inte överens med säljaren om vissa punkter. De hade fått kalla fötter helt enkelt. Anmärkningsvärt här var att Tobin Properties uttalade sig att deras mål och avsikt var att inga kostnader skulle uppstå i samband med att de ville avbryta affären. Jag sade det i samband med att jag läste det där pressmeddelandet när det skickades ut att det där kommer de aldrig krångla sig ur.

Med facit i hand är en del av kostnaden för den avbrutna affären 22 miljoner kronor, det är handpenningen för affären och den får de ej åter. Ytterligare kostnader är sannolikt advokat/rådgivare men också kostnaden jag nämnde i samband med att de tog in pengar via obligationer. Kostnaden för obligationerna är sannolikt miljonbelopp. Pengarna de fick in via obligationerna är för övrigt låsta på ett spärrkonto nu då de var säkrade till just det där projektet. Pengarna måste återbetalas till obligationsinnehavarna, ytterligare kostnader uppstår. Fortsättning följer..

Att man väljer att backa ur ett projekt i skakiga tider må vara hänt men hela det här fallet tycker jag är ganska uselt. De har tagit på sig stora kostnader för sin storlek (tobin är ett pluttbolag) men framförallt har de kommunicerat med marknaden i samband med bostadskrisen på ett riktigt ruttet sätt. Det säger mycket om vad det är för människor i det här bolaget IMO.

1 kommentar:

  1. De 300 miljonerna, kan de inte användas för att lösa in preffarna? De betalar fn ca 11% i utdelning vilket måste vara ett kännbart utgift för Tobin. Handpenningen lär de aldrig få tillbaka, ty det är just det som är syftet med att betala en handpenning att binda upp ena parten.

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera