Ratos preferens obligatorisk inlösen

Ratos meddelar idag att styrelsen fattat beslut om inlösen av alla utestående preferensaktier av serie C. Helt i linje med vad man kan förvänta sig, preffen är ju uppbygg på detta vis och signalerade redan från start när den gavs ut att den skulle komma lösas in nu.

1837,5 kronor per aktie är inlösenbeloppet och eftersom det är en obligatorisk inlösen har man inget val utan att den blir inlöst. Man kan ju sälja över börs till den 9/6 men om man väntar och får den inlöst utgår inget courtage. Äger man preffen vid börsens stängning 9/6 så blir den senare automatiskt inlöst. 16/6 dyker inlösenpengarna in på depån.


Antingen gör du ingenting och får automatiskt preffen inlöst eller så säljer du över börs men det senare medför courtagekostnad som sagt varpå det förmodligen blir ett lite sämre alternativ efetrsom ingen lär vilja betala mer än cirka 1837 kr nu när den kommer lösas in.

Läs mer: Mitt inlägg från häromdagen där jag lyfter fram att inlösen nu är möjlig och väntad.

10 kommentarer:

 1. Vet du om det kommer betalas upplupen utdelning fram till inlösendatum?
  /Gurkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. TJena Gurkan,
   Nej någon upplupen utdelning betalas inte. Man får inte en cent mer än 1837,5 kronor. Helt i linje med de villkor som gäller för den här preffen.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Ajdå, väntat men inte bra;) någon som har något tips vad man kan köpa istället?

  SvaraRadera
 3. Traction. Spana in kurshistoriken... :-)

  SvaraRadera
 4. Vet Du något om hur Ratos har tänkt sig att finansiera inlösen? Blir det nya preffar? (med sämre villkor?) Eller kommer man att välja en annan finansiering? Vilken i så fall?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ratos har cash på hand att lösa in preffarna. De har löpande köpt över börsen senaste året varpå det bara finns kring 700.000 st preffar till ett totalt belopp om 1,2 mdr sek kvar att lösa in. Det cashar de och har ändå förvärvutrymme kvar.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Alternativ: Klövern Pref, Hemfosa Pref. Akelius Pref, SAS Pref, K2A Pref.
  Beroende på risk, samt om det verkar prisvärt. Upp till var och en.

  SvaraRadera
 6. Klokt av Ratos....ska bli intressant lyssna på kapitalmarknadsdagen i juni. Bisnode och Plantagen känns som spännande innehav.

  SvaraRadera
 7. Traction var ett bra tips, den går jag in stort i imorgon. Ser att Spartacus gjort en analys av bolaget igår:

  http://www.tradevenue.se/Spartacus/traction-q1-2017

  SvaraRadera
 8. Ot...
  Vad blir skillnaden för ett bolag om man köper aktier i bolaget eller om man köper en produkt som bolaget säljer? //Orust

  SvaraRadera

Ett knippe preffar

Jag förvaltar min portfölj med målsättning att den skall generera att kassaflöde till mig att leva på. Jag lever på utdelningar och en de...