Reklam på bloggen

Titt som tätt får jag negativa kommentarer om reklam på bloggen, det verkar främst vara de så kallade affiliatelänkarna som folk stör sig på.  Jag inte är helt döv men det är svårt att greppa omfattningen av problemet. Medan jag får två negativa kommentarer på ett inlägg har jag 20.000 läsare som skriver positivt eller inget alls.

Jag upplever att klagomålen dök upp i huvudsak efter att jag tog ledartröjan kring rak och ärlig kommunikation i bloggosfären. Tydlighet mot dig som läsare.
Inlägg som innehåller en affiliatelänk märker jag bland annat ut direkt i toppen av inlägget. Jag har valt att utöver följa regler och rekommendationer vara extra tydlig, med dig läsare i åtanke.

Här kommer mina tankar om affiliatelänkar på bloggen:

Jag skriver ofta om olika bolag och fonder och det är då relevant för läsaren med en länk till detta, att kunna läsa mer eller enkelt hitta hos Avanza. Ta mitt inlägg om Länsförsäkringar Globalfond som exempel: http://petrusko.blogspot.se/2017/08/lansforsakringar-global-indexnara.html
Där skriver jag om en fond som jag så ofta gör då jag har stort intresse i detta och då jag noterat att väldigt många uppskattar dessa inlägg. Länka till Avanza är relevant och jag har då valt att använda en affiliatelänk för detta.

Jag resonerar så att det vore rentav dumt att inte göra det då jag skulle länka till Avanza oavsett och då det är relevant för läsaren. Länken till Avanza tar dig raka vägen till den aktie eller fond jag länkar till, inget annat. I de fall besökaren som kommit till Avanza väljer att bli ny kund hos dem kan en ersättning utgå till mig. Så fungerar den där länken.

Under hela bloggens levnadstid har jag skrivit sådana här inlägg. Jag har nästan hela tiden länkat till Avanza.

Skriv gärna era tankar i kommentarsfältet. Att jag skulle skriva inlägg enbart för att kunna ploppa in en affiliatelänk vore självsanerande. Ej läsvärda inlägg skulle snabbt resultera i att bloggen står utan läsare. Jag skriver vidare på samma vinnande koncept som jag gjort i flera år och bloggen har stadigt fler besökare. Med det sagt vill jag ta den här dialogen och se vad som kommer fram.
Jag tänker att så länge jag har roligt, så länge jag är till nytta för många läsare där ute, så länge jag skriver läsvärda intressanta inlägg så är allt gott.

Nu är jag medveten om att det kommer bli en del negativa kommentarer, negativa röster gör sig mer hörda i kommentarsfält på nätet och nu är det ju ett ämne där jag nästan ber om det. Om du är negativ till reklamen så förklara gärna vad som är dåligt och varför det är det. Feedback som reklam är kass hjälper mig ju inte värst. Det vore kul om någon har tankar kring hur det kan göras annorlunda, bättre.

33 kommentarer:

 1. Kör din grej! Folk är neggo på nätet överallt. Dom blir vi aldrig av med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Tack för din kommentar. Kanske kan ändå detta inlägg leda till att jag kan göra saker bättre och konvertera några neggo =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Uppskattat om det är tydligt redan från början om det är betalt/sponsrsat inlägg.
  Lite störigt om det kommer på slutet. Själva tanken är att det ska
  vara lätt att se vad som är reklam

  T.ex misstänker jag att Lysa inlägget var reklam. Men ingen ordentligt markerat.  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Stort tack för bra feedback. Jag uppskattar verkligen din kommentar om Lysa som jag var rädd att det skulle kunna tolkas så trots att jag alltid är supertydlig när det är reklam.

   Lysa är alltså inte reklam och jag övervägde vara övertydlig och märka ut att det inte är reklam. Jag är gärna övertydlig men samtidigt tveka jag i det fallet. Satsade på att vara konsekvent. Att inte märka ut det öht då jag konsekvent enbart märker ut reklaminlägg.

   Den här tar jag gärna vidare kommentarer på från dig och andra.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Det är svårt att göra något som man kan tjäna pengar på i jantelagens land utan att stöta på avundsjuka. Självklart vore det endast korkat att inte använda en affiliatelänk om du länkar till Avanza och självklart vill vi ha länkarna så att vi snabbt kan titta på bolaget/fonden ifråga. Du lägger troligtvis sjukt mycket mer tid på att skriva ett inlägg än vi gör på att läsa det så att inte låta dig göra det du kan för att tjäna lite pengar på det är ju ren avundsjuka.

