Indexfonder och dess hot mot marknaden


Här har ni Jack Bogle, om inte namnet plingar bekant kanske ni känner igen honom till utseendet. Well, inget att skämmas över om man inte har en susning om vem den här gamla gubben är. Han är dock otroligt viktig för alla småsparare och utvecklingen av indexfonder. Han mer eller mindre uppfann indexfonden. Han är också grundaren utav kapitalförvaltaren Vanguard.

I denna korta video pratar han om risk om allt mer kapital investeras i indexfonder.

Jag har själv funderat en hel del det senaste året kring detta om fler och fler investerar i indexfonder, hur påverkar det marknaden? Min slutsats är liknande Bogles att det är i princip obefintlig risk kring det ökande kapitalet i indexfonder och hur det påverkar marknaden. Det krävs bara små avvikelser, några få som inte följer strömmen för att det skall gå att avvika från index och använda det på endera sätt. Nej, indexfonder utgör inget hot mot marknaden.

6 kommentarer:

 1. Instämmer. Dessutom innebär nog det sätt marknaden fungerar att den skulle anpassa sig själv, bort från indexfondstrenden, om det vid någon tidpunkt visar sig att indexsparandet blir ohållbart. Det finns alltid andra tillgångar att investera i och kapitalet skulle därför röra sig bort från det vid det laget allt mer oattraktiva indexinvesteringar till alternativa investeringar.

  SvaraRadera
 2. Stor påverkan blir det om ett nytt bolag kommer med i index eller lämnar index för den delen. Då måste alla index fonder köpa bolaget oberoende av pris, alte4rnativt sälja bolaget oberoende av pris. Stort kapital i indexfonder => stor kurspåverkan på det aktuella bolaget.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 3. Man behöver inte vara Einstein för att inse att grundkonceptet är korkat med indexfonder. I vilket annat område skulle du helt strunta i sättet något görs, eller priset, och samtidigt förvänta dig maximalt bra utfall? Inget. När alla faller in i samma lämmeltåg, så kommer otroligt bra möjligheter uppstå för oss andra. Medans indexfonderna fortsätter dumhandla i enbart de maximalt likvida aktierna, och därmed helt missar stora delar av börsens avkastning. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 4. På tal om hot emot marknaden så finns det EN sak som verkligen oroar mig lite, men som också kan utnyttjas. Och det är det faktum att nya bankregler i princip har gjort det väldigt svårt/olönsamt för banker att handla i eget lager (i.e. nyttja sin balansräkning). D.v.s. traditionella marknadsdämpande aktörer har försvunnit. Det kommer i sin tur orsaka att nästa kris blir brutal, när utflödena är stora och det helt saknas köpare på andra sidan som var fallet förr. För mig är det nästan helt obegripligt att myndigheterna låtit detta ske. Förmodligen för att de inte inser konsekvenserna av sitt agerande, som alltid.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 5. @Investeraren

  Jag är inte Einstein men jag tycker grundkonceptet med indexfonder är genialiskt. Jag sysslar med detta på heltid. Gör du det?

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 6. Such a nice blog and very nice you work and sharing this wonderful article about the bästa indexfonderna well done.
  bästa indexfonderna

  SvaraRadera

Ett knippe preffar

Jag förvaltar min portfölj med målsättning att den skall generera att kassaflöde till mig att leva på. Jag lever på utdelningar och en de...