Status Avanza och för lite källskatt i retur i KF

Tidigare i år skrev jag ett inlägg för att uppmärksamma er läsare på en sak och för att uppmärksamma Avanza att förfarandet inte är okej. Det gäller deras hantering av utländsk källskatt där du får bekosta andra sparares exotiska äventyr. Länk till inlägget här: http://petrusko.blogspot.se/2017/03/varning-for-utlandska-aktier-hos-avanza.html

Sedan dess har jag löpande stämt av med Avanza som ganska snart medgav att det inte är ett bra system de har och att de spanar på en bättre lösning. Löpande får jag också frågor från er läsare hur det går med det här och för någon dag sedan har inlägget jag länkade till ovan delats i någon facebookgrupp och fått tusentals visningar bara de senaste dagarna. Det kändes således högaktuellt att på nytt stämma av med Avanza och skriva någon sorts återkoppling här.

Jag frågade Avanza på twitter kort och gott hur det går med saken. Deras svar:

Det här är ju bara grus i dojjan för Avanza och jag är övertygad om att de vill ha det här löst en gång för alla.

12 kommentarer:

 1. Bra om dom får ordentlig ordning på det.

  Jag skrev ett inlägg om föresenade utdelningar för ett tag sedan:

  http://pengaregnet.blogspot.se/2016/12/var-ar-min-utdelning.html

  Och jag tycker nog det blivit lite bättre på den fronten också...Om det berodde på inlägget eller inte låter jag vara osagt men det var längsedan jag fick vänta mer än två bankdagar på utländska utdelningar nu.

  Trevlig helg!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 2. Va bra att du lyfter fram Avanza igen.Källskatten är en del i allt dom skulle ta tag i. Det kom en undersökning i början på året, sen har det inte hänt nånting. Nordnet har hunnit gå ut med sitt nya bolån mm. Avanza kunde i alla fall sänka courtaget till samma nivå som sina värsta konkurrenter. Men nej, det händer ingenting. Året ut ger jag dom sen blir det flytt till den som erbjuder mig bäst villkor.

  SvaraRadera
 3. Mycket bra jobbat och tack för att du driver på detta åt oss :)

  Jag tycker också det varit lite väl mycket missar på senare tid. Exempelvis drogs ju källskatt från Astra. Men den fick vi ju tillbaka riktigt snabbt i alla fall.

  http://www.kronantillmiljonen.se/rorande-bolagen/det-ar-manskligt-att-fela/

  SvaraRadera
 4. Med tanke på hur många läsare du har förstår jag inte att Avanza svarar genom sin vanliga kundtjänst. Hade gett seriösare intryck att låta antingen Hemberg eller den chef som är ansvarig för systemen kommentera det i ett mail eller undertecknat brev.

  Tror och hoppas också att Avanza löser det. Jättebra att du ligger på dem om detta! Gillar Avanza och vill stanna hos dem men skulle de inte lösa det här på 2-3 års sikt är det en sådan sak som får en att snegla på Nordnet.

  SvaraRadera
 5. Tack för att du driver detta Petrusko, vi är många som med intresse följer detta. Tycker själv att Avanza svarar undvikande när jag frågat och säger saker i stil med att "man ser över detta", men är orolig att Avanza säger detta mer för att skjuta frågan på framtiden. Då finns en risk att den faller i glömska. Tack för att du återvänder till detta ämne, och tack för jättebra texter!

  SvaraRadera
 6. Bra att du dra i detta! Hoppas verkligen att Avanza löser det här gigantiska problemet så snart som möjligt, annars återstår bara att byta aktiemäklare. Ränta på ränta effekten gör ju att det på några års sikt handlar om riktigt stora pengar.

  SvaraRadera
 7. Föreslår att du äger aktierna själv, istället för att köpa en försäkring som du gjort. Då slipper du problem med försäkringskollektivet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För egen del så började jag spara i KF innan ISK fanns tillgänglig. Efterhand som tiden har gått så har pengarna vuxit till sig. Sitter man på några miljoner så är det inte så lätt/billigt att bara byta sparform/aktiemäklare.
   Det som stör mig är att Nordnet kan lösa dom här problemen men att Avanza inte verka ta problemen på allvar. För mig handlar det om stora pengar och även Avanza själva kommer förlora på detta. Har själv redan rått två stycken bekanta som just börjat med aktiesparande att inte bli kunder hos Avanza utan att öppna konto på Nordnet. Hela historien är väldigt dåligt skött från Avanzas sida och jag tycker att dom behandlar sina kunder väldigt illa.

   Radera
 8. Håller med alla tidigare kommentarer, det har inte hänt mycket för avanza på senaste tiden. Vill verkligen att dom ska lösa allt detta och även dom komma igång med bolån å få ner courtage för jag trivs verkligen med tjänsten i övrigt.
  Å ett jätte tack för att du orkar "bråka" åt oss andra.

  SvaraRadera
 9. De måste sätta fart med Bolån annars måste jag byta till Nordnet och det vill jag inte, jag får 0,35 lägre där än vad min storbank kan prestera. De måste sätta FART!
  Med vänlig hälsning, Frankhunter

  SvaraRadera
 10. Avanza börjar tyvärr kännas rejält mätta och trötta.

  Tyvärr som ni är inne på är det dyrt att flytta KF till annan bank, 2x courtage, skatt samt även 2x växling på utländska innehav. Hoppas verkligen att Avanza vaknar till liv och börjar kännas fräscha och marknadsledande snart

  SvaraRadera
  Svar
  1. för att slippa extra skatt kan du passa på vid årsskifte

   Radera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...