tisdag, oktober 03, 2017

Warren Buffett köper 750 bensinstationer


Warren Buffett och hans Berkshire Hathaway har tecknat ett avtal om en investering i USAs 15:e största privatägda bolag Pilot Flying J. Verksamheten består bla i 750 st truck stops där man säljer diesel/bensin och mat. Bolaget har också en enorm fordonsflotta för att förse de här ställena med bränsle.

I videon ovan presenterar de bolaget snabbt och han är ju för skön Buffett som nämner att han köpt ett bolag med samma hemvist för 15 år sedan och de hade han bara besökt en enda gång under den tid han ägt bolaget. På temat att han föredrar att låta grundare/ägare vara kvar och driva företaget.

Affären görs i en tvåstegsraket där man köper 38,6 procent nu och om ett antal år slantar Berkshire in mer för att komma upp i 80 procent ägande.

Videon är knappt fem minuter lång.

5 kommentarer:

 1. Hoppas att dessa har laddstationer för elbilarna också, nog för att det är ett taaaag tills alla kör runt med dem (om det nu blir fallet).

  Hade också gärna velat äga så många stationer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rimligtvis är stationerna positionerade på ställen där det kommer vara folk som kommer att vilja tanka/ladda sin bil. Att det behöver finnas laddstationer på plats just idag är nog inte lika viktigt.

   Radera
  2. Det är sant. Tror inte Warren skulle köpa på ställen som inte är gynnsamt i framtiden :) Många tänker på bensinstation som enbart bensin, men det är så mycket mer.

   Radera
 2. Hej Petrusko!
  Vet att du har bra koll på preffar.
  Vart lägger sig kapitalet som företagen får in från preffarna? Lägger det sig som en skuld? eller direkt i eget kapital?

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEj anonym,
   Kapitalet från preffar räknas som eget kapital. KRedit rating instituten är ju inte dummare än att de vet vad och hur preffar funkar så de ser på det delvis som en vanlig skuld. Bolag kan också ha vissa regler för sin preff som gör att den skall hanteras som en skuld, Oscar Properties serie B är en sådan. Den korta löptiden där innehavaren kan kräva den inlöst årligen gör att den ej räknas som preffkapital.

   Well, det korta svaret är japp det är eget kapital.

   Mvh petrusko

   Radera