lördag, september 16, 2017

Den stora bankhärvan. Sponsrat av Storytel


Den stora bankhärvan handlar om HQ-bank och dess fall. Skriven av Carolina Neurath. Jag blev mycket positivt överraskad av boken som inte var alls enligt mina förväntningar. Jag trodde den skulle gå mycket hårdare åt vissa individer och jag överraskades av den otroligt breda bilden av händelserna.
En förbaskat intressant bok!
Carolina Neurath har gjort ett bra jobb i grävandet här. Hon har intervjuat/utfrågat ett mycket stort antal personer, gått på pressträffar, sökt osv efter information. På all denna infon har hon fått fram en bild av händelserna som hon i denna boken berättar om. Boken går igenom händelser innan och efter bankens fall på ett mycket detaljerat vis. Man får en bild av flera finansprofiler och bara det är givande i sig.

HQ-kraschen har nu flera år på nacken och ni är säkert många som inte minns eller hört talats om den ens. HQ-bank fick sitt tillstånd indraget sensommaren 2010 av FinansInspektionen. En stor händelse i svensk bank och finanshistoria. En händelse som också skulle få rättsliga efterspel.

Den här boken är 10h 35min och den är svår att slita sig ifrån. De sista 90 minuterna brände jag av idag på gymmet och vid flera tillfällen kom jag på mig med att stannat upp för att koncentrera mig på den spännande berättelsen.

Boken lyssnade jag på via Storytel som sponsrar det här inlägget.
Via den här länken får du Storytel fritt i 30 dagar och kan komma igång och lyssna direkt.

8 kommentarer:

 1. Det är kanske det värsta med att lyssna på poddar/ljudböcker på gymmet. Vilan mellan setten blir onekligen oftast längre än vad man planerat ^.^

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena KTM,
   HAha, ja det är ju nackdelen.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Visst är den bra :) Den här boken och Fingerprintboken (även om den inte är lika välskriven) ger en sund inblick i att stora ägare av börsbolag också bara är människor. Jag tycker inte att man ska inte ha någon övertro på dem. Sen är det ju jättekul med böcker om börs och aktier:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hans,
   Japp det var kul att få den här skildringen om allt runtomkring. Fingerprintboken har jag inte lyssnat till ännu, kanske ger mig på den framöver.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Jag aktar mig numera för att läsa den typen av böcker. Det blir alltid så otroligt vinklat, svårt att avgöra vad som är sanning och inte. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Investeraren,
   Jag lyssnade till den med det i vetskap/tanken och förväntade mig att det skulle gå hårdare åt Qviberg. Om man har det i åtanke och förmåga att sålla bort ev vinklingar osv kan man finna nöje i många böcker man kanske annars ratat av endera anledning.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Bra bok men neurath ägnar ju sig åt någon sorts karaktärsmord på Qviberg, så kan nog vara bra att läsa hans version för att få lite balans

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja hon ger sig på Qviberg men jag trodde hon skulle vara än hårdare faktiskt. Jag var rutinerad och lyssnade till Boken om Q först. Tycker att det gav mig en sundare utgångspunkt inför den här boken. Bägge böckerna tillsammans målar upp en bild av det hela.

   Mvh petrusko

   Radera