måndag, maj 15, 2017

Sagax preferens frivilligt inlösenerbjudande

Sagax erbjuder nu ägare av dess preferensaktie frivillig inlösen. Notera att jag skriver frivillig för det är just vad den är, man måste inte välja endera alternativet utan man kan glatt fortsätta äga sina preferensaktier. Jag siktar på att behålla mina preferens men först lite om erbjudandet.

Man får två alternativ.

För varje Sagax preferens kan man få en Sagax D plus 4 kronor kontant.

Eller alternativet att man får 1,15 stycken Sagax D för varje Sagax preferens.

Sagax D är en stamaktie med en fast utdelning om 2 kronor. Den fungerar likt preffen men den saknar just det där att den har preferens vid bolagets obestånd. Förmodligen kommer vi aldrig behöva uppleva den skillnaden men den finns där och det är en skillnad i risk och det har sitt pris. Detta är anledningen att Sagax preferens kostar mer än Sagax D.

Om man vill välja något av de två alternativen så är det sannolikt högst personligt vilket val man föredrar. Att ta 1,15 gånger Sagax D ger ju 15 procent högre utdelning i ett nafs. Det andra alternativet ger samma utdelning men 4 kronor cash per aktie att göra vad man vill med.

Jag siktar som sagt på att behålla mina Sagax preferens. Inlösenkursen för preffen är 35 kronor och man kan tänka att de vill få bort den helt och hållet varpå en inlösen kanske inte är otänkbar på sikt. Genom det inlösenförfarande som nu är aktuellt minskar man ju "smällen" rejält inför den dagen man eventuellt genomför en tvingad inlösen på 35 spänn. Då är det ju betydligt färre preffar kvar, petrusko och några tjuriga gubbar ytterligare förmodligen hehe.

Det frivilliga inlösenförfarandet som nu ligger på bordet betyder att du får kring 33 kronor per aktie. (29*1,15 eller 29+4 kr)

Länk till Sagax preferens hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till Sagax D hos Avanza (affiliatelänk).

Som en side note kan jag nämna en ren spekulation från min sida och det är att efter det här inlösenförfarandet kan Sagax D tänkas falla i kurs. Detta baseras på simpelt tillgång och efterfrågan. Kanske kan det ge ett köpläge i aktien, kanske blir det inte alls så.. Vi får se.

Sist men inte minst; 29/5 är sista datum att svara på erbjudandet.

4 kommentarer:

 1. Jag valde alternativ 2 och hoppas det är klokt.

  SvaraRadera
 2. Om anslutningsgraden blir hög kommer Sagax Pref bli väldigt illikvid. Hur ser du på det?

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko! Läsare av din eminenta blogg sen en tid tillbaka, vi har samma placeringsfilosofi.
  Undrar lite över Sagax pref., om jag köper den nu, kommer jag "drabbas" av samma frivilliga erbjudande om inlösen?

  SvaraRadera
 4. En ytterligare aspekt är att de som har aktier som inte är i ISK eller kapitalförsäkring ser ut att utlösa reavinstbeskattning. Läser man i prospektet verkar det inte som om det blir uppskjuten beskattning. Har man då ett gammalt innehav som gått upp 40% blir det bara 90% kvar av pengarna efter skatt och då kan man inte säga att det genererar några 15% mer i avkastning att byta till Sagax D.
  Petrusko, jag tror du kan få sällskap av fler tjuriga gubbar i preffen!

  SvaraRadera