  Med det sagt så måste jag väl säga att inlägg om barnböcker på Storytel är att pusha det hela lite men så länge det inte sker ofta och är markerat OT så är det väl inga problem. Du gör ju vad du vill med din blogg men såklart om det blev för mycket irrelevant OT så skulle man ju sluta läsa den.

  Kör på bara, du gör ett bra jobb! Den som inte tycker det är inte tvingad att läsa bloggen heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Ducky,
   Tack för din kommentar och bra feedback. Det där med barnboken jag skrev om förstår jag. Även om jag vid tillfället var uppspelt över boken och fenomenet att lyssna barnbok med barnen så är det både OT och svårt att förmedla på en blogg primärt om börs.

   För övrigt gällande OT gillar jag skriva det men tycker det är svårt att få till det på denna bloggen. Det blir för långt, för nischat för ditten och datten. Jag filar på det där. Tur det inte är så ofta jag skriver OT.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Jag har följt din blogg i flera år. Jag läser den varje dag och tycker den är intressant och välskriven. Fortsätt med länkarna. Ändra nu inget för du har ju fått fler läsare, och det tyder ju på att de flesta tycker att det är bra läsning. // P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar och feedback.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Själv tycker jag reklam är ett trevligt inslag men det får inte ta ifrån syftet med inläggen. Jag tänker inte köpa en BMW oavsett reklam:) Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Peter,
   HAha, jag är med dig på hinten om BMW. Jag såg den feta take over blaffan för BMW. Erkänner att jag inte tycker de där take over är någon favorit, tur de inte är så ofta.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Bra att du är tydlig med vad som är reklam, reklam stör mig inte alls idag. Jag vill nämna att jag tycker att inläggen var bättre förr och att inläggen blivit generellt sämre. Jag mins när jag hittade din blogg några år sedan då såg jag fram mot nästa inlägg och läste dom alltid först bland bloggarna men så är inte längre fallet och nu hoppar jag över flera i jakt på dom intressanta. För att relatera till reklamen så undrar jag om det kan vara relaterat till reklamintäkter för visningar på sidan eller om det är att du har mer fritid att producera material. Ville ge feedback då jag läst bloggen ett tag och uppskattat många inlägg du skrivit men brukar inte skriva kommentarer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christian,
   Stort tack för din kommentar och jättebra feedback. Som du är inne på ökade antal inlägg markant när jag fick mer tid över helt enkelt. Jag kan se att det kanske blev fler typer av inlägg och att alla inlägg inte håller samma "klass". Alla kan inte gilla allt jag skriver men medan det blir fler inlägg skall ju de där bra inläggen också fortsätta droppa in om du är med hur jag menar.

   Jag skall se över det där och kan nog tweaka det lite. Jag vet några inlägg jag själv inte är värst nöjd med. Ska syna dem noga och förhoppningsvis aldrig skriva något liknande igen =)

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Fortsätt som du gjort hittills. Inte mer än rätt att du kan få en viss ersättning för det jobb du gör. Gillar man inte reklam finns det få nyhetskällor på nätet att hänvisa till, undantaget möjligtvis SVT, så den arga minoriteten får nog finna sig i detta.

  Eller så går du ihop med andra bloggare och startar en förening och söker någon form av statligt bidrag för verksamheten. Skojar bara förstås! :)

  Tack för en trevlig blogg!
  Henrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Henrik,
   Tack för din feedback och kuliga kommentar =)

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Jag uppskattar ditt sätt att tydligt markera affiliatelänkar och kommer inte på hur det skulle kunna vara ännu tydligare. Tråkigt att du får kritik för en sådan grej. Självklart ska du få en kickback om du skickar en kund till ett företag du skriver om!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack det där betyder mycket för mig. Jag anstränger mig verkligen för att markera tydligt när det är affiliatelänkar osv.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Har också noterat att några (få?) klagar och de drar väll med sig de som egentligen inte skulle bry sig om ingen uppmärksammat saken.

  Klart du ska få betalt för det du gör om/när det går.

  Förstår verkligen inte problemet. Folk här är väll ändå vuxna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Tycker ärligt talat att det är svårt att uppröras över. Någonstans avgör väl du själv bäst var gränsen går mellan antal inlägg och antal inlägg med reklam. Du vet vad du gillar att skriva om och märker vad som funkar eller inte. Sedan är det där inte helt lätt. När jag någon gång kollade statistiken på min blogg visade det sig att det inte alls var de mest genomarbetade inläggen som hade flest läsare utan hastigt skrivna reflektioner. Allt är inte svart-vitt.

