Höga fastighetspriser

Jag har ägarintresse i flertalet fastighetsbolag och jag följer ännu fler bolag i sektorn. Något som har växt fram en tid nu är att man får bättre lönsamhet i egna projekt, att bygga nya fastigheter framför att förvärva existerande kåkar.

Bolaget Fast Partner har sedan i höstas endast förvärvat några enstaka fastigheter. Däremot har man avyttrat fler men framförallt så bygger de nytt. Dess VD Sven-Olof Johansson har varit öppen med att man inte köper för att det är dyrt nu. Han förbereder bolaget på tuffare tider och har stärkt upp balansräkningen genom bla en nyemission nyligen.

Castellums VD Henrik Saxborn pratar i liknande termer, man satsar betydligt mer på att bygga nytt för att hålla uppe lönsamheten.

Ytterligare ett fastighetsbolag som verkar tycka att priserna är höga är Akelius Residential. De stålsätter sig inför tuffare tider. Med tuffare tider menas sjunkande fastighetspriser. Akelius stärker upp balansräkningen och har samlat en otrolig finansiell styrka att motstå stormiga tider.

Fastighetsbolag med fokus på transaktioner får det tuffare i ett sådant här klimat. Med detta menas bolag som fokuserar på att köpa för att sälja till högre pris. De som har fokus på förvaltningsresultat och kanske dessutom har möjlighet att bygga nytt, ja de kommer fortsätta växa sitt förvaltningsresultat. Hur fastighetsmarknaden och fastighetsaktierna går framöver är svårt att sia om, kortsiktigt är en sak och lång sikt en annan. Långsiktigt tror jag fastighetsbolag kommer prestera bra oavsett ränteklimat, som de gjort i alla tider. Visst att det kan komma riktigt tuffa utmaningar/kriser och då gäller det att vara ägare i de riktigt sunda bolagen. Akelius står stadigare än Oscar i stormen..

Läs mer: Boken om Sven-Olof Johansson.

Läs mer: Läs Sven-Olofs VD-ord i Fast Partners årsredovisning. Länk till deras sajt.

5 kommentarer:

 1. Någon kommentar om Hemfosa i det här sammanhanget? De är lite mer transaktionsintensiva om jag förstått det rätt.

  Tack för en intressant blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Daniel,
   Mja.. Hemfosa är inte i frontlinjen på detta men de verkar arbeta sig framåt. De arbetar nu på att renodla portföljen och vill sälja det mesta som ej är samhällsfastigheter. Detta ser jag som ett tydligt tecken på att fokusera på sin kärna, att äga samhällsfastigheter. Historiskt har Hemfosa varit aggressiva på transaktionsmarknaden yes. Framåt tror jag de är mer sansade.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko, undrar om du har kollat på Fastator? Rapport idag där de säger sig ha ett substansvärde om 39kr/aktie men kursen harvar runt 25-26. Köpläge?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Anonym,
   Jag kollade snabbt på Fastator som jag inte kände till innan. Pyttelitet investmentbolag som skall investera i fastighetsbolag. Fick ingen wow-känsla över det. Stor substansrabatt är inget konstigt i så små bolag och med den inriktningen dessutom.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej Petrusko! Undrar om du kikat något på fastighetsfonden Baltic Horizon och vad du isåfall tycker och tänker om den?

  SvaraRadera

Ett knippe preffar

Jag förvaltar min portfölj med målsättning att den skall generera att kassaflöde till mig att leva på. Jag lever på utdelningar och en de...