torsdag, augusti 10, 2017

Wallenstam Q2 2017 guldstjärna och Halleluja!

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Låt oss komma till rapporten men först vill jag dela ut den finaste av guldstjärnor till bolaget Wallenstam. För dess kommunikation med marknaden, för en bra hemsida, bra informationsgivning och för att man gör det där extra för att aktieägare och för all del potentiella ägare enkelt skall kunna få en inblick i verksamheten. Och denna video är ju en del i allt det här bra. Checka in videon, du får en god förståelse kring bolagets första 6 månader samt generellt. Inte nog med det man får ansikte och röst på ledarna i bolaget. Det går ju inte annat än att tycka att Hans Wallenstam är en supergo gubbe. Guldstjärna och stort tack för att ni gör det här så bra!

Halleluja också!
Så till rapporten. Som Hans nämner i videon så har han han under sina 25 år som VD varje kvartal presenterat ett bättre resultat.
Förvaltningsresultatet ökade till 391 miljoner kronor vilket ger en tillväxt om 12 procent från föregående års 350 miljoner.
Vindkraften skrivs ned med 300 miljoner kronor men det är en bokföringsgrej, verksamheten ger ett positivt kassaflöde och det är vad vi som långsiktiga ägare vill fokusera på. Riktiga pengar in i kassakistan!

Det långsiktiga substansvärdet (EPRA NAV) är nu ungefär 74 kronor per aktie.

Wallenstam presterar bra som de alltid har gjort och VD Hans säger att vi skall förvänta oss att det fortsätter så!

Avslutningsvis citerar jag Hans Wallenstams tankar om ränteläget.

"När det gäller räntan har vi nog sett de allra
lägsta nivåerna, men det känns inte som
att det heller fi nns något stort tryck upp-
åt. Min bedömning är att vi kommer att
befi nna oss i en lågräntemiljö en lång tid
framåt, även om räntan försiktigt kan stiga.
Men när man som minst anar det kan nå-
got hända och då känns det tryggt att, som
vi, ha starka fi nanser – en soliditet på 45 %"

Länk till Wallenstam hos Avanza (affiliatelänk)

Info om affiliatelänkar.

7 kommentarer:

 1. Vad menar du med att substansrdet är 74 kr? Aktien står i ca 83 kr och jag blir lite fundersam då jag är spekulant på att lägga till bolaget i portföljen. ☺️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är värdet på Wallenstams fastigheter. Aktien i 83 kronor betyder att den är ganska dyr nu.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Okej, tack för svar. Hur räknar man ut sånt. Och går det räkna ut liknande substansärde för tex castellum.

   Radera
  3. Man delar EPRA NAV med antal utestående aktier. Både EPRA NAV som Antal aktier står i bolagens rapporter. Castellums också alltså.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Mitt intryck när jag skummade igenom rapporten i morse var att de vill gömma undan EPRA NAV per aktier liksom EPRA EPS per aktie. De går att räkna ut, som du skriver, men de flesta andra bolag är väldigt öppna med dessa data. Castellum är en förebild som tydligt visar såväl EPRA NAV som EPRA NNNAV per aktie.

  Känslan jag får är att de inte vill skriva småspararna på näsan att aktien egentligen är lite väl dyr just. Särskilt som de löpande återköper aktier vilket i mina ögon är lite av kapitalförstörelse, om man inte anser att EPRA NAV i själva verket borde vara högre. Substansvärdet per aktie har ökat väldigt mycket senaste åren, men som Wallenstam är inne på själva så borde utvecklingen närmaste åren bli mer blygsam.

  Är man utdelningsinvesterare och vill köpa fastighetsaktier (förutom preferensdito) så tror jag Hemfosa, Klövern, Diös, Castellum, Wihlborgs och Fabege är bättre val. Även NP3 kan vara värd att ha en exponering mot om man gillar utdelningar.

  Fastighetsbranschen skiljer sig från de flesta andra sektorer på börsen, enligt min mening, i det att det inte är lika viktigt att välja ut just en aktie. De konkurrerar visserligen med varandra, men inte som i andra branscher. Tittar man på var bolagets har sina fastigheter, belåningsgrad, utdelningspolicy etc så kan man sätta ihop en portfölj av fastighetsaktier som passar de flesta smaker. Går det bra för ett fastighetsbolag, går det sannolikt bra för de flesta fastighetsbolag med liknande bestånd. Att äga fastigheter är lite av skyddad verkstad jämfört med de flesta andra branscher.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
 3. Mattias,

  Kan bara hålla med. Går det bra för ett fastighetsbolag brukar det gå bra för många. Själv är jag aktieägare i HEBA. Verksamhetsrisken är noll. Man kan bara lugnt sitta med. Egentligen behöver bolaget ingen VD.-))

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 4. Du tycker inte det är farligt att i princip alla säger samma sak, låg ränta är det nya "normala"?

  Påminner lite om detta: http://www.triggers.ca/mag/wp-content/uploads/2014/04/60.jpg

  Jämfört med alla andra tror jag att när räntorna väl vänder kommer de ticka på rätt bra, men det verkar ju ingen tro utan det här skall vara för evigt..

  Vi är mitt i en högkonjunktur, vi är på den absoluta toppen och varit i ett överhettat läge i flera månader i följd. Tror det är riktigt farlig att vara exponerad mot byggföretagen, spec bostadsutvecklarna. Ser inte senaste nedgången i skanska som något köpläge, tvärtom tyvärr.

  http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Tillvaxt/Konjunkturen---Barometerindikatorn/

  http://konj.se/publikationer/konjunkturbarometern.html

  http://konj.se/publikationer/konjunkturlaget.html

  Bara att titta på grafen så förstår man vart vi skall (lågkonjunktur) och börsen med den.

  SvaraRadera