  Vad jag retar mig på med betald reklam är att företagen ofta sprider ut den på flera bloggar samtidigt vilket lite förtar effekten och intresset. Tycker dock inte man kan klandra bloggare för att skriva om detta mot betalning, där bör snarare företagens strategi klandras.

  Boktipsen läser jag oftast inte heller, om det inte är någon författare som är känd sedan tidigare som Hernhag eller miljonär innan 30, men där framgår ju i princip av rubriken att det är ett reklaminlägg så förstår ärligt talat inte hur folk kan uppröras.

  Alla bloggar har olika karaktär och stil, det enda valet man kan göra är vad man gillar att läsa eller inte. Jag läser t.ex. inte dina inlägg om filmer eftersom de inte intresserar just mig. Däremot tycker jag att det är trevligt att läsa vardagsreflektioner och inlägg om Axfoods Garantsylt trots att det inte är din bloggs huvudsyfte. Andra kanske inte läser dessa inlägg men däremot inlägg om senaste ETF:en som jag ibland hoppar över.

  Och angående kvalitet förstår jag inte riktigt heller debatten. Nu är du förvisso semiprofessionell och får åtminstone ansenliga intäkter. Men jag fattar i ärlighets namn inte att läsare förväntar sig att folk som bloggar som hobby på sin fritid, vilket du också gör i princip, med regelbundenhet ska skriva inlägg som är av en kvalitet som motsvarar vad professionella tidskrifters krönikörer skriver några gånger i månaden. Man får helt enkelt acceptera att vi alla skriver om vad vi tycker är roligt att skriva om och vad vi själva vill läsa om. Den konstnärliga friheten är ju själva privilegiet med att hobbyblogga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren,
   Tack för din feedback och stort tack att du tog dig tid och skrev en lång och köttig kommentar. Du fick med flera bra poänger där jag själv tänker likt dig angående kvalitet att jag ibland undrar om inte vissa har allt för höga förväntningar =)

   Jättekul att höra om vilka typer av inlägg som du gillar och toppenbra att det råkar vara en typ av inlägg som inte nämnts tidigare.

   Det är inte helt lätt som du säger, välja ämnen, skriva uppskattat osv. Vissa inlägg som man lagt själ och tid på får inget engagemang alls och vissa andra blir nästan lite oväntat poppis.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Viktigaste är att inte smyga med affiliatelänkar. Det sker dock alltför ofta i bloggvärlden och jag blir direkt misstänksam mot inläggets bias och författaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktieboom,
   Tack för din kommentar. Jag instämmer. I början när jag bloggade tänkte jag inte på det där men efterhand lärde jag mig och märkte ut. Nu har det kommit tydliga regler att hålla sig till och jag har lärt mig så mycket mer. Nu förstår jag och tycker hellre övertydlig. Förr tänkte man inte på det där.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Jag läser din blogg med stor behållning. Boktipsen hoppar jag över eftersom jag inte läser böcker. Det viktiga är att du skriver om det som berör dig och inte försöker hitta på något enbart för att få upp trafiken till bloggen.

  SvaraRadera
 13. Tja Petrusko,

  jag tror tyvärr alldeles för många inte skiljer på reklam och reklam. Som du säger så skulle du ju ändå ha länkat till Avanza och då är det som du säger dumt att inte använda en affiliatelänk. Så mycket tid som du lägger ner på bloggen känns det väldigt orättvist om du inte skulle få tjäna lite pengar på den. Problemet kommer väl först om det börjas skrivas om saker som man uppenbart inte har något intresse i.

  Det är lite komiskt att folk är så känsliga inom just ekonomibloggosfären angående reklam och samarbeten/sponsrade inlägg (även om väldigt många inte ser något problem med det). Jag har själv fått saker gratis när jag var väldigt aktiv inom en viss sport jag höll på med och trots att jag pratade och skrev om produkterna så var det aldrig någon som ifrågasatte det eller min trovärdighet. Det är ju lite ologiskt att man skulle skriva om något eller ta emot produkter som man inte ens vill ha eller har intresse i. Sen är det väldigt lätt för läsaren att skippa att läsa om man inte är intresserad av det.

  Jag var själv lite emot just sponsrade inlägg tidigare, men det har jag fattat hade att göra med att de erbjudanden jag fick inte alls var något jag kunde tänka mig att skriva om. Nu har jag faktiskt precis postat ett sponsrat inlägg och det har jag enbart gjort eftersom jag verkligen gillade produkten som de har. Jag hade också som krav att få skriva vad jag själv ville och vara tydlig med att det var ett sponsrat inlägg. För mig är det viktigt om ett samarbete ska fungera.

