Lördagslektyr

Det är lördag och barnen i familjen petrusko är hemma hela dagen. Våren bjuder på sin vackraste sida med värme och sol. Vi har tittat på barnprogram och lekt och nu skall vi snart gå ut och leka.

Jag har diskuterat banker på twitter, risken i dem och eventuella räddningar. De senaste 40 åren har det varit ett par tillfällen där bankerna haft det riktigt tufft. Mitt val i sektorn är Handelsbanken för jag gillar deras försiktiga approach. De tar lägre risk och de har större finansiell styrka, Handelsbanken är den bank i Europa med högst kredit rating.

En annan sak jag funderat kring medan jag tittat på Barnkanalen med barnen är det här med utdelningstillväxt. Jag lever delvis på mina utdelningar och jag har en tajt budget. Således är jag i stort behov av utdelningstillväxt, att utdelningarna helt magiskt växer av sig självt. Flera utav mina innehav har en lång historik av att höja varje år, några höjer nästan varje år. Mina preffar däremot de har en fast utdelning och det drar ned snittet för portföljens utdelningstillväxt. Just nu har jag en mycket hög andel preferensaktier (44 procent) och det är ju en riktig bromskloss för tillväxten.
Framåt siktar jag på att minska andelen preffar genom att fokusera köp på vanliga aktier.

Alla bolagen jag äger väntas höja utdelningen nästa år, vissa väl över 10 procent. Eftersom Castellum väger i särklass tyngst i portföljen är det ju avgörande hur mycket de höjer utdelningen. Bolaget har redan flaggat för att det sannolikt inte blir en höjning kring 10 procent utan snarare lägre i spåren av avyttringar från Norrportenförvärvet. De säljer vissa fastigheter som de inte tycker passar rent strategiskt. Jag hoppas ändå att höjningen blir åtminstone 5 procent. Sneglar jag på analytikernas förväntningar så är det en rimlig förhoppning, deras estimat är nämligen 6 procent.

De jag förväntar mig störst höjning från är Latour och Volati men de är dels såpass små innehav och de har så låg direktavkastning att det gör inte så stor skillnad på totalen. Men många bäckar små vet ni =)

Well, det var det för nu. Solen och lek är det som gäller nu. Ha en riktigt go lördag!

4 kommentarer:

 1. finns ju andra fastigheter med högre utdelning som Hemfosa,Saltängen, kallebäck etc, tror det bättre satsa på den branchen än preff. Preff måste man nog vara mer aktiv går de upp hyfsat så säljer man och tar den lilla vinsten, går de ner köper man mer och tar utdelningen allt enligt Buffets strategi

  SvaraRadera
 2. Hur hanterar du bolagsrisken i din portfölj? Förmodar du har regler för när du säljer dina aktier, speciellt med tanke på vad historiken säger om överlevnaden av bolag på lång sikt? Frågar eftersom jag ofta får intrycket av att flertalet utdelningsinvesterare bara ser till utdelningen, men inte så mkt till vad som egentligen sker med företagen.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 3. Utdelningen på en preferensaktie jämfört med en stamaktie bör generellt ge högre direktavkastning, den "överavkastningen" kan således ses som en möjlighet att köpa fler preferensaktier, och på så sätt ha en sorts utdelningstillväxt. Om det nu hjälper synen på preferensaktier för din del, vette fan, så ser jag på det och som en differentiator från index/stamaktier

  Men håller med, på sikt vill man inte ha en stor del preferensaktier, det agerar sänke på lång sikt, och bör hållas till en liten del, om någon alls, tycker jag

  Om du vill ha bra utdelning, vad tror du om att köpa tillbaks SDIV? Som jag sett så har den gått väldigt nära andra globala indexfonder, men med 6% utdelning (vilket får den att se ut som den gått betydligt sämre)

  SvaraRadera
 4. Jag gillar ditt upplägg! Har själv ca 65-70% i preferensaktier. Lyckats komma över några stabila med en direktavkastning på 7-8%. Alla till priset av minst ett års utdelning under inlösen. Utgår ifrån att de löses in dagen efter köp så får jag lite vinst iaf.

  Nu har jag inte möjlighet att månadssapara så värst mycket utan tanken är att preferensaktierna ska vara mitt månadsaparande. Tills dess att mina kärn aktier ligger på samma nivå. Då räknar jag på att jag kommer ha ca 20-25% preferensaktier.

  Sjysst läsning! Fortsätt så. ������

  SvaraRadera

Ett knippe preffar

Jag förvaltar min portfölj med målsättning att den skall generera att kassaflöde till mig att leva på. Jag lever på utdelningar och en de...