Rutger Arnhult i Castellum


Fastighetsfräsaren Rutger Arnhult har seglat upp som en av de större ägarna i Castellum. I Oktober köpte han ytterligare aktier via sitt bolag M2 Asset Management. Längst ned i inlägget är en lista över största ägarna per 30/9 2017

Med detta inlägg vill jag belysa Arnhults intentioner. Vid förfrågan har han svarat att det är en ren finansiell placering.
Det är ett bra standardsvar på fråga kring avsikt. Ett svar som man sannolikt får från de flesta slipade finansmän på frågan i samma sits.
Man basunerar nämligen inte ut sina planer, att man på sikt planerar köpa på sig en allt större kaka i ett bolag och ta kontroll över det.
Förvisso inte säkert att det är Arnhults plan men hans svar är korrekt oavsett intention.

Han ljuger ju inte heller, aktier är en finansiell placering. Det är både sanning och att få tyst på media.

Det kommer vara locket på och en finansiell placering till den dag han tar makten.

Jag förstår om han vill ta makten i Castellum men jag är osäker på vad jag tycker om det. Tidigare har jag poängterat den svaga ägarbilden i Castellum och att jag skulle vilja se en långsiktig stark ägare ta greppet om bolaget. Om Arnhult låter Castellum fortsätta vara det fantastiska bolag de faktiskt är så kan jag gilla honom som storägare och maktfaktor i bolaget. Ger han sig in och petar i det här välsmorda maskineriet blir jag ledsen, djupt ledsen.9 kommentarer:

 1. Varför ser vi inte ditt namn i ägarlistan Petrusko? Trodde Castellum var ett kärninnehav hos sig ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Haha, tids nog min vän =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag tror att det totalt sätt är klart positivt att Castellum får in en kunnig huvudägare av kött och blod.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Luppen,
   Japp så är det nog. Det är en bedrövlig ägarbild i mitt tycke i bolaget. Castellum har dock blivit makalöst bra trots ägarbilden. Nu vill man att någon kopplar greppet och säkrar långsiktighet, uthållighet osv.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej Petrusko, inte helt relaterat men jag sitter med ett ganska stort innehav av aktier i Rezidor Hotel Group där ju kinesiska HNA under året blivit storägare. Aktien har dykt djupare än vad som är motiverat av siffrorna i företaget, så onekligen har det något med ägarbilden att göra. Vad är det som HNA kan göra med ett företag som Rezidor som motiverar att värderingen sjunker så kraftigt?
  Mvh Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jonas,
   Det är ingen rolig sits det där med Rezidor och den kinesiska ägaren som sannolikt vill vara själva att styra i bolaget. De kan agera och driva i bolaget saker som i vart fall på kort sikt missgynnar småägare. Sänka eller ta bort utdelningen. Göra investeringar och bokföring som kortsiktigt får bolaget att se sämre ut. SÄger inte att så är fallet här men jag gillar inte den siutuation som är i Rezidor nu.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tjena. Va tycker du om hemfosas idé om att dela upp bolaget som kom idag på avanza?
   Mvh Dennis

   Radera
  3. Tjena Dempa,
   Jag gillar Hemfosa för samhällsfastigheterna och spontana tankar är positivt att de renodlar mot det. Den mer opportunistiska delen som de planerar dela ut till ägarna är jag osäker på om jag vill behålla.

   Fokus på samhällsfastigheter gillar jag.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Hej igen Petrusko och tack för svaret. Tänkte späda på med ytterligare ett par frågor gällande Rezidor och vilka konsekvenser det kan få med en storägare.
   1) Kan en storägare på något sätt flytta tillgångar ur ett företag på bekostnad av övriga aktieägare?
   2) Kan en storägare vid något tillfälle lägga ett bud som jag som aktieägare måste acceptera - dvs köpa ut mig på deras villkor?

   Mvh Jonas

   Radera

Akelius Residential skiftar ut stort belopp

  Fastighetsbolaget Akelius Residential Property avser skifta ut 1314 miljoner euro till stamaktier av serie A. Dessa aktier ägs utav Roger ...