  Som sagt, det skulle vara tråkigt om folk ser det på fel sätt. Jag vet att jag lägger en del tid på min blogg och kan bara föreställa mig hur mycket tid du lägger ner. Då känns det orättvist att du, eller andra ekonomibloggare inte ska få samarbeta med företag bara för att det handlar om en ekonomiblogg. Så länge det är tydligt och inte lurar någon. I många fall är det ju bara bra tips och inga stora pengar det handlar om i jämförelse med andra branscher.

  Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Frihetsmaskinen,
   Stort tack för din kommentar och gedigna feedback och tankar på ämnet.

   Mvh petrusko

   Radera
 14. Stör mig lite på att du skriver att det är affiliate-länkar i de vanliga inläggen. Det kan t.o.m. få mig att inte vilja läsa inläggen; jag tänker "aha, det här skriver vederbörande i huvudsak för att få in reklampengar". Ungefär lika irriterande som SVT:s "Den här sändningen är sponsrad av".

  Om det verkligen är ett inlägg som "bara" är reklam så kan det uppskattas att det står att inlägget är finansierat av någon.

  Dom flesta som kommenterat detta inlägg tycks dock inte tycka som jag. Hursomhelst så läser jag i stort sett inte inlägg som börjar med att berätta att det finns en affiliatelänk. Däremot har jag alltså inget emot affiliatelänkar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Bosse,
   Stort tack att du tog dig tid att kommentera och tack för din feedback. Kanske kan jag övertyga dig att ändå läsa min blogg om du får förtroende för mig. Läs under en tid så tror jag du känner om det verkar genuint och om du gillar inläggen.

   Jag har skrivit om börs i 20 år på nätet och har bla sunt förnuft och hjälpsamhet som kärnvärden =)

   Mvh petrusko

   Radera
 15. Hej petrusko.
  Jag som amatörsparare följer din blogg för att den är intressant och lärande.
  Precis som det mesta annat som publiceras på Internet är det ett uttryck av någons åsikt i många fall. Därav är källkritik en viktig del av läsarens ansvar. Att använda affilietlänkar till berört ämne/produkt tycker jag bara är hälsosamt för att man själv ska kunna ta del av informationen du pratar om. Att du har något avtal som genererar en inkomst spelar ju ingen roll för mig som läsare, snarare att det motiverar dig som bloggare att vara extra tydlig med var du hämtar informationen. Fortsätt alltså att vara tydlig.

  Vad gäller dina personliga åsikter om böcker, läsning eller andra rekommendationer tycker jag det är helt motiverat eftersom det är ju det en blogg syftar till. Ofta har jag själv kunnat ta del av din rekommendationer och därmed ökat mina kunskaper. Att du dessutom kan erbjuda förmånliga dealer på tex storytel gör det ju bara ännu lättare för mig att ta del av dina rekommendationer.

  Kort och gott, fortsätt med det du gör. Du får gärna öka antalet inlägg istället och dela med dig ännu mer av din kunskap.

  /EMIL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Emil,
   Tack för din feedback och att du tog dig tiden att skriva en riktigt köttig kommentar.

   Mvh petrusko

   Radera
 16. Hej! Jag har absolut inga problem med affiliatelänkar, ingen tvingar mig att klicka på dem eller läsa inlägg som är märkta med detta. Många gånger har jag istället faktiskt klickat och fått lära mig något nytt, fått ett bra erbjudande osv (inte bara här på din blogg).

  Du skriver många intressanta inlägg, och det har hjälpt mig att både lära mig nya saker och att ibland ifrågasätta mitt eget aktietänk. Då och då har jag även fått ett bra tips på aktie eller fond som jag då köpt med bra resultat.

  Lyssna inte på dysterkvistarna, jag och många andra är tacksamma för det jobb du lägger ned på detta!

  /Stefan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stefan,
   Tack för din kommentar och tack för att du läser min blogg.

   Mvh petrusko

   Radera
 17. Ny målgrupp nybörjare. Maxa antal inlägg, mycket afiliates.

  Det är väldigt förståligt att de som är gamla i gamet ser förändringen av bloggen och tycket det är tråkigt. Men du har ju uppenbarligen gjort en ny inriktning och då kan du ju vara tydlig med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym,
   tack för att du besöker min blogg. Det verkar som att du är ny här och jag hoppas att du likt många andra finner glädje och nytta i det jag skriver.

   Jag har som sagt använt affiliatelänkar i flera år. Att jag skrivit fler inlägg de senaste åren beror på att jag sagt upp min anställning och har mer tid att blogga och kolla börs.

   Mvh petrusko

   Radera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...